Baldıran

BALDIRAN AÇIKLAMA 1

Özellikleri:
Sapları tıbbı müdehalede kullanılan bir bitkidir. Temmuz aylarında toplanır.

Kullanım Şekli

Dahilen: Ağrı kesici, antispazmo-tik, sinir yatıştırıcısı, siyatik, nefes darlığı, tatanoz, sara'da, kore ve boğmacada kullanılır. Nevraljide, beyin ve omurilik hastalıklarında, histeride, atardamar kireçlenmesine, prostata karşı ve şehveti artırıcı olarak kullanılır.

Kullanılışı: Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 0,25 gr içilir.

Hülasası günde 3 defa 0,05 gr içilir.

Baldıran otu tohumu organ yumuşamaları, beyin kanaması ve yarı felç halinde çok faydalıdır.

1 gr tohum toz haline getirilir, 10 gr un 5 gr pudra şekeri ile karıştırılır.'Öğle yemeği üzerine 1 çay kaşığı su ile içilir. Doktor kontrolü olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Haricen: Hülasası ile hazırlanan merhem ve yakılar ağrı dindirici ve teskin edici vasıflarından dolayı romatizma, gut ve lenfevi iltihaplar ve bilhassa kanser ağrılarına karşı kullanılır.

Bitki şiddetli zehirli olup doza dikkat edilmelidir. Öldürücü doz yaprakta 6 gr'dır, tohum ve çiçek daha zehirlidir.


BALDIRAN AÇIKLAMA 2

CONİUM MACULATUM

Diğer isimleri:
Agu Otu-Mangalak

Kullanılan Kısımları: Sapları

Toplama Zamanı: Temmuz Ağustos

Kurutma Şekli: Gölgede

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen: Ağrı kesici, atispazmetik, sinir yatıştırıcısı, siyatik nefes darlığı, tetanoz, sara‘da Kore ve boğmacada kullanılır. Nevraljide, beyin ve omurilik hastalıklarında histeride, atardamar kireçlenmesinde, prostata karşı ve şehveti artırıcı olarak kullanılır.

Kullanılışı: Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 0,25 gr içilir. Baldıran otu tohumu organ yumuşamaları, beyin kanaması ve yarı felç halinde getirilir 10 gr un 5 gr pudra şekeri ile karıştırılır. Öğle yemeği üzerine 1 çay kaşığı su ile içilir. Doktor kontrolü olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Haricen: Hülasası ile hazırlanan merhem ve yakılar ağrı dindirici ve teskin edici vasıflarından dolayı romatizma, gut ve lenfevi iltihaplar ve bilhassa kanser ağrılarına karşı kullanılır. Bitki şiddetli zehirli olup doza dikkat edilmelidir. Öldürücü doz yaprakta 6 gr dır, tohum ve Çiçek daha zehirlidir.


BALDIRAN AÇIKLAMA 3
(Ağı otu, hırhındilik, körek)

Etkileri

* Bazen uyku hali oluşturmak ve ağrı kesMek için kullanılmış olan baldıran tehlikeli bir zehirli bitkidir.

* Eski çağlarda, o, en tanınmış kurbanı Sokrates olan, idam mahkumlarının cezalarının uygulanmasındaki standart yöntemdi.

* Yanlışlıkla tohumlarının anason, yapraklarının maydanoz ve kökünün yenmesi ile zehirlenmeler meydana gelir. Hatta içi boş gövdeden yapılmış düdüğü çalmak bile zehirlenmeye neden olur!

Uyarı: Tıbbi yönlendirme olmadan hiçbir şekilde baldıran kullanmayınız!


BALDIRAN AÇIKLAMA 4
(AGU OTU)

Arapçası:
Şevkerôn
Latincesi : Conium maculatum

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Kuru ve çorak yerlerde yetişir. Büyük baldıran ve küçük baldıran olarak iki çeşittir.

Kullanılan Maddesi:
Kökü, yaprakları

Tıbbi Özellik ve Faydaları:

a)Boyu iki metreye kadar uzar. Haziran aylarında beyaz çiçekler açar. Yaprakları büyük, gövdesi kalın, saplarının alt kısımları erguvani renktedir. Kötü bir kokusu olan zehirli bir bitkidir. Özünde bulunan (coniin) maddesinin 0,5 ila 1 gramı yetişkin bir insanı öldürebilir. Ayrıca nefes yollarını feIce uğratır. İki çeşittir. Büyük baldıran ve küçük baldıran. Hekimlikte büyük olanı kullanılır.

b) Külleri saçlara sürü1ürse kuvvetlendirir.

c) çay gibi kaynatılıp içilmeye devam edilse göğüs ve akciğerde bulunan kan, safra, balgam ve sevdayı çıkarır. Göğüs ağrısına, öksürüğe, nefes darlığına, idrar söktürmeye faydalıdır.

d) Sığırın bacak kemikleri içteki ilikleri ile macun haline getirilip ağrıyan başa sürüldüğünde ağrı yı dindirir.

e) Kaynatılıp lapası şişlik üzerine konursa şişliği indirir.

f) Baldıran otu tetanus hastalığı, siyatiğe, atardamar kireçlenmesi ve prostat hastalığına karşı ilaç olarak tatbik edilir. Ayrıca ilaç sanayinde de ilaç olarak kullanılır.


BALDIRAN AÇIKLAMA 5

Diğer İsimler:
Ağuotu.

Latince Adı: Conium Maculatum.

Bitki: 1-2 metre boyunda, yaz aylarında beyaz çiçekler açan, koyu ye-şil, dişli kenarlı yaprakları olan, esmer yeşil, meyvalara sahip bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Yol ve tarla kenarlarında rastlanan bir bitkidir. Gölge ve rutubetli yerleri sever. Bütün Avrupa'da ve Türkiye'de bulunur.

Tarihçe: Batıl inanışa göre çok zeh.irli olan baldıran bu. sebeple cadıların en sevdiği bitkilerden biri idi. Onu kötü amaçlanndakullanmak üzere toplarlarc1ı. Böylece. Baldıran Rus ve Alman folklorunda şeytan bitkisi olarak bilinir.

Çok eski zamanlardan beri tanınmaktadır. M.ÖA. yy'da, meşhur Yunan düşünürü Sokrates, zamanın yönetimi tarafından baldıran özü içerek intihar etmeye mahkum edilmiş ve bu şekilde ölmüştür. Kullamlışı:

Meyvalar tamamen 01-gunlaştıktan sonra, çiçekli dalları ile birlikte toplanıp, kurutulur. Daha çok lapa haline getirilerek tüketilir.

İçindeki Maddeler: Organik asitler ve aikoloidier taşımaktadır. Alkaloıdler conin, conicein, conhydrin olarak tesbit edilmiştir.

Tıbbi Etkiler: Dahilen ağrı kesici, spazm çözücü ve teskin edici etkileri varsa da çok zehirli olduğu için tehlikelidir. 6 gr civarı öldürücüdür. Hareketi sağlayan sinirleri felç eder. Buna rağ-men duyu sinirlerine fazla bir etkisi yoktur.

Haricen lapa ve merhem halinde romatizmal ağrıları dindirmek için tüketilmektedir. Ayrıca uyuz ve çıbanlarda da etkili olduğu bildirilmektedir. Dioscorides herpes hastalığında kullanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp