Badem

BADEM AÇIKLAMA 1

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Çok yerde yetişir.

Kullanılan Maddesi: Meyve.

Tıbbî Özellik ve Faydaları

Tatlı ve acı olmak üzere iki çeşittir. Acı badem çok zehirlidir, içinde zehirli bir glikozit vardır. Acı olanından altmış tanesini yetişkin bir insan yese Ölür.. Sabun, krem, esans imâlinde kullanılır. Acı bademde % 50, tatlı bademde ise % 65 kadar yağ bulunur. Tatlı bademde E vitamini de vardır.

Tatlı bademin içinden tatlı badem yağı çıkarılır. Çocuk kabızlıklarını gidermekte kullanılır. Badem ezmesi, lokum, çikolata ve şurup yapılır. Badem subyesi sıcak su ve şekerden ibarettir. Yumuşatıcı bir maddedir. Şurubu ve subyesi göğsü yumuşatır. Boğaz ağrılarına, bronşite iyi gelir.

Bir miktar kireç suyu (kireç suyu bulunmazsa) kuyu suyu ile karıştırıp, yanıklara karşı yanan yere sürülse ağrıyı keser. Yanığın kavlamasına içi su dolu kabarcıklar olmasına mani olur.Hayzı söktürür. Ciğerin ve dalağın yollarını açar. Taze badem ağırdır, üstünün kabuğu safrayı keser. Taze badem amel yapar. Badem ilâç olarak cinsî kudretsizliğe karşı kullanılır.

Sabah aç kanıma 1 yemek kaşığı badem yağı içilirse böbrek taşını ağrısız ve kolayca düşürür.Acı badem yağını yüze veya vücuda sürüp bir müddet sonra temizlemek cilde iyi gelir. Hamile kadınlar muntazam kullanarak tatbik ederlerse, vücutlarında meydana gelebilecek deri çatlamalarını önlemiş olurlar.

Badem, kuru üzümle, şekerle yenilirse göğsü balgamdan kurtarır, öksürüğü keser. Vücudun kuvvetini muhafaza eder. İdrar yanmasını önler. Kan yapar. Kulak ağrılarını dindirir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır.

Yumurtayla karıştırılarak, basur memelerine sürülecek olsa ağrıyı ve yanmayı önler.


BADEM AÇIKLAMA 2

Badem (Prunus Dulcis)

BADEMDEN GELEN MUTLULUK

Geleneksel düğün hediyesi şeker temeli beş bademin (Jordan bademi) 1350'de İtalya'da ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Bu bademler mutlu bir evliliğin beş özelliğini temsil ediyor: sağlık ,zenginlik , mutluluk, bereket ve uzun ömür.

Hikayesi Nedir?
Badem, gül familyasından bir meyve ağacının tohumudur. Ticari açıdan en çok yetiştirilen badem ağaçları, şeftali ağaçlarını böceklere karşı daha dayanıklı kılmak için yapılan aşılarda kullanılır. "Tatlı badem" anlamına gelen prunus dulcis bademin yaygın olarak tüketilen türüdür. "Acı" badem bir.insan tarafından çiğ olarak yenmesi halinde ölümcülolabilecek, hidrosiyanür acit adı verilen zehirli bir kimyasal içerir.lsıtıldığında, bu kimyasal, acı bademi güvenle tüketmeyi sağlayacak şekilde, yok olur. Birleşik Devletler'de en çok tüketilen ağaç fıstığı olan tatlı badem, fıstık pazarının yüzde altmış ikisini oluşturur.

Bademin Tarihi
Bademin anavatanı Orta Asya'dır ve Akdeniz'de çok eski zamandan beri yetiştirilmektedir. Badem aynca bekareti temsil eder ve evlilik takdisi olarak sık sık kullanılır. Mısırlılar, ahirette beslenme sini sağlamak amacıyla Kral Tut'un mezarına badem bırakmışlardır.1700 yılında, Papaz Franciscan, badem ağacını Kalifomiya'dan İspanya'ya getirmiştir. Yirminci yüzyılın sonunda badem endüstrisi Kalifomiya'nın Sacramento ve San Joaquin bölgelerinde sağlam bir şekilde kurulmuştur.

Badem Nerede Yetişir?

Oranı büyüten Kaliforniya ile birlikte Birleşik Devletler dün çapındaki badem üretiminin yüzde seksen sekizini oluşturuyor. Ayrıca İspanya, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'da yetiştiriliyer.
Neden Badem Yemeliyim?
Bir küçük avuç dolusu badem (otuz gram veya 23 adet badem 160 kalori içerir, iyi bir protein ve lif kaynağıdır. Aynı ölçüde badem, günlük ihtiyacınız olan E vitamininin yüzde otuz beşini, magnezyumun yüzde yirmisini sağlar, iyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır. Badem, kanser hücrelerinin büyümesini ve kalp hastalıkları açısından yüksek riske neden olan kötü kolesterolün oksitlenmesini engelleyebilecek, flavonoid, quercetin ve kaempferol gibi çeşitli antioksidanlar içerir.

Doğal İlaçlar

Badem kanser, ülser ve nasırları iyileştirme ile çok fazla alkol alımının bulgulannı azaltma umuduyla kullanılmaktadır.

Tam Bir Hayat Kurtaran!


OBEZİTE:
Amerikan Klinik Beslenme Dergisi 'nde 2006 yılına ait bir çalışması badem yiyen kadınların vücutlannda. Erkeklerden daha çok oranda kolesistokinir, (yağlı yiyecekter yendiğinde ortaya çıkan tokluk duygusu ile ilişkili bir hormon) bulunduğunu gösterdi.Pratik anlamda bu, badem hem kadınlara hem de erkeklere "tokluk"hissi verirken, kadınların daha uzun süre tok hissedebileceği anlamına gelir. "Çiğncmenin" tokluk hormonu salgılanmasına etkisi hakkında araştırmalar devam ediyor. Örneğin; Londra'daki King's Üniversitesi araştırmacıları bademin karbonhidrat emilimini engellemeye yardımcı olmak, kendi yağının emilimini engellemek ve hem kadınlarda hem erkeklerde tokluk hissini arttırmak etkilerine sahip olabileceğini keşfetti. Uluslar arası Obezite Dergisi 'nin 2003 yılına ait bir çalışmasına göre, düşük kalori diyetlerine seksen dört gram (yaklaşık üç avuç dolusu) badem ekleyen kişiler, sadece düşük yağ, düşük kalori diyeti yapan kişilere göre daha çok kilo verdiler. Badem içeren diyet daha büyük ölçüde ve daha kalıcı kilo verimi sağlandı.

KALP SAĞLIĞI:
Amerikan Klinik Beslenme Dergisi 'nde yayınlanan bir çalışma, bademi de içeren kalp dostu yiyeceklerden oluşan bir kombinasyonun tüketiminin, ilk tercih olan kolesterol hapları kadar kötü kolesterolü düşümıeye yardımcı olabileceğini kanıtladı. Badem yemenin kan dolaşımındaki E vitamini oranını arttırdığını,ilk olarak, Loma Linda Üniversitesi kanıtladı. Badem yiyen katılımcıların toplam kolesteroloranı yüzde beş, kötü kolesteroloranı yaklaşık yüzde yedi oranında düştü. 2003 yılında Yiyecek ve İlaç Kurulu,badem tüketiminin kalp hastalıkları riskini düşürebileceğine dair sınırlı sağlık iddiasını kabul etti. Toronto Üniversitesinden Dr. David Jenkins bademi de içeren sağlıklı bir diyetin, kalp hastalıklarıyla savaşmada popüler bir kolesterol ilacı olan Lovastatin alımına yakın oranda iltihapları azalttığını keşfetti. Bademin çok olduğu bir diyet sadece kolesterolü azaitmakla kalmadı ayrıca iltihabın başlıca işareti olan ve kalp hastalıkları açısından bağımsız bir risk faktörü oluşturan er aktif proteini azalttı.

ALZHEIMER:
Alzheimer' a benzer bir hastalığa sahip fareler,bademin çok olduğu bir diyetle beslendiler. Dört ayın sonunda, bademin çok olduğu diyetle beslenen hayvanlar, hafıza testlerinde, her zamanki yiyecekleriyle beslenenlerden daha iyi sonuç verdiler. Diyet ayrıca, kemirgen beyinlerindeki, Alzheimer maddesi sayısını da dürdü.

KOLON KANSERİ:
Kalifomiya Davis Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, bademin, farelerde kolon kanserini önlemede belirgin bir etkisi olduğunu keşfetti.


Badem ile ilgili ipuçları

SEÇİM VE SAKLAMA

GERÇEGE AİT BİR TOHUM MU?


Badem alırken tercih ettiğimiz markalara çok dikkat etmeliyiz, çünkü ithal olanların kayısı çekirdeği çıkma ihtimali çok yüksek. Görüntüleri benzer olabilir ama gerçek bademin tadı ve sağlığa faydalarıyla kıyaslanamaz.

• Salladığınızda takırdamayan, kabuk içinde badem bulmaya çalışın. Takırdaması bademin geçkin olduğunun işareti olabilir.
• Taze badem tamamen beyaz olur. Sarı veya delikli olması fıstığın bozulmuş olduğu anlamına gelebilir.
• Yeşil badem ilkbaharda üç hafta boyunca bulunabilir. İnce tüylü yeşil kabuğu ve pelte halinde içi vardır. Salata üstünde veya sade halde biraz deniz tuzuyla çok lezzetli olur.
• Badem çeşitleri için, süpermarketteki pişirme ürünleri, çerez ve meyve sebze reyonlarına bakın. Bütün haldeki bademdir. Oluşan otuz gramlık çerez paketleri veya diğer kaplarda olanları bulmaya çalışın. Tariflerde kullanmak için kıyılmış, dilimlenmiş, doğranmış bademleri veya yer bademlerini tercih edin.
• Serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.
• Açılmamış badem paketleri buzdolabında veya serin bir kilerde iki yıla kadar saklanabilir. Açıldığı zaman, hava geçirmez bir kapta saklanmalı ve üç ay içinde tüketilmelidir.


HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ


• Servis etmeden önce bademleri kavurmak, bademin lezzetin ortaya çıkarır.
• Günün her anı sağlıklı bir aperatif olarak veya kahvaltı olarak dilimlenmiş bademleri meyveli veya sade tahıl gevreğine ya da yoğurda serpin.
• Badem ezmesini kızarmış ekmeğe sürün. Birçok süpermarket ve doğal besin mağazasında, badem ezmesi kavanoz içinde. Fıstık ezmesi, reçel ve marmelatların yanında bulunabilir.
• Kahvaltıda tükettiğiniz yoğun meyve sularına veya tahıl gereklerine badem sütü ekleyin. Badem sütünü, süpermarkette. Soya sütü bölümünün yanındaki soğutulmamış bölmede bulacaksınız.
• Karışık kuruyemiş veya karışık aperatif şeklinde yiyin.
• Bütün haldeki bademleri, katkısız tuz ve biberiye, kekik, kan tozu, kimyon, tarçın veya enerji için kakule gibi çeşitli bitkilerle kavurun.
• KıyıImış bademleri, pirinç, kuskus, diğer tahıl yemekleri ve makarnaya ekleyin. .
• Balık ve tavuğun yanına sağlıklı bir ilave olarak yer bademi yemeklerini kullanın.

Meyveli ve Bademli Pizza

Kaliforniya Badem Kurulu'nun Nezaketi Servis: 2 kişilik Hazırlama ve pişirme süresi: 15 dakika Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.

MALZEMELER

(15 c.) katkısı: buğday pidesi
1 yemek kaşığı dilimlenmiş veya kıyılmış, kavrulmuş badem
3 yemek kaşığı badem ezmesi
12 su bardağı taze taneli meyve (çilek, kiraz vs.)
1 çay kaşığı bal

HAZIRLANIŞ: Pideyi kızartın. Badem ezmesi sürün ve taze meyve taneleri ile bademleri serpin. Balı üzerine dökün. Yarıya bölün ve servis edin.

BESİN ÖGELERİ:

Kalori: 280;
Toplam yağ: 17gr.;
Doymuş yağ oranı: 1, 5gr. ;
Kolesterol: O g. ;
Sodyum: 170mg. ;
Toplam karbonhidrat: 29gr. ;
Lif:5gr. :
Seker: 7gr. ;
Protein: 8gr.


BADEM AÇIKLAMA 3
(Yunan fındığı, Ürdün bademi)

Etkileri

* Yumuşatıcı

* Koruyucu

* Göğse faydalı

* İyi, temizleyici bir yüz kremi için hazırladığınız karışımın içine badem katın. Onların yumuşatıcı özellikleri kozmetikler için uygun içerikler sağlar.

* Bademin acı bir türünden elde edilen bir yağın yatıştırıcı etkileri vardır ve. bazen öksürük ilaçlarında kullanılır.

* Tatlı bir türünden elde edilen yağ dahili tedavi ediciler için de koruyucu bir içerik görevi görür ve aynı zamanda haricen bir yumuşatıcı olarak da kullanılabilir.

* Badem yağı, yer fıstığı yağı için zengin bir protein desteği sağlar, genellikle diyabetikler tarafından iyi tolere edilir.


BADEM AÇIKLAMA 4

1. Tatlı Badem- Amygdalus Dulcis L.

2. Acı Badem- Amygdalus Amara L.

Her iki tür badem dış görünüşlerinde birbirlerine benzerler. Gülgiller (Rosaceae) familyasındandırlar. Birbirinden ancak tohumlarının tadı ile ayrılırlar. Her iki tür badem orta boylu ağaç olup, elips (söğüt yaprağına benzer) şekilli yeşil yapraklara sahiptirler. Yapraklarının kenarları dişlidir. Teker teker yerleşen solgun pembe veya beyaz renkli güzel çiçekleri vardır. Meyvesinin içindeki tohum çeşide bağlı olarak, kabuğu sert ve ince olur. Her meyvede bir tohum olur. Tohumların üzeri sarımsı koyu renkli ince bir örtü ile örtülmüştür. Şubat ayının sonundan başlayarak mart ayına, bazen ise iklime bağlı olarak nisanın ilk on gününde çiçek açar. Meyvesi ağustos-eylül aylarında olgunlaşır. Badem, Orta Asya'da (en çok Özbekistan ve Türkmenistan'da), Azerbaycan'da, İran‘da, Pakistan'da, Türkiye'de, Çin'de, Ukrayna'nın güneyinde ve Avrupa'nın Aralık denizi bölgesinde yetiştirilir.

Her iki tür badem ağacının tohumlarında % 50-60 kadar yüksek kaliteli katı yağ vardır. Ancak acı bademin tohumlarında katı yağdan başka % 25 kadar zehirli karaktere sahip olan amigdalin glikoziti olduğu için gıda sanayisinde kullanılmaz. Acı badem tohumlarında olan amigdalin glikoziti emulsin fermentinin etkisiyle, parçalandıkça glikoz şekerini. Benzolaldehidini ve birde hidrojen-sianidi meydana getirir. Öyle ki, acı badem tohumlarının bu özelliğinden faydalanarak, ondan "acı badem suyu" denilen preparat alınır. Bu preparat damla halinde, ayrıca bazı ilaçların terkibine ağrı kesici ve sinir sistemini sakinleştirici ilaç olarak dahili uygulanır.

Acı badem tohumları zehirli olduğu için dikkatle alınıp kullanılır. Amigdalin glikoziti acı bademden başka, Gülgiller familyasından olan birkaç bitkide de yaygındır. Örneğin, şeftali tohumlarında, defneyapraklarında, erik, yabani kayısı, kiraz ağaçlarının tohumlarında vb. bundan dolayı, acı badem suyunu çoğu zaman defne suyu yerine kullanırlar. Amigdalin glikoziti yukarıda isimlerini belirttiğimiz bitkilerden başka yabani vişne bitkisinin çiçek ve meyvelerinde ve birçok bitkinin tohumunda da azda olsa bulunmaktadır.

Türkiye'de, badem yaygın olduğundan, bu bitkilerin tohum ve çiçeklerinden veya yukarıda isimleri geçen bitkilerden ilaç yapılıp kullanılabilir.


BADEM AÇIKLAMA 5

Kullanılışı-1: Böbrek taşları için sabahları aç karına badem yağı içilmelidir.

Kullanılışı-2: Bağırsak gazlarına iyi gelir. Badem yağı sütle içildiği zaman mideye iyi gelir. Badem yağı, egzama ve kaşınmalarda kullanılır.

Kullanılışı-3: Badem yağı, basur memelerine Yumurta ile karıştırılarak sürüldüğü zaman ağrıları Azaltır. Adale ağrıları için badem yağı sürülür. Kaslara Badem yağı ile masaj yapılırsa iyi gelir.

Kullanılışı-4: Acıbadem yağı: Tat ve koku Giderici olarak kullanılır( balık yağına ilave edilir). Boğaz ağrılarına karşı kullanılır.

Kullanılışı-5: Badem yağı: Kabızlığı giderici, Mikropları öldürücü, yumuşatıcı ve deri çatlamasını Önleyici olarak ulanılır. Yanıklara da sürülür. Badem yağı krem yapımında da kullanılır.

Dikkat: Acıbademden 5-10 adedi insana zehir Etkisi gösterir. 25-30 dan dan fazla' yenirse ölüm bile Meydana getirebileceği bildirilmektedir. Baş dönmesi ve Karın ağrısı zehirlenme belirtileridir. Günde birkaç adet Yemenin zararı yoktur.






BADEM AÇIKLAMA 6

Arapçası :
Levz
Latincesi: Amygdalus communis, Almond, Amande, Prunus amygdalus

Yetiştiği Yer ve Çeşitleri:
Çok yerde yetişir.

Kullanılan Maddesi:
Meyvesi


Tıbbi Özellik ve Faydaları


a) Tatlı ve acı olmak üzere iki çeşittir. Acı badem çok zehirlidir, içinde zehirli bir glikozit vardır. Acı olanından altmış tanesini yetişkin bir insan yese ölür. Sabun, krem, esans imalinde kullanılır.

Acı bademde % 50, tatlı bademde ise % 65 kadar yağ bulunur. Tatlı bademde E vitamini de vardır.

b) Tatlı bademin içinden tatlı badem yağı çıkarılır. Çocuk kabızlıklarını gidermekte kullanılır.

Badem ezmesi, lokum, çikolata ve şurup yapılır. Badem sübyesi sıcak su ve şekerden ibarettir. Yumuşatıcı bir maddedir. Şurubu ve sübyesi göğsü yumuşatır. Boğaz ağrılarına, bronşite iyi gelir.

c) Bir miktar kireç suyu (kireç suyu bulunmazsa) acı kuyu suyu ile karıştırıp, yanıklara karşı yanan yere sürülse ağrıyı keser. Yanığın kavlamasına içi su dolu kabarcıklar olmasına mani olur.

d) Hayzı söktürür. Ciğerin ve dalağın yollarını açar. Taze badem ağırdır, üstünün kabuğu safrayı keser. Taze badem amel yapar.

Badem ilaç olarak cinsi kudretsiz1iğe karşı kullanılır.

e) Sabah aç karnına i yemek kaşığı badem yağı içilirse böbrek taşını ağrısız ve kolayca düşürür.

f) Acı badem yağını yüze veya vücuda sürüp bir müddet sonra temizlemek cilde iyi gelir. Hamile kadınlar muntazam kullanarak tatbik ederlerse, vücutlanmada meydana gelebilecek deri çatlamalarını önlemiş olurlar.

g) Badem, kuru üzümle, şekerle yenilirse göğsü balgamdan kurtarır, öksürüğü keser. Vücudun kuvvetini muhafaza eder. İdrar yanmasını önler. Kan yapar. Kulak ağrılarını dindirir. Ekzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır.

ğ) Yumurtayla karıştırılarak, basur memelerine sürülecek olsa ağrıyı ve yanmayı önler.


BADEM AÇIKLAMA 7

Tatlı bademin gıda değeri yüksektir. Acıbademin içinde "amygdalin" denen zehirli bir madde vardır.
Gıda ve kozmetik sanayinde kullanılır.
Kremlerin imalinde kullanılır.
Tatlı bademin faydaları:
Badem bedeni ve ruhi zindeliği sağlar.
Hafızanın kuvvetlenmesini sağlar.
Böbrek hastalıklarına iyi gelir.
Böbrek taşı için kullanılır.
Böbrek kumu dökmeye faydalıdır.
Acıbadem içi böbrek taşları için kullanılır.
Karaciğer ağrılarına iyi gelir.
Kuru üzümle beraber yenirse kan yapıcı özelliği vardır.
Akciğer hastalıklarında faydalıdır.
Boğaz hastalıklarında kullanılır.
Öksürüğü keser. Grip ve bronşit için kullanılır.
Şeker hastalarının aç karnına günde 2 adet yemesi gerekir.
Kolesterolü düşürür.
Cinsel gücü artırır.
Adet kanının azalmasını sağlar.

Badem Yağı: Tatlı badem ezilerek badem yağı çıkarılır. Kepeklenmelere karşı badem yağı içilirse faydalıdır.

Çocukta kabızlık: Badem yağı çocuklardaki kabızlık tedavilerinde kullanılır. Müshil etkisi gösterir. Bal veya pekmezle karıştırılan badem yağı yedirilir. Boğaz ağrıları için kullanılır.

Kullanılışı 1: Böbrek taşları için sabahları aç karına badem yağı içilmelidir.

Kullanılışı 2: Bağırsak gazlarina iyi gelir. Badem yağı sütle içildiği zaman mideye iyi gelir. Badem yağı, egzama ve kaşıntılarda kullanılır.

Kullanılışı 3: Badem yağı, basur memelerine yumurta ile karıştırılarak sürüldüğü zaman ağrıları azaltır. Adale ağrıları için badem yağı sürülür. Kaslanı badem yağı ile masaj yapılırsa iyi gelir.

Kullanılışı 4: Acıbadem yağı: Tat ve koku giderici olarak ku Ilanı lır( balık yağına ilave edilir). Boğaz ağrılarına karşı kullanılır.

Kullanılışı 5: Badem yağı: Kabızlığı giderici, mikroplan öldürücü, yumuşatıcı ve deri çatlamasınıönleyici olarak ulanılır. Yanıklara da sürülür, Badem yağı krem yapımında da kullanılır.

Dikkat

Acıbademden 5-10 adedi insana zehir etkisi gösterir. 25-30 dan fazla yenirse ölüm bile meydana getirebileceği bildirilmektedir. Baş dönmesi ve karın ağrısı zehirlenme belirtileridir. Günde birkaç adet yemenin zararı yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp