Sıkma Kehribar

Sıkma Kehribar

Sıkma kehribar terimi maalesef cahillikten üretilmiş bir terimdir. Osmanlı’ya girdiği ilk yıllardan itibaren bunun bir fenol-formaldehit plastiği olduğunu bugün bile bilmeyen ve onun doğal kehribar tozlarıyla bazı gizemli maddelerin karışımı olduğuna inanan pek çok insan olmuştur. Sözüm ona doğal kehribar tozları ve bu maddeler pres altında sıkıştırılmıştır ve sıkma olmasının nedeni de budur. Bu terim cok yanlış bi anlayıştır cünki kehribarın eritilmesi söz konusu bile olmaz kehribarı yaktığınızda yumuşamaz bile gösterdiği reaksiyon sadece kül olmaktır.

Sıkma Kehribar

Sıkma Kehribar, modifiye edilmiş (yani bazı özellikler kazandırılmış) bir çeşit fenol formaldehit plastiğidir. Fenol formaldehit plastikleri, fenol ve formaldehitin katalizörlerle reaksiyonundan elde edilen ve ısıyla sertleşen (termoset) plastiklerdir. Ticari olarak üretimi 1900’lü yılların başlarına kadar uzanır. Sıkma kehribar’ın böyle olduğunu kanıtlamamıza hiç gerek yoktur. İsteyen herkes Almanya ve Avusturya’daki müzelerde bulunan sıkma kehribar ların hemen altındaki yazıları okuyabilir.

Kısaca sıkma kehribar Yapısı gereği kül çeker, zamanla dış yüzeyi kararır, yakıldığında kendine has özel bir koku verir; formaldehit kokmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp