Meyve Suları

Meyve Suları: Meyve suyu ya da ezmeleri elde etmek için meyveler iyice yıkanır. Meyve sıkma aracı varsa, meyve araçta sıkılır; ya da yumuşak meyvelerin suyu sıkılıp süzülür. Sert meyveler ise soyulduktan sonra rendelenir ve suyu süzülür. Meyve suyu bekletilmeden çocuğa verilir.

Meyve sularına şeker eklenmez. Meyve suyu çıkarmada cam araçların kullanılması uygundur.

Meyve ezmeleri, yıkanmış ve soyulmuş meyveler rendelenerek uygun ezilerek hazırlanır. Sert meyveler ise az suda pişirilecek yumuşatıldıktan sonra ezilir.

Bebek, karışık besleniyorsa (anne sütü ve hayvan sütüyle) ya da yalnız hayvan sütü veriliyorsa, iki haftalıktan sonra yeni sıkılmış meyve suyu verilmeye başlanabilir. Bebeğe, vitamin veriliyorsa ya da bebek anne sütüyle besleniyorsa meyve suyu verilmesi biraz geciktirilebilir.

Bebeğe ilk verilebilecek olanlar, portakal, mandalina, elma ve şeftali meyvelerin suyudur. Bebek büyüdükçe başka meyve suları da verilebilir. Meyve suları bir tatlı kaşığı kadardan başlanarak miktarı gittikçe artırılır. Bebek meyve sularına alıştırıldıktan sonra meyve ezmeleri verilmeye başlanır. Bebeğe vitamin verilse bile, daha geç de olsa meyve suları ve ezmeleri verilerek, değişik besinler alıştırılması gerekir.

SEBZE EZMELERİ: Sebze ezmesi yapmak için sebzeler iyice yıkanır, sonra soyulur ya da ayıklanır. Doğranarak kaynamakta olan az miktardaki suya konulur. Ağzı kapalı olarak yumuşayınca dek pişirilir. Pişen sebzeler püre makinesinden geçirilir ya da tahta kaşıkla ezilir, süzgeçten de geçirebilir. Haşlama suyu kalmışsa atılmaz, ezilen sebzeye katılır. Taze ve ılık olarak çocuğa verilir. Ezmeye çok az yağ ve tuz eklenebilir. Sebze haşlanırken, çekeceği miktarda az su konur.

ÇORBALAR: Sebze ezmeleri sulu şekilde hazırlanarak çorba da yapılır. Bu çorbalar pirinç, bulgur,un,kırmızı mercimek, dış zarları ayrılmış nohut, fasulye, yumurta sarısı, kıyma veya parça et eklenebilir. Çocuğun yaşına göre çorbaya konan yiyeceklerin çeşidi ve kıvamı ayarlanır. İlk verilecek çorbalar ezme şeklinde hazırlanır.
Çocuğa mercimek ve tarhana çorbaları, yoğurtlu çorba ve benzerleri de verilebilir. Çorbalara, yakmadan az miktarda yağ, tuz eklenir, baharat, soğan, fazla yağ ve tız konmaz. Çocuk büyüdükçe, aile için pişirilen baharatsız, acısız, fazla yağlı ve tuzlu olmayan ve iyice pişmiş çorbalar ve sebze yemekleri, gerekenler iyice ezilerek çocuğa verilebilir. Yalnız yemek suları verilerek çocuğun ihtiyacı karşılanamaz.

Bebeğe 3-4 aylıktan sonra çorba verilmeye başlanır. Önce, sebze ve unlu çorbalar verilir. Az miktarda verilmeye başlanarak zamanla artırılır. Etler, haşlanıp ezilerek, köfte yapılarak, çorbalara katılarak çocuğa verilebilir. Bebek 4-5 aylık olduktan sonra sebze çorbalarına kıyma ve parça et konarak iyice ezilir ve azdan başlanarak verilir. Kıyma çorbaya konmadan önce kendi suyuyla biraz pişirilir. Karaciğer ve beyin, zarları çıkarılarak az suda pişirildikten sonra ezilir ya da püre makinesinden geçirilir. Sebze çorbalarına katılarak ya da yalnız olarak verilir. Karaciğer ve beyin gibi besinlere, bebek 5-6 aylıkken başlanabilir. Önce bir çay kaşığı kadar verilir ve 1-2 yemek kaşığı kadar artırılır. Haftada bir kez karaciğer verilebilir.

İnce çekilmiş yağsız kıymadan, baharat ve soğan koymadan, az ekmek içi eklenerek az tuzlu köfte yapılıp ızgarada pişirilir ve 6 aylık çocuğa alıştırılarak vermeye başlanır. Bebek büyüdükçe, aile için hazırlanan fazla yağlı, tuzlu olmayan, baharat konmamış, yağda kızartılmamış köfte, parça etli ve kıymalı yemekler ezilerek verilebilir.

Bebeğe yumurta verilmeye 3 aylıktan sonra başlanabilir. Önce yumurta sarısı verilir. Yumurta yıkanır, kaynayan suya konur ve 10 dakika kadar pişirilir. Pişmiş yumurta sarısının 1/8 kadarından başlanarak miktarı yavaş, yavaş artırılır. Bebek 6-8 aylık olunca bütün yumurta verilebilir. Yumurtanın yalnız sarısı ya da bütünü sütle ezilerek, sebze çorbalarına katılarak veya başka yiyeceklerle birlikte çocuğa verilebilir.

Et sağlamakta sıkıntı çeken aileler çocuklarına, et yokken kuru baklagillerden verebilir. Et, yumurta almakta güçlük çekmeyenler de çocuklarına kuru baklagil yemekleri vererek alıştırmalıdırlar. Kuru baklagiller, türlerine göre ezilerek, çorbalara katılarak yada 4-5 aydan sonra azdan başlanarak verilebilir. Mercimek, bezelye kuru baklagillerin unlarından çorba yapılabilir. Bu ve nohut, fasulye gibi değişik çorbalara eklenebilir. Nohut, fasulye gibi kuru baklagiller ıslatılıp kurulandıktan sonra zarları çıkarılıp ezilir ve çorbalara katılabilir. Kuru baklagil de eklenmiş çorbalar kevgirden geçirilerek çocuğa verilebilir. Kuru baklagillerden yapılan çorbalar,un,pirinç,bulgur gibi tahıl ürünleri eklenebilir.

Pirinç ya da buğday unu önce muhallebide kullanılan sonra, buğday unu, pirinç, bulgur, şehriye çorba şeklinde verilmeye başlanır. Tuzlu çorba ve tatlı yerine, ekmek içi veya bisküvi sütle ya da yoğurt ezilerek bebeğe verilebilir. Çocuğa 4 aydan sonra baharatsız pişirilmiş tarhana çorbası verilmeye başlanabilir. Pirinç lapası, makarna iyice pişirilip, yalnız olarak ya da yoğurtla ezerek çocuğa 5-6 aydan sonra verilebilir. Makarna, çekebileceği miktarda az pişirilir. Fazla pişirilmez ve pişirme suyu atılmaz. Çorbalara, lapa ve makarna yakılmadan az miktarda yağ eklenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp