Hava Temizleyiciler

Hava Temizleyiciler bulunduğunuz ortamdaki havayı temizlemeye yarayan alettir. Solunum yolları ve astım hastalığı olan insanların bir uzman'a danışarak hava temizleyicisi kullanmaları önerilir. Detaylı bilgi makalemizde mevcuttur.


Hava Temizleyiciler


Hava temizleyiciler dört farklı prensipte olmaktadır.

1. Mekanik filtreli olanlar
2. Elektrostatik filtreli olanlar
3. Elektrostatik tortulaştırıcılar
4. İyonize ediciler
Bu tipleri kısaca açıklayacak olursak;

1. Mekanik Filtrasyon Tipi:
Fiber veya köpük tipi bu filtreler havadaki partikülleri süzerek elimine ederler. Bu cihazlar elektronik bir kısım içermezler ve bu tip filtrelerin etkinlikleri kullanımla azalmaz. RSP (Rcspirable Suspended Particules) havada bulunan solunabilir partikülleri tutma verimliliği standard fırın filtrelerindeki gibi %2'den HEPA filtreli olanlara yani %99.97 etkinliğe kadar yayılmıştır.

2. Elektrostatik Filtreler:
Plastik fiber veya süzgeç filtreler ile statik elektrik şarjına yerleştirilmiştir veya hava çıkışıyla statik elektrik şarjı sağlayan cihazlardır. Bu statik elektrik şarjı partikülleri filtreden geçiyormuş gibi çekerek tutar. RSP etkinliği sahası %7'den %97'ye kadardır.

3. Elektrostatik Tortulaştırıcı Metodu:
Bu sistemler iki kademe içerir. İlk kademede bir yüksek gerilim noktası veya bir kablo tarafından hava iyonize edilir, böylece partiküller yüklü duruma gelir.İkinci kademede hava yüklü metal plakaların arasından yüksek gerilim anında geçer, böylece yüklü partiküller çekilerek havadan ayrılır.

Bu tip cihazlarda RSP verimliliği kollektör plakalarının kirlenmesiyle azalır. Başlangış etkinliği yaklaşık %95 olarak düşünülebilir, fakat kullanım süresine bağlı olarak bu %20'lere kadar düşer (sözgelimi 40 saatlik bir çalışma süresi bu düşüşe sebep olur). Kollektör plakalarının temizlenmesiyle başlangıç verimi tekrar elde edilir. Bu düzenli bakım ile sağlanmalıdır.

4. İyonize Ediciler:
Bu üniteler de havayı iyonize ederek partikülleri elektrik yüklü hale getirerek temizler, fakat elektrostatik tortulaştırıcı tiplerindeki gibi ikinci kademe kollektör plakaları içermez. Yüklü partiküller havadan ayrılarak ilk yüklü yüzeye yapışırlar, bu olay aynen bir duvarı cilalamaya benzer. Doğal olarak bu durum bir kirlenme problemi ve ayrıca partiküllerin statik yüklerini kaybetme olasılığı sonucuyla, onların tekrar havaya karışma riskini ortaya çıkarır. Bu tip cihazlar için kaydedilmiş bir RSP verisi yoktur. Ayrıca bu tip cihazlar bazen emniyetsiz seviyelerde ozon üretimine sebep olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp