Etamin İpi

Kullanılan bu etamin ipiyle çeşitli desenler yapılabilir. Yapılan bu desenler için çok güzel etamin ipleri gereklidir. Bunun sayesinde çok kullanlı bir iptir. Bu iple nasıl iş yapacaksanız kendinizi ona göre ayarlamalısınız. Ayarladığınız bu ipleri nasıl başlamaya karar verdiyseniz ona göre başlayın. Yoksa yanlış yerden başlarsanız yaptığınız ipten hiç bir şey olamaz. Bu yüzden emeğiniz boşa gitmiş olur.

Etaminin dokuma sıklığına count ya da kısa yazılışıyla ct. adı veriliyor, 6, 11, 14, 16, 18.. şeklinde numaralandırılıyor. Santimetre başına düşen ilmek sayısı olarak da düşünebiliriz. Dokuma sıklığı arttıkça count değeri yükseliyor, azaldıkça düşüyor.

Örneğin, piyasada en sık rastlanan etamin çeşidi olan seccadelik etaminin count değeri 6. Seccadelik etamin seyrek dokunduğu için gözenekleri iridir. Fotoğrafta gördüğünüz işleme, halen devam etmekte olduğum bir işleme ve etaminin count değeri 14. Seccadelik etamine oranla daha sık dokunmuştur.

Renk geçişleri fazla olan detaylı işlemeler için çoğunlukla 14 count etamin kullanıyorum. 14 ct. için muline ipliğin sadece iki katını kullanmak yeterli. Count değeri düşük olan etaminlere işleme yapmak için iplik kat sayısı arttırılmalıdır. Çarpı işi şemaları, yapılacak olan işlemenin tüm bilgilerini aktaran bir kılavuz niteliğinde oluyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Açıklamalara, şu an işlemekte olduğum işlemenin şeması üzerinden devam edelim.

Şemanın sol bölümünde, işlemede kullanılacak ipliklerle ilgili bilgilere yer verilmiş. Her iplik rengi için bir sembol, bir kod numarası ve iplik rengi açıklaması yazılmış. İlk sıradaki renk "light pink", DMC iplik kodu 151 ve pembe kare içerinde daireden oluşan bir sembolü var. Sağ bölümde ise her bir kare bir sembol içeriyor. Sembollerin hangi renk ipliğe karşılık geldiğini sol bölüme bakarak tespit ediyoruz. Diyelim ki bu şemaya göre iplikler ve etamin alındı sıra işlemeye geldi. Tüm şemalarda, işlemenin bitmiş halinin ölçüsü mutlaka yazılıdır. Kenarlarından fazlalık bırakarak kesilen etaminin ipliklerinin atmaması için kenarlarını sürfile yapabilirsiniz veya benim gibi yapıp bu aşamayı direk atlayabilirsiniz.

İşlemeye nereden başlanır?

Bu işin ustalarının önerisi işlemeye tam orta noktadan başlanması yönünde ama ben en alt bölümden başladığımda daha rahat işlediğim için o şekilde başladım. İşlemeye, fotoğrafta kırmızı daire içerisine aldığım bölümden başlayacağımızı varsayalım. Gördüğümüz sembol bir çarpı işareti. Sol bölüme gidip çarpı işaretli sembolün hangi iplik kodu ile işleneceğine bakıyoruz. İpliklerimiz dmc marka ise 928 kodlu muline ipliğin 2 katı ile işlemeye başlayabiliriz. En üstteki çarpının her zaman aynı yöne bakmasına dikkat ederek işlemeyi de unutmuyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp