Saç Boyalarındaki Tehlike!

Saç Boyalarındaki Tehlike! : Saç boyaları, yaygın kullanılan ve en çok tartışılan kozmetikler arasında yer almaktadırlar. Saç boyaları içindeki kimyasallar saç derisi vasıtasıyla kana karışarak vücudun her yerine ulaşabilmektedir. Yılda 1 -4 defa saçını boyayan kadınlarda yumurtalık kanserine yakalanma riski hiç boyatmayanlara göre %70 daha fazladır. Her yıl 5 ve daha fazla boyatanlarda bu risk %100'ün üstüne çıkmaktadır. Ayrıca bu şartlarda lenf kanserine yakalanma riski de %50 artmaktadır. 10 yıl ve daha fazla süre kuaförde çalışan kişilerin saç boyasına maruz kalmayanlara göre 5 kat daha fazla mesane kanseri riski taşıdığı öne sürülmektedir.Sentetik saç boyalarında kimyasal reaksiyonu gerçekleştiren maddelerden en çok tartışılan ve laboratuar hayvanlarında kansere sebebiyet veren coal tar yani katrandır. 4-methoxy-m-phenylenediamine (4-MMPD, 2,4-diaminoanisole) içeren ürünlere FDA tarafından 1 980'den sonra "laboratuar hayvanlarında kansere sebep olmaktadır" ibaresi zorunluluğu getirilmiştir.

Ayrıca, 4-chloro-m-phenylene- diamine, 2,4-toluenediamine, 2-nitro-p-phenylenediamine ve 4- amino-2-nitrophenol'ün de insan ve hayvan derisi vasıtasıyla emildi- ği kanıtlanmıştır. Bilim adamlarının şimdi de kanserojen olabileceği konusunda en çok endişelen- £ dikleri kimyasallar para- pheny- / lenediamine ve tetrahydro-6-nit- roquinoxaline'dir. Kanada ve Amerika'da phenylenediamine bazlı boyaların üstünde kaş ve kirpiğe uygulandığında körlüğe sebebiyet verir ibaresi bulunmaktadır. Bu nedenle bunlara karşı temkinli davranmak gerekir.Saç boyalarıyla ilgili bir diğer tartışma konusu kurşun asetatiçermeleridir. Kurşun özellikle zeka gelişimi için tehlikelidir ve güvenli kullanım seviyesi bilinmemektedir. Bütün bunlar nedeniyle boya konsantrasyonu fazla olan koyu boyalar açık olanlara göre daha tehlikelidir.Boya seçimi yaparken kimyasal zararı en aza indirmek için boya konsantrasyonu en az olanlar tercih edilmeli ve kullanım sıklığı azaltılmalıdır.

Diğer bir yöntem de bitkisel bazlı boyalardır. Saça zararı sentetiklere göre daha azdır fakat boyanın etkinliğini arttırmak için kimyasallardan yararlanılmaktadır. Bunlar bahsettiğimiz zararlı kimyasallar arasında olabileceğinden bitkisel boya seçiminde de içeriği incelen- melidir. Örneğin kına, en eski doğal boyalardan biridir. Doğal yollarla üretildiği için zararsız olduğu sanılan kınanın içindeki lavson maddesinin kanserojen olduğu ve özellikle karaciğer kanserine sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerinde de bu durum açık ve nettir. Saça ve cilde renk verebilmesi amacıyla uzun süre bekletilen kına, saç köklerine zarar vererek saçın dökülmesine de neden olabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp