Zencefilin Faydaları Ve Kullanım Şekli

Zencefilin Faydaları Ve Kullanım Şekli :

ZENCEFİL

Zencefil, geniş çapta tercih edilmesini sağlayan birkaç özelliğiyle birlikte, vücut ısıtıcı bir bitkidir. Zencefil toksinleri vücudumuzdan atmamızı sağlayan bir terleme sağlar ve balgam sökücü özelliğiyle birlikte bu etkisi, onu bronşlarla ilgili hastalıkların tedavisinde ideal bir bitki yapar. Ayrıca, hafif çaplı sindirim yolu hastalıklarında da fazlasıyla kullanılır çünkü zencefilin mide bulantısı, kusma ve ishali engellen etkisiyle terletici etkisi birleştiğinde, akıllıca bir seçim yapmış oluruz.
 
Prestijli İngiliz tıp dergisi The Lancet''''''''in yayımladığı bir çalışmada, araç tutmasıyla alakalı mide bulantısı önlemede zencefilin, Dramamine’den daha etkili olduğunu keşfettiler. Zencefilin damar genişletici özellikleri vardır ve ellerimiz ve ayaklarımızdaki kan dolaşımını arttırmak için kullanılır. Toz haline getirilmiş kuru zencefil oldukça faydalıdır; günde sadece iki defa kullanılmalıdır.Özetlemek gerekirse, zencefil bazen özellikle balgam sökücü özellikleri ya da rahatlatıcı etkilerinin sindirim sistemine faydası dokunduğunda bazen de kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olarak kullanılır.

Beslenme bozukluklarına bağlı olarak hastalıkların sayı ve çeşidinin arttığı şu günlerde şifalı bitkiler gündemden düşmüyor. İnsanlar akın akın bir umut kapısı olarak görüyor aktar ve baharatçıları. Günümüz bilim insanları da artık tedavilerine destek olmak için şifalı bitkileri öneriyor ve kullanmakta ısrarcı oluyor. Birçok bilim insanı tarafından araştırma yapılan ve sağlığa sağladığı çarpıcı gerçeklerle karşımıza çıkıyor zencefil. Zencefil birçok hastalığa şifa ve mutfaklarda lezzet katmak için geçmişten günümüze yaklaşık 2000 yıldır dünyanın değişik ülkelerinde değişik amaçlarla kullanılmaktadır.

ZENCEFİL NEDİR?

Aromatik, keskin ve baharatlı bir kokuya sahip olan zencefil kızartmalar ve sebze yemeklerine lezzet katmaktadır. Bu nedenle, zencefilin taze kökü yıl boyunca pazarlarda yer almaktadır. Zencefil, yer altı kök sapları sert, çizgili dokulu olarak görülmektedir. Zencefil kök sapları yani yumrularının eti ise çeşidine bağlı olarak sarı, beyaz veya kırmızı renkte olabilir. Köklerin dışı kahverengi renkte olup, olgun ya da gençken bitki hasat edilip edilmediğine bağlı olarak kalın veya ince olabilir. Zencefilin yumruları kendine özgü keskin ve hoş kokulu bir tadı vardır.

Bilimsel olarak botanikte Zingiber officinale olarak bilinmektedir. Zencefil bitkisi, yer altında, köklerinde dallanmış şekildeki yumrulara sahiptir. Bitkinin botanik adı zencefil “boynuz şeklinde” anlamına gelen kelimeyi çağrıştırdığı için Sanskritçe’ den türemiş olduğu düşünülmektedir.
Zencefiller familyasından olan mucizevî bitki, mavi- yeşil renkte tek bir çiçeğe sahiptir. 1-2 ‘ye kadar boylanabilen bitki genel olarak tropik alanları tercih etmektedir. Gövdesi ince uzun bir boruyu hatırlatmaktadır. Zencefil ülkemizde yetişmemektedir. Yaprakları 1 ile 2 cm olup, çok yıllık bir bitkidir.

GEÇMİŞİ

Güneydoğu Asya’ da hala mutfaklarda bu harika baharatlı bitki özelliği göstermektedir. Zencefil dünya genelinde pek çok alanda binlerce yıldır kullanılmaktadır. Zencefil Çin, Hindistan ve Orta Doğu metinlerinde de uzun uzun sözü edilen bir şifalı bitkidir. Çin neredeyse iki bin yıldır zencefili kullanmaktadır. Zamanla Çinden antik Romalılara ve daha sonra Avrupa’ya kadar yayılım göstermiştir. Akdeniz bölgelerinde yayılan zencefil kullanımı halen popülaritesini devam ettirmektedir. Daha kullanılabilir yapmak için İspanyol kşifler bir girişim yaptılar. Zencefili Batı Hint Adaları, Meksika ve Güney Amerika ülkelerine tanıttılar. Bunun sonucunda 16. Yüzyılda Avrupa’nın geri kalan kısımlarına değerli bir bitki olan zencefil ihracatı başladı.
Bugün ise, Jamaika, Hindistan, Fiji, Endonezya ve Avustralya dahil zencefil üst ticari üreticileri arasında yer almaktadır.

BESLENME BİLGİLERİ(İÇERİK)

Zencefil bileşim olarak zengin bir içeriğe sahiptir. Zencefilin derin bir beslenme profili mevcuttur. Bu profil karbonhidrat, şeker, çözünür ve çözünmez lif, sodyum, vitaminler, mineraller, yağ asitleri, amino asitler ve daha fazlasını içeren besinler, tam bir dizi hakkında bilgi içerir. Bunların dışında zencefil potasyum, magnezyum, bakır, manganez ve B6 vitamini için iyi bir kaynaktır.

NASIL TÜKETEBİLİRSİNİZ

Zencefilin birçok değişik kullanım alanları mevcuttur. Zencefil şekerlemesi ve zencefil turşusu, kristalize dhil olmak üzere birçok diğer formları da mevcuttur. Sizlere zencefili nasıl hazırlayabileceğiniz ve nasıl zevk alabileceğiniz hususunda bazı ipuçları verelim.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp