Komplike Migren Nedir Tedavi Nasıl Yapılır?

Komplike Migren Nedir Tedavi Nasıl Yapılır? :

MİGREN

Komplike migren, auralı migrenin nörolojik formunun tam oturmuş halidir. Auralı migrende birçok nörolojik bulgu vardır ama dağınıktır. Nörolojide yapılan lokalizasyona tam uymaz. Komplike migrende nörolojik bulgular lokalizasyona daha uyumludur. Bu hastalarda genelde vücudun tek tarafında uyuşma, güçsüzlük ve konuşma merkezinin etkilenmesine bağlı afazi (kelimeleri bulamama, söyleneni ve okuduğunu anlayamama, söyleneni tekrarlaya- mama ve yazamama) görülür. Asistanlık dönemimde gece nöbetinde getirilen otuzlu yaşlardaki erkek hastanın sağ kol ve bacağında ileri düzeyde güçsüzlük vardı. Derdini anlatamıyor, söylenenleri anlayamıyordu.

Gösterdiğimiz nesnelerin (kalem, düğme gibi) adını söyleyemedi

Ona söylediğimiz cümleyi tekrarlayamadı. Hastanın tablosu sağ tarafta güç kaybı ve afazi muayene bulguları ile inme geçirmiş yani sol yarısını sulayan damar ya kanamış ya tıkanmış olduğunu düşündürüyordu. Tomografi görüntülemesinde bir şey bulamadık. Muayenesi dışında inmeyi açıklayacak bir bulgu da yoktu. Yakınlarının verdiği bilgi de bize çok yardımcı olamadı. İnme tanısıyla servise yatırdık. İlerleyen saatlerde hastanın inmesi düzelmeye başladı.
 
Hasta derdini anlatabilir hale geldi. Bu arada baş ağrısı da başlamıştı.Öğleden sonra bahçede çalışırken gözünün önünde ışıklı noktalar uçuştuğunu, sonra sağ ayağında ve el parmaklarında uyuşma başladığını, içeri geçip yattığını, yaklaşık bir saat içinde sağ tarafının hiç tutmadığını ve konuşamamaya başladığını anlattı.Yıllar önce de bir kere böyle olduğunu ama daha kısa sürdüğünü belirtti. Hastayı dinleyince inme geçirmediğini migren atağı geçirdiğini anladık. Komplike migren auralı migrenin ağır bir tablosudur. Bir anlamda geçici felç durumunun olmasıdır. Komplike migren tedavisinde auralı migrenle aynı tedavi yaklaşımı uygulanmalıdır.

Migren belirtileri nelerdir, tedavisi mümkün müdür?

Migrenin belirtileri genellikle yarım bir baş ağrısıdır, tam baş ağrısı da olabilir ama genellikle bir yarıda daha çok hakimdir. Bu baş ağrısı zonklama ile karekterizedir, yani zaman zaman zonklama olabilir. Baş ağrısı esnasında bulantı olabilir, bazen bu bulantı kusmaya kadar gidebilir. Baş ağrısı sırasında ışıktan ve gürültüden rahatsızlık duyulabilir, kokulardan rahatsızlık duyulabilir, migren ataklar haline gelen bir hastalık. Ataklar bir kaç saatten, bir kaç güne kadar uzayabilir. Bunun dışında bir de migrenin haberci bulguları olabilir buna da aurali migren, klasik migren diyoruz. Bir göz bulguları olur görme kaybı gibi ışık çakması gibi daha sonra onlar geçtikten sonra baş ağrısı yerleşebilir. Migrenin tedavisi eğer ağrılar ataklar haftada birden daha sık geliyor ise profilaksi dediğimiz bir tedaviye ihtiyacı var yani engelleme tedavisi, ağrı gelmesin diye yapılan tedavi bu tedavi ile ağrıların sıklığı, şiddeti, süresi azaltılabilir hatta rahatlatılabilir.

Bunun dışında eğer ağrı seyrek geliyor ise o zaman sadece ağrıyı geçirmeye yönelik ağrı geçirme tedavileri yapılabilir. Bunlar basit ana önceliklerden, ağrı kesicilerden, komplike ağrı kesicilere kadar değişebilir birde migrene özgü olan seratonin geri alım inhibitörleri var, onlarda oldukça etkili pahalı olmasına karşın etki bunlarla da geçirilmez ise acil polikliniğinin de serum yada iğne yapmak gerekebilir, ayrıca migren ağrısı başladığı zaman hastanın sessiz, sakin bir yerde, hafif karanlık bir yerde uzanması, alnına masaj yapması, alnını bir şeyle sıkması, kompresyon yapması, yaz günleri buz paketleriyle pansuman yapması ağrıyı hafifletebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp