Şerbetçi Otu Nedir

Şerbetçi Otu Nedir :

Görünümü: Şerbetçi otu, çok yıllık, tırmanan bir bitkidir.

Uzunluğu 10-20 metreye ulaşır. Gövdesi bir yıllıktır, kökleri 15-20 sene yaşar ve çoğalır. Yapraklan yeşil ve 5 kesiklidir, kenarlan dişlidir.Çiçeklenme dönemi temmuz aylanndadır, san yeşildir. Spesifik kokusu vardır. Meyveleri ağustos-eylül aylannda olgunlaşıl. Tıpta çiçeklerinden yararlanılır. Yurdumuzda yaygm olarak rastlanır.
 

Toplanması ve Kurutulması

Şerbetçi otunun çiçekleri tıpta kullanmak amacı ile ağustos ayında toplanır ve havadar yerde kurutulur. Lupulin isminde bir maddenin alınmasında kullanılır. Bunun yanı sna şerbetçi otu ekmek sanayiinde maya yapımında kullanılır.
 

Kimyevi Terkibi

Şerbetçi otunda acı madde olan humulon lupulon vardn. Bunun yanı sna reçine, mum, tanen, uçucu yağlar, humulen, terpen ve valerianik asit vardır.
 
Tıpta Kullanım Alanları
Şerbetçi otundan hazırlanan demleme ekstraktlar kozmetikte ve dermo- tolojide kullanılır. Farmosefik sanayide şerbetçi otu kullanılarak çeşitli kremler, merhemler, solüsyonlar hazırlanır.Bu ilaçlar kafa kepeklerinin tedavisinde, aknelerde, çeşitli dermatitlerde, saç dökülmelerinde kullanıhr. Suda hazırlanan demlemeler iştah açıcı etkiye sahiptir. Sindirimi kolaylaştırır, uyku problemlerim çözer, gastritlerde, karaciğerde ve safra sökücü olarak kullanıhr. Bunların yanı sna cinsel arzu artırıcı, idrar söktürücü, ateş düşürücü ve terletici etkilere sahiptir
 
Demleme ve Kullanımı
20 gr. şerbetçi otu bir tasa konur, üzerine 200 gr. kaynar su ilave edilir. Kapağı kapatılarak sabaha kadar bekletilir. Sabah süzülerek üçe bölünür. Günde 3 defa yemeklerden önce içilir. Muhafaza süresi 2 gündür.

Şerbetçi otu içindeki maddeler : Uçucu yağ, reçin, lupulon, humulon, mum, acı maddeler, asitler, tanen, reçine bulunmaktadır.

Şerbetçi otunun faydaları : Şerbetçi otu hangi hastalığa neye iyi gelir ne işe yarar Sinir yorgunluğu, sinir ağrıları ve uykusuzluk gibi sorunlara karşı kullanımıyla bilinir. Sedatif etkisi 2 metil, 3 büten, 2 ol adlı maddeden kaynaklanır. Hafif bir yatıştırıcıdır, iştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Bedeni güçlendirici toniktir. Bu etkileri sağlamak üzere, olgunlaşmamış çiçek kozalakçıkları yaz sonu ile sonbahar başında toplanıp gölgeli, havadar bir yerde özenle kurutulur. Böyle kurutulmuş çiçeklerden 1 tatlı kaşığının üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde bir bardak içilir. Şerbetçi otu, merkezi sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisiyle aynı zamanda iyi bir uyku ilacı etkisi yapar. Bazı kişilerde şehveti yok edici (anafrodizyak) etki gösterir. Böyle durumlar için yukarıda verilen infüzyon tarifinden, yatmadan birkaç saat önce 1 bardak içilir. Uyu bozuklukları için şerbetçi otu çayı, gün boyunca 2-3 bardak içilebilir. ama yatmadan önce içilen 1 bardak sıcak çay da rahatlatıcıdır. Bu durumda, çaya 1-2 çay kaşığı kediotu tentürü eklendiğinde daha da etkili olur.

Şerbetçi otu nasıl kullanılır : 1 lt. Suda 50 gr. Kuru şerbetçi otu kaynatılıp günde 3 kez 1 er çay bardağı içilir. Toz olarak günde 2 gr. alınabilir. Kuru bitkiden uykusuzluktan şikâyet edenlere yastık yapılır. Şerbetçi otunun genellikle çiçekleri kullanılır. Ağustos ayında toplanan çiçekler havadar bir gölgelikte veya daha iyisi fırınlarda kısa sürede kurutulur. 2 seneden fazla saklanmamalıdır. Suyla kaynatılıp içilir. Bu çiçeklerden bir de lupilin denilen madde elde edilir. Bunun için kuru çiçekler dövülür, elenir ve yıkanıp tekrar kurutularak esmer sarı bir toz olan lupilin elde edilmiş olur. Toz halinde yutulur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp