Şerbetçi Otu İle Zayıflama

Şerbetçi Otu İle Zayıflama :

Şerbetçi otu Nedir ?

Temmuz-eylül aylari içerisinde yesilimsi-beyaz renkli çiçekler açan, 2-5 m yüksekligi bulunan, sarilici gövdeli, iki evcikli otsu bitki trllerinden birisi olarak göze çarpmaktadır. Bitkinin gövdeleri ince, tirmanici, sarilici ve üzeri sert tüylerle örtülü biçimdedir. Yapraklar karsilikli, uzun sapli ve yürek şeklini almıştır. Yapraklarin da üst yüzeyleri sert tylü bir biçimdedir.

Erkek çiçekler yesilimsi sari renklerde ve bilesik salkim durumunda, disi çiçeklerse yuvarlak kozalaklar hâlinde toplanmış bir biçimdedir. Disi çiçeklerin etrâfinda brakte ve brakteol denilen genis, oval tasiyici yapraklar ve bunlarin üzerinde de salgi tüyleri bulunur. Hâlen memleketimizde, Bilecik-Bursa havâlisinde bu disi çiçek durumlarini elde etmek için genis çapta ekimi sürdürülmektedir. Biraçiçegi, Mayaotu olarak da herkes tarafında bilinmektedir.

Şerbetçi otu, daha çok bira endüstrisindeki kullanımı ile tanınmaktadır. Bira mayası ve su karışımından ibaret olan bira içeceğinin kısa sürede bozulması nedeniyle, hem lezzetini düzeltmek hem de raf ömrünü, dayanıklılığını artırmak amacıyla yapılan denemeler sonucunda geliştirilen formül ilk olarak 1516 yılında Alman bira üreticileri tarafından tescil edilmiştir.

Bu tarihe kadar şerbetçi otunun insanlar tarafından kullanılışına ilişkin dikkati çeken pek fazla bir kayda rastlanmıyor, safra artırıcı, sindirime yardımcı ve hafif yatıştırıcı özellikte olduğu belirtiliyordu. Ancak 18'inci yüzyılın ikinci yarısından sonra bitkinin dişi çiçek durumlarından uyku sorunlarının giderilmesinde yararlanıldığı görülüyor. Hatta uyku sorunu çeken İngiltere İmparatoru üçüncü George'un içerisine şerbetçi otu çiçekleri doldurulmuş yastık kullandığı bildiriliyor. Yirminci yüzyılın başlarında Alman hekimlerin sinirsel kaynaklı uykusuzluk sorunlarının tedavisinde şerbetçi otu doldurulmuş yastıkları, çayları ve özütlerini önerdiklerini görüyoruz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp