Şerbetçi Otu Ne İşe Yarar?

Şerbetçi Otu Ne İşe Yarar? :

ŞERBETÇİ OTU:

Temmuz-eylül ayları arasında yeşilimsi beyaz renkli çiçekler açan, 2-5 m yüksekliğinde, sarılıcı gövdeli, iki evcikli otsu bir bitki. Bitkinin gövdeleri ince, tırmanıcı, sarılıcı ve üzeri sert tüylerle örtülüdür. Yapraklar karşılıklı, uzun saplı ve yürek seklindedir. Bitki iki evciklidir; yani dişi ve erkekler ayrı bitkiler üzerinde bulunur. Salkımlar halindeki yeşil renkli dişi çiçekleri küçük kozalakçıklara benzer. Yaprakların da üst yüzeyleri sert tüylüdür. Erkek çiçekler yeşilimsi sari renklerde ve bileşik salkım durumunda, dişi çiçeklerse yuvarlak kozalaklar hâlinde toplanmışlardır. Dişi çiçeklerin etrâfında brakte ve brakteol denilen geniş, oval taşıyıcı yapraklar ve bunların üzerinde de salgı tüyleri bulunur.

ŞERBETÇİ OTU :

Sinir sistemi üzerine sakinleştirici etkileri ile bilinen bir bitkidir. Gerginlik, sıkıntı, stres ve asabiyetten kaynaklanan uykusuzluk durumlarında kullanılır. Uyku verici ve kabusları önleyicidir, Kas spazmlarında faydalıdır, Ağrı kesici ve ateş düşürücüdür, Alkol alma isteğini azaltır, sinirden kaynaklanan gastrit mide hareketlerini kontrol eder. Bir kahve fincanını dolduracak miktarda papatya, şerbetçi otu, dulavrat otu, ısırgan, andız kökü, eğir kökü, ceviz yaprağını eşit ölçülerde alarak temiz bir tülbent içinde 1,5 litre suda kaynatın. Bitki suyunu kullanmadan önce saçınızın temiz olmasına dikkat edin. Başınızı olabildiğince eğerek hazırladığınız suyla saçlarınızı yıkayın. Art arda saça uygulayacağınız için suyu bir kapta biriktirip bu işlemi 4–5 defa tekrarlayın ve işlem bitince suyu dökün. Fakat terkibi saça uygularken saç harici teninize değdirmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü terkip gözenek açıcı özelliğe sahip olduğu için suyun değdiği yerlerde de tüy çıkması muhtemel. Terkibi uyguladığınız saçı herhangi bir şeyle kurutmayıp, kendi kendine kurumaya bırakın.

KULLANİLDİGİ YERLER:

Bitkinin sarimsi-yeşil kozalak görünümündeki dişi çiçek durumları kullanılır. Dişi durumlar ağustos ayında toplanır ve gölgede kurutulur. Uçucu yağlar, acı maddeler, reçineler, mum, tanen taşırlar. Az dozlarda iştah açıcı, idrar arttırıcı, yatıştırıcı etkilere sâhiptir. Fazla alınırsa bulantı ve kusma yapar. Hâlen bira îmâlinde kullanılmaktadır.
İştah Açıcı : Şerbetçi otu kozası kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Cinsel Gücü Azaltır: Abazanlıktan kurtarır, fazla hamamcı olmayı önler.Şerbetçi otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.Gece yatmadan 1 – 2 saat önce 1′er çay bardağı içilir.
Sindirim Bozukluğu : Şerbetçi otu kozalağı kaynatılıp balla tatlandırılarak tok karına sonra 1′er fincan içilir.
Asabilik : Şerbetçi otu oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
Uyku Uyuyamama: Şerbetçi otu kozalağı , kedi otuyla beraber kaynatılıp balla balla tatlandırılarak yatmazdan 2 saat önce 1′er çay bardağı içilir.
Deri Bakımı : Şerbetçi otu kozalağı kaynatılıp balla krem yapılıp cilde sürülürse deriyi güçlendirir, yumuşatır, parlatır.
Verem Basilleri Öldürücü : Şerbetçi otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse verem mikrobunu öldürür.
Sarılık : Şerbetçi otu kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
Aşırı Zayıflık : Şerbetçi otu kozalağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Kullanım şekli

Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kozalak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca üç bardak taze demlenmiş çay içilebilir.

Şerbetçiotu, sakinleştirici özellikleriyle bilinir ve uykusuzluğun gelenekselleşmiş bir tedavisidir. Şerbetçiotu yastıkları (yastığın içine şerbetçiotu koyup, alkol serpiştirerek yapılan yastık) uykusuzluk için alternatif bir tedavidir. Şerbetçiotu, sinir sistemi sakinleştirici etkisi ve uykusuzluk giderici etkisinden dolayı yaygın biçimde kullanılır. Şerbetçiotunun asıl kullanımı ise kas gevşetici özelliklerinden dolayıdır. 
 
Şerbetçiotu bariz bir şekilde bu gevşetici etkisini bağırsağa uygular ve bu yüzden kalınbağırsak iltihabı ya da hassas bağırsak sendromu durumlarında çok faydalıdır. Vücuttaki fazla gazı ve krampı rahatlatmaya yardım eder ve ishali giderir. Şerbetçiotu hem sakinleştirici hem de spazm önleyici olarak faydalıdır, özellikle de kalınbağırsak hastalıklarının bitkisel tedavisinde çok faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp