Şerbetçi Otu Kullanım Şekli

Şerbetçi Otu Kullanım Şekli :

Kullanım şekli

Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kozalak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca üç bardak taze demlenmiş çay içilebilir.,,,şerbetçiotunun tarihçesi incelendiğinde ortaçağın başlarından itibaren Bohemya'da şerbetçiotu büyük bir gelişim göstererek büyük alanlara yayılmış, XIV. yüzyılda Bohemya kralı IV.Charles şerbetçiotu fidelerinin dış ülkelere ihracını ölüm cezası tehdidi ile yasaklamıştır.Bohemya'da geçim sıkıntısına düşen bazı çiftçilerin göçü ile şerbetçiotu fideleri Polonya , Ukrayna , Yugoslavya , ABD ve diğer ülkelere gizlice götürülerek memleketini terk eden göçmenlerce şerbetçiotu ziraati yaygın hale getirilmiştir.

Bohemya köylülerince bin yıldan beri yetiştirilen şerbetçiotu bugün gerek kalitesi ve gerekse uygulanan ileri teknoloji nedeni ile haklı ve saygın bir şöhrete ulaşmıştır.Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde İstanbul'da kurulan Bomanti Bira Fabrikası'nda kullanılan şerbetçiotu yıllarca Avrupa'dan ithal edilmiş, ancak 1960 yılından sonra Türkiye'ye getirilen şerbetçiotu fideleri 22 bölgede denenmiş.Bilecik ilinin Pazaryeri ilçesi ve köylerini kapsayan bölgeye adapte olduğu görülmüştür.Tekel'e ait Bira fabrikasının ihtiyacını karşılamak maksadıyla 1965 yılından itibaren ekimine başlanan şerbetçiotu kısa süre içinde Türk çiftçisi tarafından benimsenmiş , ekimin başlangıcından itibaren 10 yıl içinde büyük bir gelişim göstererek bira fabrikalarının ihtiyacı tamamen karşılanmıştır

Tekel'e ait bira fabrikalarının yanısıra kurulan Türk Tuborg ve Efes-Pilsen bira fabrikalarının devreye girmesiyle şerbetçiotuna talep artmış, ekim Bilecik merkez ilçesi ile Pazaryeri ilçesini içine alan büyük bir sahaya yayılmıştır. Bugün Bilecik bölgesinde yüzlerce çiftçi ailesi geçimini şerbetçiotu ziraatinden temin etmektedir.Türkiye'de sadece 2 çeşit şerbetçiotu üretilmektedir. "Brewers Gold" ve "Clusters". Bunlar ABD orijinlidir Her iki çeşit aynı zamanda hasat edilir. Birlikte preslenir.Şerbetçiotunun dişi çiçekleri bira yapımında kullanılır. Bu nedenle yalnızca dişi çiçekli bitkilerin tarımı yapılır. Şerbetçiotu, yaklaşık 1200 yılı aşkın bir süredir bira yapımında kullanılır. Biraya acımsı bir tat ve aroma veren Şerbetçiotu çiçeklerinin bileşiminde uçucu yağlar, acı maddeler, humulun, lupulun (100‘ün üzerinde aroma maddesi), tanen bulunur.Yatıştırıcı, uyku getirici ve bazı cinsel sistemle ilgili problemlerde başarıyla kullanılan şerbetçiotu, ayrıca iştah açıcı ve safra kesesini yatıştırıcı olarak da kullanılabilir. İç huzursuzluklarına ve uykusuzluğa karşı da etkili olan şerbetçiotu, östrejen etkisi yapabilen maddeler içerdiğinden adet kanamalarını erken başlatabilir. Sinirsel kökenli kalp düzensizliklerinde, kalp ritm bozukluklarında, hafif depresyonlarda da etkili bir bitkidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp