Şerbetçi Otu Ekimi

Şerbetçi Otu Ekimi :

Botanik: Şerbetçi otu 4-8m boyunda özel olarak yetiştirilen kültür bit¬kileri 6-12m`ye ulaşabilen bir sarmaşık olup yaprak diplerinden çıkan halizonlarla çevresindeki çalı, ağaç vb bitkilere veya duvar ve yahut da çitlere sarılarak yükselir ve bulundukları yeri kaplarlar. Yaprakları kar¬şılıklı 10-25cm uzunluğunda 7-16cm eminde yumurta veya kalp şeklinde 3-5loplu, loplar genellikle derin, kenarları kertikli, lop uçları sivri ve uzun saplıdır. Bitkinin erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı bitkilerde olup, erkek çiçeklilerin taçyaprakları 3-5mm çapında oldukça çok yeşilimsi salkım çiçekten oluşur. Dişi çiçekli bitkilerde çiçekler beyaz renkli ve oldukça çoğu bir aradadır. Meyveleri yumurta şeklinde kozalaklar olup, bu koza-laklar yumurta şeklinde olup üst üste kiremit şeklinde dizilmiş olup, kozalak yapraklarının baş kısmında pulcuklar olup bu pullar yoğun reçine içerir.

Yetiştirilmesi: Vatanının Doğu Akdeniz ülkeleri olduğu tahmin edilen bitki ılıman ülkelerde ve subtropik ülkelerde yabani olarak kendiliğinden yetişir veya özel alarak yetiştirilir.

Hasat zamanı: Eylül ve Ekim aylarında toplanan kozaklar havadar ve kuru yerlerde kurutulduktan sonra kaldırılır. Şerbetçi otu pulcukları daha yoğun reçine içerdiğinden bazen sadece bu pulları yapraklarından ayrılarak elenir ve kullanılır.

Kullanılması:

a) Araştırma sonuçlarına göre uyku verici özeliğinin olmadığı fakat dişi¬lik hormonu östrojen gibi etki ettiği tespit edilmiştir. Uzun süre Şerbetçi otu kozalak ekstresinden elde edilen kapsül alınırsa gö¬ğüsleri (Memeyi) büyütür. Kansere sebep olan Nitrasaminleri bir¬ada olduğu gibi uzun süre bira içenlerin Kanser olabileceğini Prof.Dr.R.F. Weiß tespit edilmiştir. (Weiß. 83)
b) Komisyon E Uyku rahatsızlıkları, korku ve iç huzursuzluğuna karşı etkili olduğunu iddia etmiştir, fakat araştırma sonuçları Şerbetçi otu kozalak preparatlarının (ilaçlarının) böyle bir etkisinin olmadığını göstermiştir.
c) Halk arasında uyku rahatsızlıklarına, iştahsızlık ve adet rahatsız¬lıkla¬rına karşı kullanılmıştır.

Açıklama: Bana göre uyku rahatsızlıklarına karşı Kılıç otu, Kediotu kökü, Oğulotu, Çarkıfelek otu daha etkili olduklarından Şerbetçi otu kozalağına ihtiyaç yoktur.
1) Şerbetçi otu kozalağının depolanması ile çok az oranda eteryağı ortaya çıkmaktadır ve buda genellikle oksitlenerek 2-Metil-3-buten-2-ol‘a dönüşmektedir. Yapılan araştırmalarda uyku verici özeliğin olma¬dığı görülmüştür.
2) Şerbetçi otu kozalağının 100 gramında 30.000-300.000 IE oranında östrojen içermekte, buda kadınlardaki hormonları baskı altına aldı-ğından kadınlarda adet bozukluğuna neden olmaktadır. Erkeklerde ise erkeklik hormonu androgeninin azalmasına veya yok olmasına neden olduğu, böylece erkeklerin zamanla cinsel arzuları azalmakta ve nihayet iktidarsızlığa neden olmaktadır (Prof. Dr.Weiß). İşte bu nedenle Almanya‘da erkeklerde büyük oranda cinsel yetersizlik ve iktidarsızlığa, kadınları ise aşırı şehveti olmaktadır, çünkü biranın içinde yüksek oranda Şerbetçi otu mevcuttur. Almanlarda bilindiği gibi dünyada en çok bira içen milletlerden biridir ve her yıl evlenen çiftlerden %50‘si bir yıl içinde boşanmaktadır. Birleşiminde kedi otu kökü, oğulotu ve şerbetçi otu kozalağı ekstresi olan drajelerle tedavi denemeleri yapılmıştır. Bu tedavi denemelerinde uyku rahatsızlıkla¬rının iyileştiği tespit edilmiştir. Fakat bu arada asıl etkili olan kedi ot kökü ve oğulotudur. Şerbetçi kozalağı ile sade olarak yapılan araş¬tırmalarda böyle bir etkiye sahip olmadığı belgelenmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp