Sarısabır Bitkisi Faydaları

Sarısabır Bitkisi Faydaları :

Aloe Vera Nedir ?

Sabır, Sabur, Alö, Sarı sabır, Ödağacı, Sarı sabur, ÖdçiçeğiFamilyası; Sarısabırgillerden, Affodillgewächse, Asphodelaceae Drugları; Aloe vera (Sabırekstresi): Aloes extractumAloe vera (Sabırtentürü): Aloe vera (Sabır) yapraklarının iç kısmındaki öz suyu çeşitli şekillerde işlenerek çay, tentür, natürel ilaç ve sabır suyu elde edilir.

Giriş; Sabırgillerin takiben 350 alt türü mevcuttur ve bunlardan en çok iki tür kullanılır ve bunlar: Sarısabır; aloe vera (A. Barbadensis) ve Kap-Sabırı; aloe ferox (Aloe capensis) diye anılır. Türkçede sadece Aloe vera (Sarısabır) diye anılan bu bitki genelikle sarı çiçek açtığından bu adla anılır. Eskiden aloe bardensis diye anılmasının sebebi Barbados adasında ihracının yapılmasından dolayıdır. Bitkinin ismi arapca Alloek den gelir ve parlak acı demektir, vera wahre´de yani hakikiden ferox ise yabani anlamına gelir. Sabırın asıl vatanı Sudan, Somali, Sokotra adası ve Arap yarımadası olup zamanla tropik ve subtropik iklimin hakim olduğu her yere yayılmıştır. Günümüzde özelikle ABD´nin Güney eyaletlerinde kozmetik maddelerin ve ilaç yapımında kullanılmak için özel olarak yetiştirilmektedir. Tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından güzellik banyosu ve cilt bakımı için M.Ö. 4000 yollarında kullanılmaya başlanmış ve Peygamber Efendimiz tarafından Sabır suyu göz ağrılarına karşı kullanılmasını tavsiye etmiştir. Botanik; Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, Şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Bitkinin ortasından çıkan çiçek sapı 50-100 cm boyunu bulur ve bununda 15-35 cm ’ine salkım şeklinde oldukça çok çiçek dizilmiştir. Çiçekleri silindir şeklinde 2,5-3,5 cm uzunluğunda sapı ise 3-4,5 cm olup, çiçeklerin içinde esmerimsi sarı döllenme tozlukları bulunur.Yaprakları 40-60 cm uzunluğunda 6-10 cm eninde uca doğru sivrice, kenarlarında, seyrek şekilde dizilmiş dikenleri vardır ve grimsi yeşil veya mavimsi yeşil yaprakların üzerinde yer yer beyazımsı benekler bulunur.

Yetiştirilmesi; Türkiye’nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde rahatlıkla dışarıda yetişebilir. Almanya da yazın bahçelerde kışın seracıklarda veya güneş gören pencere önünde yetiştirilmektedir. Bitki hem tohumları ile hem de köklerinin çevresine saldığı sürgünlerle çoğalır ve yayılır. Sabırın kullanılış maksadına göre çeşitli şekillerde işlenir.

Hasat zamanı

1-) Aloe vera (Sabır) tozu : Mart-Nisan veya Ağustos-Ekim aylarında kesilen yapraklarının en az iki yıllık olması gerekir ve kesik kısımları aşağı gelecek şekilde dizilir ve de akan sıvılar oluk şekildeki keçi veya at derisinden bakır kazanlara akar. Bakır kazanların altı yakılır ve sıvı kaynatılır ve de kristaller elde edilir. Günümüzde Sarı sabırdan elde edilen kristale Kuraca Aloe ( Curaca Aloe veya Aloe lucide veyahutta blanke Aloe denir) çünkü cam gibi içi gözükür ve genellikte esmerimsi siyah renklidir. Kap-Sabırının öz uyu kurutulunca donuk, içi gözükmeyen kristal elde edilir ve buna Karaciğer Aloe (Aloe hepatica) denir. Kristaller öğütülerek toz haline getirilir ve sabır tozu kabızlığa karşı kullanılır.

2-) Aloe vera (Sabır) şurubu; Sabır öz suyu çıkarıldıktan sonra bozulmaması için C ve E Vitaminleri ve sorbit katılır ve böylece bozulması önlenir. Sabır öz suyunun birleşimindeki 1,8-Dihidroksiantrasen türevleri özel bir metotla ayrılarak ayrıca ilaç yapımında kullanılır ve geri kalan kısım özel işlemler sonucunda şurup gibi içilecek halle getirilir ve bu sabır öz suyu veya sabır şurubu bir çok hastalığa karşı ve immun sistemini kuvvetlendirici olarak içilir.

3-) Cilt bakımı için haricen kullanmak maksadı ile jeli elde edilir ve bu jel, krem, merhem veya losyon yapımında kullanılır. Birleşiminde; Sabır yapraklarının öz suyundaki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz. Sabırın birleşiminde 260 madde bugüne kadar keşfedilmiştir ve bular:

a-) 1-8-Dihidroksiantrasen türevleri %25-40 arasında olup en önemlileri;

1-) Barbaloinler (10-Glukosylantronlar) % 23-35 orandadır ve bunlara Aloin A ve B´de denir.

2-) %3-7 oranında 7-Hidroksialoin Ave B (izobarbaloin Ave B) ile 8-0-Metil-7-hidroksi-aloin A ve B, emodin, aloetikasit, barbaloin, monosulfonikasit, antranol, restannol

3-) 1,8-Dihidroksiantrakinonlar % 0,05-0,5 arasında olup en önemlilerin ; Aloeemodin ve Chrysophanol’dur.

b-) Aloe-Reçinesi (=Chromon-C-glukozitler) %20-30 arasında olup en önemlileri; Aloeresin B,C, A veD (Aloesin A,B,C ve D diyede anılırlar)

c-) Aminoasitler: Lysin, histidin, prolin, hidroksiprolin, cistin, theronin, glutaminasit, salm, asparagin, aspartinasit, glutaninasit, arginin, gistin, valin, leusin, izoleusin, serin, tyrosin, alanin, glyserin

d-) Mukomono- ve mukopolisakkaridler: Acemannan, uronasit, galakturanasit, glukoronasit, manuronasit, pentosan, ramnoz, glukoz, selluloz, manoz, arabinoz, galaktoz, ksyloz, aldentoz

e-) Enzimler: Oksidaz, amailaz, bradkynaz, sellulaz, katalaz, lipaz, kreatin, fosfokinaz (phosphokinasz), proteaz, pentosan, alimaz, transaminaz, fosfataz (phosphataz)

f-) Mineraller: Aliminyum, kalsiyum, kükürt, klor, demir, bakır, sodyum, mangan, potasyum, magnesyum, çinko, krom

g-) Vitaminler: B1, B2, B3, B6, B12, E, C-Vitaminleri, Provitamin A (betakarotin), folikasit

h-) Yağasitleri: Kolesterol, Kampesterol, beta-Sitosterol, Lupeol

i-) Ayrıca: Ligninler, saponinler, salisilikasit ve eterik yağlar içerir.

Araştırmalar

1-) Kalifornya Linus Pauling Entitüsü 1985´de Aloe vera (sabır) özsuyu ile hastalar üzerinede yaptığı tedavbi denemesinde sabir şurubunun (özsuyu) bagirsak mantarlarını zararsız hale getirdiği ve böylece mantarların sebep olduğu ekzema ve nörodermatoz gibi deri hastalıklarının iyileştirdiği tesbitedilmiştir (Nhp7.98.1105)

2-) Mısırda 1973 yılında akneli hastalar denemeler yapılmış ve dahilen sabır şurubu haricen Aloe vera (sabır) jeli kullananların akneden kurtulduğu görülmüştür. Mısırlılar tarafından yine bacak ülserine karşı denemelerde hem haricen hem dahilen yaıpılmış ve yaralar iyileşmiştir (Nhp7.89.1106)

3-) Alman Farmakoloji endüstri birliği (Budesverband der Pharmazentische Industire = BPI) ve Alman ilaç üreticiler birliği (Bundesverband der Arzneimittelhersteller =BAH) tarafından dünyanın çeşitli ülkelerinde binlerce hasta üzerinde bir düzine klinik araştırma yapmışlartır. Bu araştırmalarda sinameki ve Aloe vera (sabır) öz suyunun (sabır şurubu) bağırsak kanserine sebep olmadığı, aksine bağırsak kanserine yanlış beslenme (Et, Peynir, Alkol, Kahve, Siyah çay) ve Kronik kabızlığın neden olduğu tespit edilmiştir. (HV.3.97.60)

4-) Bangok Üniversitesi tarafından yaşları 35-60 arasındaki şeker hastaları üzerinde Aloe vera şurubu ile deneyler yapılmış ve hastaların iyi olduğu tespit edilmiştir (ZP.5.97.282)

5-) Fukuyama Üniversitesi (Hiroshima) tarafından yapılan bir araştırmada Aloe vera (sabır) şurubu, sabır ekstresi ve sabır jelinin hücre gelişmesini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. (ZP.3.97.172)

6-) Dr. Mc Daniels Aloe vera şurubu (sabır öz suyu) ile yaptığı deneylerde immün sistemini (Bağışıklık Sistemi) kuvvetlendirdiği, özelliklede öldürücü hücreleri (Makrofaj) harekete geçirdiği ve virüs-, bakteri-, ve mantarları zararsız hale getirdiği tespit edilmiştir (Na.3.99.23)

7-) Göğüs kanserinden ameliyat olan bir bayanın yaraları iyileşmez, ona Aloe vera jel, Bal ve alkol karışımı içirirler günde 3-4 defa bir kahve kaşığı içilir ve yaraya da hafif sürülür. Hastanın müzmin yarası iyileşir. (50g Bal 150g aloe vera jeli ve 250 ml %70 Alkol)

Tesir şekli; İltihapları önleyici bakteri,-virüs ve mantarları zararsız hale getirir, müshil yapıcı, mideyi kuvvetlendirici, karaciğeri kuvvetlendirici ve yaraları iyileştirici özeliklere sahiptir.

Kullanılması; A1-) Aloe vera şurubu; Üniversite araştırmalarına göre Sabır öz suyu çıkarıldıktan sonra C, E Vitamini ve Sorbit katılır bozulması böylece önlenir: Sabır öz suyundaki 1,8-Dihidroksiantrasen türleri özel bir metotla ayrılarak sabır şurubu (sabır öz suyu) içilebilir hale gelir. Sabır şurubu çok yeni olarak keşfedilmiş olup bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılır.

A-) Aloe vera jeli; Krem, merhem veya losyon yapımında hem dahilen hemden haricen cilt bakımı, güneşe karşı korunma, güneş yanığı, akne, yanıklar ve tıraştan sonra yüz bakımı için kullanılır.

B-) Komsiyon E nin 21,07,1993 tarih ve 133 Nolu Monografibildirisine göre; Sabır tozu, ekstresi ve hapı kabızlığa karşı kullanılır.

C-) Halk arasında; İltihapli ve ağrılı göz rahatsızlıklarında taze sabır yaprağı kesilir 1-2 damla göze sürülür. Ayrıca mide rahatsızlıkları, safra yetmezliği, sarılık, şeker hastalığı, adet rahatsızlıkları ve bağırsak solucanlarına karşı kullanılır.

D-) Homöopatide; Dizanteri (Kanlı ishal), basur, makatın dışarı çıkması, baş ağrısı, başa kan hücumu, deri hastalıkları, makat kaslarının tutmaması, bel ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

• Küçük yaralara ve cilt rahatsızlıklarına faydalıdır
 
• Güneş yanığına faydalıdır 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp