Sarı Kantaron Yan Etkileri

Sarı Kantaron Yan Etkileri :

Sarı kantaron ya da halk arasındaki adıyla kantaron otu bir çok derde deva olan bir bitkidir. Kılıç otu ,mayasıl otu ve koyunkıran adlarıyla da anılır.Dünyanın birçok yerinde kendiliğinden yetişir.Mide rahatsızlıkları ve ruh ve sinir sistemi hastalıkları hastalıkları başta olmak üzere bir çok rahatsızlığa iyi gelir. günümüzde en çok satılan bitkiler sıralamasında birincidir. Sarı kantaron çayından,yağına,hapından kapsülüne kadar bir çok çeşitli ürünü yapılmıştır. Bir çok ilacın yapımında kullanılır.

Kullanılan kısımları
Sarı kantaronun çiçek ve tomurcuk kısımları kullanılmaktadır. Bu kısımlar kurutulur. Sarı kantaron bitkisi toplandıktan sonra zeytinyağı içine konur ve güneş ışığına bırakılır . Ve bir kaç gün içinde bu karışım kırmızı bir renk alır. İşte bu haliyle yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Bitki eski Yunan ve Roma medeniyetleri zamanında kötü büyülere karşı koruyucu olarak ünlenmişti.

Özellikleri
Hiperisin ve psödohiperisin gibi bileşikler bitkinin %0.05-0.3 ünü oluşturan karakteristik bileşenleridir. Bunun yanında bitkide %0.9-5.0 oranında hiperforin ve adhiperforin ile yaklaşık %4 kadar çeşitli flavonoid türevi bileşikler bulunmaktadır.

Sağlık Açısından Faydaları
Hafif ve orta şiddete depresyonlarda alternatif bir antidepresan ilaç olarak önerilmektedir. Bu konudaki birçok otorite bu bitkiyi özellikle menapozun oluşturduğu ruhsal bozuklukları önlemek için uygun bir bitki olarak görmektedir. Antidepresan özelliği hayvan deneylerinde ve çeşitli klinik deneylerde kanıtlanmıştır. Ayrıca, alkol, sigara, nikotin ve kafein gibi maddelerle oluşan bağımlılıkların tedavisinde yararlı olabileceğini gösteren deneysel kanıtlar bulunmaktadır.

Uyku problemi yaşayanlar için birebirdir. Uykuyu düzenleyici ve güçlendirici etkisi vardır.

Dikkat toplama ve zihini açma gibi olumlu etkileri vardır.

AIDS hastalığına karşı etkilidir. Ve bir çok HIV tedavisi ilacında kullanılmaktadır.

Antibakteriyel etkisi vardır.

Cilt rahatsızlıklarına ,lekelere ,güneş yanıklarına iyi gelir.

Antienflamatuvar etkisi vardır.

Derinin melanin kaybı ile birlikte giden ve kısmi renk bozuklukları ile karakterize vitiligonun tedavisinde yardımcıdır.

Mide hastalıklarına özellikle ülsere iyi gelir.

Sindirim sistemi sorunlarına ,ishal problemine faydası vardır.

Geceleri altını ıslatan çocukların tedavisinde kullanılır.

İskelet sistemi ve romatizma rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

Sarılık hastalığının tedavisinde kullanılır.

Gut hastalığına iyi gelir.

Yara ve yanıklara iyi gelir.

Yan etkiler ve etkileşimleri

Hamilelerde kullanılması yeterli klinik çalışma olmadığı için önerilmez.

Antidepressan kullananların bu bitkisel desteği almadan önce doktora danışmaları gerekmektedir.

İçeriği,
Kan basıncını etkileyen bir madde olan “tyramine”‘i yok eden/azaltan monoamine oxidase proteinini bloke edebildiği için “tyramine” bir anda çok fazlalaşabilir, bu da yüksek tansiyona yol açabilir. Yani yüksek tansiyon sorunu olanlar kesinlikle kullanmasınlar.

Açık tenli kişilerde bitki kullanımı sırasında ışığa karşı hassasiyet oluştuğu için ışıklı ortamlardan sakınmaları önerilir.

Veterinerlikle ilgili kaynaklar bitkiyi ışığa karşı duyarlılık oluşturduğu için zehirli otlar sınıfına koyarlar.

Bazı hastalarda sindirim bozukluklarına neden olmuştur.

Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Çeşitli ilaçlar ile olumlu ya da olumsuz etkileşimleri olabilmektedir. Bu nedenle ilaç tedavisi altındaki hastaların hekimlerine danışmadan bu bitkiyi içeren preparatlar kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp