Şahtere Nerede Yetişir

Şahtere Nerede Yetişir :

Bahçe veya tarlalara ekilen tohumları fazla bir bakıma gerek kalmadan gelişir. Mayıstan Ekime kadar Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kaldırılır. Şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş?te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır. Hasat Zamanı; Mayıstan Ekime kadar Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kaldırılır, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş‘te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.

Türkiyede yetiştiği yerler

Türkiyenin hemen hemen her bölgesinde yetişir.

Mayıs-temmuz ayları arasında, beyaz, pembe veya mor renkli çiçekler açan, 10-40 cm boylarında, bir yıllık otsu bir bitki. Yapraklar uzun saplı, çok parçalı, mavimsi-yeşil renklidir. Çiçekler küçük ve salkım durumlar teşkil ederler. Üst taç yaprağın tabanı mahmuz şeklini almıştır. Meyveleri küçük, küre şeklinde ve tek tohumludur. Boş tarla, yol kenarı ve kırlarda yetişir.

Kullanıldığı yerler

Bitki tanen, şekerler, potasyum tuzları ve alkaloitler taşırlar. Çok eski yıllardan beri kullanılan bir bitkidir. Kanı temizleyici, kuvvet verici, yatıştırıcı, tansiyon düşürücü ve idrar arttırıcı etkilere sâhiptir.

Diğer İsimleri
Sarılık otu, Yer çiçeği, Tilki Kişnişi, Yer safrası, Tavuk Ayağı otu

Şahtere otu bir yıllık bir bitki olup 15-40cm boyunda dikine yükselir, mavimsi yeşil renkte, çok çatallı ve dallarını taşıyamayacak yerlere doğru eğilir. Yaprakları; Ana yaprakları saplı üzerinde dizili yan yapraklardan oluşur ve geriden kanat yaprak görünümünü andırır. Çiçekleri sapların üst kısmında topluca bir arada salkım şeklinde bulunurlar. Kupası 2-3mm büyüklüğünde yumurta veya mızrak şeklinde mavimsi yeşil renkte, taçları borucuk şeklinde 5-10mm uzunluğunda pembe veya kan kırmızısı uç kısmı ise koyu kırmızıdır. Meyveleri küre şeklinde yeşil renkli 2-2,5mm çapında ve 3-4mm uzunluğunda bir sapı vardır. Vatanı Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asyanın Türkiye, Horasan ve Türkistan bölgeleri olan bitki günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralyada da yetişmektedir.

Şahterenin bilinen 50 türü mevcuttur ve bunlardan sadece Şifalı şahtere; Fumaria officinalis L. olarak bilinen tür tıbbi maksatla kullanılır. Bundan başka çok yaygın olarak yetişen Küçük çiçekli şahtere; F.parviflora, Soluk Şahtere; F.vaillantii, Sürünen Şahtere; F.schleicheri; Duvar şahteresi; F.muralis ve Sarmaşık şahtere; F.capreolata‘yı sayabiliriz. Latince Yer kokusu anlamına gelir, Türkçede kişnişe benzediğinden, Tilki Kişnişi, safrayı iyileştirdiğinden Safra otu, Sarılığı iyileştirdiğinden sarılık otu diye de anılır. Tarihte M.Ö başta Safra ve Karaciğer rahatsızlıklarına karşı kullanılmış ve günümüzde yapılan araştırmalarda etkisi ispatlanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp