Ravent Rheum Officinale Nedir?

Ravent Rheum Officinale Nedir? :

RAVENT RHEUM OFFİCİNALE

Kara buğdaygillerden, 1-3 metre yükseklikte, büyük yapraklı, beyaz çiçekli çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Sebze ve süs bitkisi olarak da yetiştirilir.

Görünümü:
Ravent çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökleri kısa ve kaimdir. Birkaç adet yumuşak yan kökleri vardır. Bitki 1-2 yıl sonra yapraklarım çıkanr. Bu yapraklar sonbaharda kurur. Gövdesi düzgün ve az dallıdır, boyu 1-3 metreye ulaşır.
 
Çiçekleri çok sayıda süpürge şeklindedir ve ufaktır. Rengi beyazdır. Meyveleri kırmızı ve gridir. Çiçeklenme dönemi haziran ayıdır. Tohumlan ise temmuz ayında olgunlaşır. Yurdumuzda geniş çapta yetişmektedir.
 
Toplanması ve Kurutulması: Kökleri tıpta kullanılmak amacı ile toplanır ve kurutulur. Kökler 3-4 yıllık bitkilerden toplanmalıdır. Toplama dönemi ağustos-ekim aylandır.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Kökleri laksatif ve safra söktürücü etkiye sahiptir. Kronik kabızlıkta, bağırsak atonilerinde kullanılır. Büyük dozlarda kullanılan preparatlann ishal, kann ağnlan, kusma gibi yan etkileri olabilir.Apandisit, bağırsak tıkanıklıklığı ve bağırsak kanaması şikâyeti olanlara ve hamilelere Ravent preparatlan tavsiye edilmez.

RAVENT (Rheum officinale) BİTKİSİ



Türkiye’de yetiştiği yerler: Süs bitkisi olarak bir türü yetiştirilir. Bir iki metre boylarında büyük yapraklı beyaz çiçekli, etli köklü, çok yıllık otsu bitki. Kuzey Çin ve Tibet bölgeleri dağlarında yabânî olarak yetiştirilir.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kalın ve etli olan kökleri kullanılır. Kökler yassı silindirik şekillerde kırmızımtrak sarımsı renklerdedir. Bu kökler, “ravent kökü” olarak çok

eskiden beri tanınır. Köklerin tadı hafif ve özel bir kokusu vardır.

Birleşiminde tanenler ve antrasent türevleri bulunur. Ravent kökü çok eski yıllardan beri tedâvide kullanılmaktadır. Çok az dozları kabız, yüksek dozları ise müshil

etkisi gösterirler. Bilhassa çocuklarda günde bir iki çorba kaşığı olarak müshil için kullanılmaktadır

Ravent Hangi Hastalıklara İyi Gelir; Raventin Faydaları:Kökleri kullanılır. 50 gram ravent kökü, 25 gram karbonat, 100 gram dövülmüş nöbet şekeri birbirine iyice karştırılıp yemeklerin ardından bir tatlı kaşığı su ile birlikte içilirse; bedeni güçlendirerek zindelik verir. İshali keser. İştahı açar. Mide ve bağırsak gazlarını söker. İdrarın rengini sarılaştırır. Aşırı kullanılması durumunda müshil etkisi gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp