Kuduz Otu Faydaları

Kuduz Otu Faydaları :

KUDUZOTU

Diğer İsimleri : Kılır hıltan, Dişotu, Deliotu, Dövenotu, Sıtmaotu, Plumbago, Cynachum vincetoxicum

Botanik Bilgi : Dişotugiller familyasından; koyu yeşil renkli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 30-120 santimetre arasındadır. Yaprakları sert ve dalgalıdır. Çakıllı, çorak arazide yetişir. Çiçekleri salkım şeklindedir. Zehirlidir.

Faydaları

Ödem hastalığında faydalıdır. Mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Spazm ve ağrıları giderir.

Kuduz otu öncelikle fiziksel yapısı ve yetiştiği yer itibarıyla ilginç bir bitki olarak tanımlanabilir. İbn-i Sina, bu ilginç bitkiyi, basit sağlık reçetelerinden bahsettiği Tıp Kanunu adlı kitabında şöyle tanımlıyor: ‘Bir nevi yumuşak ve küçük odundur. Yani kabuklardır. Bu kabuklar tarçın kabuklarına benzer. Kırılan yüzeyleri siyah ve kırmızıya çalan renktedir.
 

Eski duvar diplerinde ve kar yağmayan yerlerde yetişir; yaprakları bahçe teresi yaprakları gibidir.

Yaz aylarında büyür. Daha sonra küçülür, öyle ki küçüklüğü dolayısıyla ne kokusu vardır, ne de kendisi kullanılabilir halde kalır.’İbn-i Sina, bahsini ettiğimiz kitapta, yaraları temizleyici etkisi olduğunu söylediği bu bitkinin tek başına kullanıldığında sindirime faydası olup olmadığına dair her hangi bir bilgi vermiyor. 
 
Yine de Sina’nın, hazmı kolaylaştırdığını söylediği cevariş-i habbetü’l-hadra isimli karışıma bu bitkiyi almış olması bitkinin başka malzemelerlekarışmış halinin sindirime iyi geldiğini göstermektedir. Bir diğer ihtimal ise Sina’nın tek başına da hazma iyi gelen bitkinin bu özelliğini kitabında belirtme gereği duymamış olması olarak düşünülebilir.
 
Reçetenin Hazırlanışı  
 
Cevariş-i habbetü’l-hadra’nın hazırlanışı son derece basit. Tek dikkat edilmesi gereken, Sina’nın çoğu reçetesinde olduğu gibi, gerekli malzemelerin reçetede belirtilen harçla karıştırılmış olması; bu reçetenin özel harcı ise süzülmüş bal ve inek tereyağı. Reçetenin tam hazırlanış şekli kitapta şu şekilde yer alıyor: ‘Bütün bu droglar süzülmüş bal ve inek tereyağı ile karıştırılır. Bu terkip hazırlandıktan 6 ay sonra kullanılır.’

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp