Keten Tohumu Yağı Kullanımı

Keten Tohumu Yağı Kullanımı :

Tohumun Çiğnenmesi
Keten tohumu çiğnerek de yenilebilir. Ama sert olması sebebiyle yeterince öğütülemeyebilir ve sindirilmeden vücuddan atılabilir.

Öğütülmüş Keten Tohumu
Toz haline getirerek suyla alınabilir. Sindirim açısından böyle alınması daha iyidir. Öğütülmüş keten tohumu bal yoğurt salatalara ya da fırında yapılan hamur işlerine karıştırılarak da tüketilebilir.Çay olarak : Öğütülmüş 1 kaşık keten tohumu 1 bardak sıcak suda demlenir, süzüldükten sonra içilir.

Keten Tohumu Kapsül
Keten tohumu kapsülü eczanelerde Flaxseed oil (keten tohumu yağı) adıyla da satılmaktadır. Keten tohumu yağı: Keten tohumu yagı günde 1 tatlı kaşığı alınır. Keten tohumu yağının saklanma koşulları önemlidir.

Keten Tohumu Yağının Faydaları
- Kalp sağlığını korur, kolesterolü düşürür, bağırsakları çalıştırır, cildi yumuşatır, eklem rahatsızlıklarında ağrı ve şişmeye karşı faydalıdır.
- Yapılan çalışmalar, keten tohumunun bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermektedir.
- Keten tohumu yağı vücudun, sağlıklı olması için gereksinim duyduğu omega-3 yağ asitlerinden olan alfa linolenic asitin (ALA) en zengin kaynağıdır. - Bazı bilimadamlarının belirtiğine göre ALA sağlığa yararlı eikosanoid‘lerin seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Sağlığa yararlı eikosanoidler, tüm biyolojik aktiviteleri düzenler ve tümör başlatan eikosanoid‘lerin üretimini engeller. ALA, bağışıklık fonksiyonunu ve hücresel oksijen kullanımını güçlendirerek tümörlerin erimesinde rol oynuyor.
- Ancak bu görüşlere katılmayan bilim adamları da var. Virginia Üniversitesi Onkoloji Bölümü‘nden Dr. Charles Myers, 2002′de Prostate Forume Dergisinde yayınladığı makalesinde keten tohumu tüketiminin prostat kanserli hastalarda tümörlerin hızla büyümesine neden olduğunu ifade etmiştir. Dr. Charles Myers Prostat kanseri olan kişilerin keten tohumu veya alfa linolenik asit içeren diğer bitkileri de hiçbir suretle tüketmemeleri gerektiğini vurgulamıştır.

İyi kalite keten tohumu yağı, taze prese edilmiş tohumlar kullanılarak imal edilir, ve sonra düşük ısıda ışıksız ortamda sürece devam edilir. Ekstrem ışı ve oksijen gibi koşullar çok çabuk zarar görmesine neden olur. Bu yüzden koyu renkli şişelerde muhafaza edilir ve eğer buzdolabına konmazsa kokuşup, bozulabilir. Keten tohumu yağının buzdolabında saklanması gerekir ve en iyi olduğu zaman taze olduğu zamandır. Çünkü ısı ve ışıktan zarar görür. Keten tohumu yağı ile yemek pişirilmez ve açık renk şişede sunulan yağlar satın alınmamalıdır. Diğer bazı yağlar gibi, eğer keten tohumu yağı buzdolabına konmazsa kokabilir. Isı, ışık ve oksijenden etkileneceğinden keten tohumu yağının özel şekilde paketlenmesi gerekir. En yüksek kalite keten tohumu yağları, taze sıkılmış tohumlardan yapılmış, koyu renkli şişede muhafaza edilmiş ve ışık, fazla sıcak ve oksijen olmadan işlenmiş olanlardır.Işık, özellikle mavi floresan ışığı, keten tohumu ve balık yağı gibi omega-3 yağları için, foton oksidasyonu başlatacağından oldukça zararlıdır. Işığın ısıdan daha zararlı olduğu rapor edilmiştir.Toz halindeki ketem tohumu, hem buzdolabına girecek, hem de girmeyecek formlarda bulunur. Eğer, mağaza rafında, oda sıcaklığında keten tohumu alıyorsanız, bu keten tohumu, gaz püskürtme ve vakumlu torba ile paketlenmiş olması gereken bir üründür. Eğer buzdolabı reyonundan bir keten tohumu ürünü alıyorsanız, vakumlu paket olması gerekli değildir ama gıda kalitesi açısından yararlı olabilir. Hangi keten tohumu ürününü alınırsa alınsın , açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekir. Bu ekstra önlemlerin tek bir nedeni var: keten tohumları eğer prese edilmiş ise, oksidasyon ve bozulmaya çok fazla açık hale gelmiştir.

- Isıtmayın ve ısıya maruz bırakmayın. Yemek yapılmasında kullanılmamalı.
- Işıktanda korumak gerekiyor.
- Büyük şişelerde satılanlar yerine küçük şişelerde satılanları tercih edin.
- Dondurarak muhafaza etmek daha iyidir.
- Üretim ve tüketim tarihleri ürünün etiketinde yazmalı.
- Soğuk zincirle saklanmış ve dağıtılmış olmalı.

Keten tohumu yağı yüksek oranda omega3 yağ asitlerinden biri olan alfalinolenic asit içerir. Bitkisel yağlar arasında en çok omega 3 içeren yağ keten tohumu yağıdır. Keten tohumu gibi yağı da önemli faydalar taşır ama bazı uzmanlar yağın kullanımını pek de önermiyorlar. Genel olarak yağ üretiminde kullanılan klasik yöntemleri sağlıklı bulmadıklarını bu yüzden keten yağı da bu şekilde üretilirse sağlıksız bir ürünün ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar. Yağ olarak tüketimin lif özelliğinden faydalanılmasını da ortadan kaldıracağını söylüyorlar.

Günlük Olarak Keten Tohumu Ne Kadar Alınmalıdır
Sağlık etkileri bakımından ortalama alım dozu henüz bilinmemektedir. Flax Council of Canada‘ya göre, 1-2 yemek kaşığı toz keten tohumu son zamanlarda önerilen doz miktarıdır. Keten tohumunun faydalarından yararlanmak için keten tohumu ile ilgili bilgi sahibi olmak yanında ‘ keten tohumu nasıl kullanılmalı ‘ sorusunun da yanıtını da bilmek gerekir. Keten tohumu kullanım bakımından hassas bir besindir doğru biçimde tüketilmediği takdirde keten tohumu zarar verici olabilir. Şifalı özelliği olan keten tohumu çeşidi sarı keten tohumudur. Ancak bunun yerine kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır. Bu yüzden satın aldığınız yerin dürüstlüğünden ve ürün kalitesinden emin olmanız gerekir. Keten tohumunu öğütülmüş hazır halde almayın. Daha önceden hazır öğütülmüş olan keten tohumunun ne zaman öğütüldüğünü bilmek mümkün olmayacağından taze olarak kullanma imkanını kaybetmiş olabilirsiniz. Her zaman taze olarak kullanmaya çalışın. Keten tohumunu aldıktan sonra evde kendiniz az miktarda öğütün ve kullanın. En iyisi tüketilecek kadar bir miktarı öğütüp hemen tüketmek daha sağlıklıdır. Keten tohumunu kullanırken bir sıvı ile tercihen su ile alınması önerilir. Bunun yanında keten tohumu yoğurt bal ile karıştırılarak ya da salatalara katılarak da alınabilir.

Keten Tohumunun Zararları Varmıdır
- Prostat kanseri şüphesi olan kişiler kullanmamalı.
- Hormonal etkileri sebebiyle hamile ve emziren kadınlar kullanmamalı.
- Sentetik ilaçların mide-bağırsak sisteminden emilimini engelleyebileceği için ilaçlarla aynı anda değil 2 saat ara ile alınması gerekir. Kan incelticiler, diyabet ilaçları, steroidler, kolestrol düşürücü ilaçlar, steroid olmayan anti-enflamatuarlar ve nakil hastalarının ilaçları, keten tohumu yağı ile etkileşim içine girebilirler. Keten tohumu, eğer aynı anda alınırsa, vücudun içilen ilaçlar ve yenen besinlerin absorbe etme oranını yavaşlatabilir.
- Yanlış kullanım tarzı ve miktarı sonucu keten tohumu yan etkileri ortaya çıkabilir. Günde 30 gr‘dan fazla keten tohumu fazladır ve yan etki olarak ishale yol açabilir.
- Doğru koşullarda saklanmalı ve kullanılmalıdır. Çabuk bozulmaya yatkın olması sebebiyle yanlış şekilde alımı bağışıklık sistemine olumsuz etkilerde bulunur.
- Keten tohumunun kansere yönelik olumlu etkileri hakkında araştırma yapan Dr. Budwig bazı önemli uyarılarda bulunmuştur.
- Keten tohumunun ve de bilhassa keten tohumu yağının taze olarak tüketilmesini, buzdolabında -7 derecede saklanmasını ve soğuk zincirle dağıtılması gerektiğini söylemiştir. Bozulduğu takdirde ve de bu şekilde tüketildiğinde kansere sebep olacak bir takım zarar verici maddelerin üreyebileceğini belirtmiştir.
- Eczane veya aktarlarda sıcak ortamda bulunan ürünler kullanılmamalıdır.
- Keten tohumu ve yağının herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması ve de ürün kalitesinin belirtilen kriterleri %100 karşılaması gerekir.

Yorumlar

  • Dil** Bal***
    6 yıl önce
    mrb bana yardımcı olursanız çok sevınırım benım sac dıplerımde sedef var ben bunun ıçın sabahları ac karnına bır yemek kaşıgı keten tohumu kullanıyum alovera sarımsak yagı çörek otu yagını bırlıkte kullanıyum ve elma sırkesı acaba doğru bir kürmüdür
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      öncelikle ilginize teşekkür ederiz fakat uzmanlarımız sitemizde satışı olan ürünlerle ilgili detaylı bilgi vermektedir, amacımız daha kaliteli hizmet vermek. tekrar teşekkürler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp