Keten Tohumu Çayı Nasıl Yapılır

Keten Tohumu Çayı Nasıl Yapılır :

Keten (Linum usitatissimum); mavi çiçekli ve bir yıllık bir kültür bitkisidir. Latince ismi “Çok Faydalı Bitki" anlamına gelmektedir. Keten, Mısırlılar‘dan beri tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Keten Tohumu halk arasında Bezir, Zeyere Zerek, Bızıktan, Serek gibi adlarla da anılır. 10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağıdır…Keten, dünyada tarımı yapılan ilk ürünler arasında yer almaktadır. Sadece dokumacılıkta, kumaş yapımında değil, yaklaşık 10.000 yıldır gıda olarak da kullanılmaktadır keten bitkisi. Vatanının Mısır olduğu düşünülmektedir. Çünkü mîlattan en az 5000 yıl önce Mısırlılar keten bitkisini, mumyaları sarmak için yetiştirmeye başlamışlardı. Artık Türkiye ve Hindistan dahil, tüm dünyada yetişmektedir. Uzmanlara göre sağlık açısından ketenin özellikle tohumlarından ve yağından yararlanmak gerekmektedir.

Tarihçesi
Arkeolojik çalışmalar Mezopotamya‘da 7 bin yıl önce keten tarımı yapıldığını, Mısır‘da mezar odalarında yiyecek olarak keten konulduğunu, mezar odalarında ketenin işleyişini gösteren resimler olduğunu göstermiştir. Mısır‘da ilaç olarak M.Ö 2500 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. Tevrat‘ta keten tohumu ve çorbası diyet yiyeceği olarak geçer. Bitkiyi Avrupa‘da öksürük ilacı olarak ilk Theophrast kullanmıştır.Mezopotamya‘nın antik kentlerinde keten ekimi teşvik edilmekte, Hipokrat tıbbi formüllerinde bu bitkiyi sıklıkla kullanmaktadır. Rabbimizin küçük bir tahta parçasını andıran bu tohumu pek çok faydalı özellikle yaratması, O‘nun sonsuz ilminin ve insanlara olan rahmetinin delillerinden sadece biridir. Yüce Allah'ın tohumlar üzerindeki ilmi, Kur‘ân‘da şöyle bildirilmiştir:"Taneyi ve çekirdeği yaran şüphesiz Allah'tır. O, diriyi ölüden çıkarır, ölüyü de diriden çıkarır. İşte Allah budur. Öyleyse nasıl oluyor da çevriliyorsunuz?" (En‘âm Suresi, 95)

Keten Tohumu Ne İçerir
- Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağ asitleri
- Yüksek oranda çözünür ve çözünmez lif
- Protein
- Lignanlar (kansere karşı maddeler)
- Vitaminler
- Mineraller
- Amino asitler

Keten Tohumu
Alfa Linolenik Asit (ALA: Omega-3), Linoleik Asit (LA: Omega-6) ve Oleik Asit (OA: Omega-9), lignan (SDG), müsilaj ve A vitamini (Beta-karoten) içermektedir. Keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir.100 gr. keten yağı 13.4 mg. E vitamini, 100 gr. keten tohumu ise yaklaşık 450 kcal kalori çerir. Keten tohumunun amino asit profili soya ununa benzer özellikler gösterir. Keten tohumuna modern ilgi soğuk pres ile tohumlarından elde edilen yağda %50 oranında omega-3 yağ asidi bulunduğunun anlaşılmasından sonra başlamıştır. Omega-3 serisinin en önemli temel yağ asitleri alfa-linolenik asitten (ALA) türetilir. Bu da en bol olarak keten tohumu yağında bulunur.Keten tohumu 100 gramda toplam 240.6 mg. bitkisel östrojen içerirken, birçok diğer gıda maddesinde bu 100 gramda 17 mg.‘ı geçmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp