Hormon Seviyeleri Doğal Olarak Nasıl Dengelenir?

HORMON SEVİYELERİ DOĞAL OLARAK NASIL DENGELENİR?

Hormonları vücudumuzun işleyiş süreçlerini etkileyerek sağlığımız için önemli bir rol oynamaktadır. Fazla sık görülmemekle birlikte kadınlarda erkeklere oranla daha fazla yaygın olan hormonal dengesizliğe bir örnek olarak östrojen hormon değişimleri verilebilir. Bayanlarda hormonal değişimler çoğunlukla ergenlik çağında, gebelik zamanlarında, kadınların özel günlerinde ve menopoz dönemlerinde oluşmaktadır.

Ayrıca bu zamanlamalara ek olarak değişebilen hormonal değişikler, yaşlanma, kötü beslenme, çok fazla ya da çok az yapılan egzersizler, stres, uyku bozukluğu, doğum kontrol haplarının kullanımı, toksinler ve kimyasal faktörler ile birlikte değişimler görülebilmektedir.
Hormonal değişikliklerin belirtiler ise şunlardır; anksiyete, sinirlilik, ruh hali, uykusuzluk, yorgunluk, kilo problemleri, aşırı saç büyüme ya da saç kaybı, migren, düşük cinsel dürtü, yağlı veya kuru cilt, akne, gıda istek, adet öncesi hastalık tablosu, kısırlık olarak bilinmektedir.
Hormonlar, metabolik fonksiyonları etkileyebilir, en çok dikkat çekenleri ise açlık ve halsizlik gibi durumlar hormonal dengenin bozulduğu konusunda sizlere ip uçları verebilir.

Bu gibi belirtileri hissettiğinizde hafifletmek ve vücudun hormon dengesini sağlayarak yardımcı olmak için doğal ev ilaçları ve şifalı bitkileri kullanabilirsiniz. Ancak bunun için doğru tanı ve tedavi için doktorunuza başvurmak da önemlidir.
Eğer hormon ile ilgili bir rahatsızlığınız ve duyarlılığınız var ise, bitkisel ilaçları almadan yada rejim yapmadan önce muhakkak doktorunuzdan tavsiye isteyin. Özellikle Endometriosis, meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri olanlar kesinlikle bir doktora danışarak bu tür kullanımları gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Hormonal Dengesizlik İçin En İyi 10 Ev İlacı

Omega-3 yağ asitleri

Omega-3 yağ asitleri sayesinde hormon dengeleme son derece yararlıdır, hormonların üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Omega özellikle menstrüel krampları azaltmakta ve menopoz belirtilerinde kadınlar için çok yararlıdır. Antioksidan ve anti-enflamutuar özelliklerinin Omega-3 yapısında bulunmasından dolayı sağlık üzerinde derin bir etkiye sahiptir.

Omega-3 yağ asitleri için en iyi kaynaklar; yağlı balık, keten tohumu, chia tohum, ceviz, soya fasulyesi, tofu, kış kabağı ve zeytinyağı besinleridir. Hormonal denge için en doğal gıdalar bunlardır.

Omega-3 takviyesi almak için doktorunuza danışmayı unutmayın. Bu takviyelerin günlük dozajları ise günde 500 mg’dır.

Maca Kökü (Lepidium meyenii)
Maca kökü, Turpgiller ailesindendir. Hormon üretimini gizli endokrin ile birlikte normal olarak arttırır. Bu besin aynı zamanda doğurganlığı artırmak içinde kullanılır.

Maça Kökü genel sağlık için içerisinde bulundurduğu kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, iyot, fosfor, çinko, esansiyel yağ asitleri, protein, lif ve steroller ile tüm bir besin deposudur.
¼ oranında su, yada meyva suyu, bitkisel çay, bir fincan yoğurt ve bir çay kaşığı maça kökü birlikte karıştırılarak bir karışım hazırlanır. Bu karışımlarda bulunan maça kökünü birkaç hafta içerisinde 1veya 2 çay kaşığı arttırarak günlük olarak tüketin. Bu küre birkaç ay en azından devam edin.

Chasteberry
Minegillerden bir bitki olarak bilinen, aynı zamanda Vitex ismi ile bilinen bir bitkidir. Yıllardır tıbbı alanda kullanılmıştır. Kadınlar için büyük bir hormonal temizleme ve sakinleştirici etkisi ile kullanılmaktadır. Östrojen ve pragesteron dengesini düzenleyen hipofiz bezinin uyarır.

Ayrıca Vitex denilen Chasteberry, bir olan kadınlar için büyük hormonal tonik ve taklit progesteron sakinleştirici etkisi. Bu nedenle östrojen ve progesteron dengesini düzenleyen hipofiz bezini uyarır.

Chasteberry premenstrüel sendrom azaltılması ve diğer menstrüel sorunları tedavi etmek için mükemmel olarak kabul edilir. Aynı zamanda yumurtlamayı düzenleyerek, doğurganlığı arttırır. Doğal anti-androjen da düşük testosteron düzeyleri yükseltir ve prostat kanserine karşı korur.
Sonuçlarından memnun olana kadar en azından birkaç ay günlük 400 ila 500 mg toz kapsül olarak alın. Uygun doz için doktorunuza danışın.

Not: Chasteberry bazı kadınlarda menstrüel akışı artabilir. Gebelik sırasında bu otu, ya da dopamin gibi takviyeleri kullanmayın. Çünkü gebelik sırasında hormonal değerler zaten yükselecektir.

D vitamini
D vitamini hipofiz bezini etkileyerek hormon üretmektedir. Düşük öztrojen düzeylerinin belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Ayrıca iştah açar ve kilo yapar. Vücutta D vitamininin eksik olması durumunda Paratirioid hormonunun anormal olarak ortaya çıkmasına neden olur.
Vücudun d vitamini kendisinin üretebilmesi için günde birkaç dakika güneşe maruz kalmak, bu konuda yardımı olabilecektir.
Ayrıca D vitamini açısından zengin olan yağlı balık, morina karaciğeri yağı, süt ve yumurta gibi gıdalar yiyebilir. Başka bir seçenek D vitamini takviyeleri almaktır. Uygun doz için doktorunuza danışın.

Egzersiz
Fiziksel aktivite hormon üretimini etkiler, bu tür egzersizler hormonları dengelemek için harika bir yoldur. Ayrıca kortizol seviyesini düşürür. Kortizol blokları östrojen ve genel sağlık için zararlı olduğunu bir stres hormonudur.

Düzenli egzersiz beyin kimyasalların salınımını tetikler ve ruh sağlığını geliştirir. Hormonal dengesizlikler sık sık ruh hali değişen kişilerde daha çok görülür. Bu sebeple ruh sağlığının düzgün olması son derece önemlidir. Kiloları korumak için yaptığınız egzersizlerde 40 dakikayı geçen egzersizlerden kaçının.

bir hafta her gün en azından 20 ila 30 dakika boyunca değişik egzersizler yapın. Yüzme, yürüyüş yapma, koşu gibi değişik aktivitelerden faydalanın.

Ayrıca hormon fonksiyonlarını uyarmak ve stresi azaltmak için yoga ve gevşeme egzersizleri deneyebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı
Ekstra olarak kullanılan hindistan cevizi yağı, hormonları dengelemek için başka etkili doğal bir kullanımdır. Bu üründe bulunan zincirli yağ asitleri, sağlıklı trioid işleyişini arttırır. hipotiroidi muzdarip olanlar için özellikle faydalıdır.
Hindistan cevizi yağı, kan şekeri düzeyleri, boost bağışıklık stabilize metabolizmanızı hızlandırmak ve kilo kaybı için yardımcı olur. Yaygın yanlış anlamaların aksine, kalp için kötü zararlı değildir. Aslında, kalp hastalığına karşı da koruyabilir.
En az birkaç ay için ekstra sızma hindistan cevizi yağını günlük 2 ila 3 çorba kaşığı tüketin. Yemeklerde yüksek oranlı ısılarda kimyasal maddeler üretmeyen yemeklerinizde kullanılabilir.

Çemen
Östrojenik bir etkiye sahip olduğuna inanılan diosjenin olarak adlandırılan bu tohumlar fitoöstrojen içerir. Bu bitki genellikle göğüsteki sütü arttırmak ve doğal göğüs büyütme amaçlı olarak kullanılması tavsiye edilir. Aynı zamanda diyabetiklerde kan şekeri ve obezite ile ilişkili metabolik bozukluğu glikoz düşürerek bu yöndeki yararını kanıtlamıştır. Glikoz metabolizmasını artırmaya yardımcı olur.
1 çay kaşığı çemen tohumunu yaklaşık olarak 15 dakika sıcak bir bardak su ile karıştırarak kaynatın. Kaynatma işleminden sonra süzerek bir bardağa çay gibi dökün. Günde 2 veya 3 kere için. Tadını değiştirmek için biraz bal ve limon suyu ekleyebilirsiniz.
Bir başka yöntem ise bu bitkiyi takviye formunda almaktır. Uygun doz için doktorunuza danışın. Çemen size uygun değilse, aynı şekilde rezene almayı da düşünebilirsiniz.

Kutsal Fesleğen
Hormonları dengelemek için mükemmel bir ilaç da, doğal bir ataptogen olarak çalışan kutsal fesleğendir. Kortizol seviyeleri stabilize olarak düşük olur, Kortizol seviyesi düştüğünde ise tiroid bezi, yumurtalıklar ve pankreas bu olumsuzluktan etkilenebilir.
Ayrıca, kutsal fesleğen zihinsel berraklık artırır ve ruh sağlığını yükseltir. Sadece bir kaç kutsal fesleğen, en azından bir kaç ay boyunca her gün tüketilmesi gereklidir.

Birkaç fesleğen yaprağını, bir bardak su seviyesi ile birlikte kaynatın. Bu kaynatma sonucu elde ettiğiniz fesleğen çayını içebilirsiniz. Günlük olarak 3 bardak kadar bu çaydan için. Bu bitkinin kullanımı için bir başka seçenek de, günlük olarak hazır olarak bulunan 250-500 mg. Kapsüllerden almanız olacaktır. Önce doktorunuza danışın.

Asya Ginseng
Ginseng bitkisi büyük kazık kökleri olan çok yıllı otsu bir bitkidir. Amerikan ginseng ve kore ginseng ile iki türlüdür. Kore ginsenk kırmızı renktedir. Aysa ginsengi ayın zamanda Panax ginseng olarak da bilinmektedir. Bu bitki stres hormonlarını üretir ve böbreküstü bezlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bitki vücudumuzda bulunan hormonları dengede tutmak için çalışan ataptojen gibi çalışmaktadır.
Bitki aynı zamanda vücuttaki menopoz semptomlarının hafiflemesinde de yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu bitki kullanımı ile sperm üretimini arttırmak ve sperm hareketliliğini fazlalaştırmak içinde yardımcı olabilmektedir.
Bu bitkinin kullanımı döngüsel olmalıdır. Yani 2 ila 3 hafta kullanımından sonra 3 hafta mola vermek sonra yine 2 ile 3 hafta kullanılması gerekmektedir. En az %4 ginsenosid içeren standartta kavuşmak için Asya ginsengini 200 ile 400 mg. Almak ve 3 ay devam etmek gerekmektedir.
Not: Bu bitki, bazı ilaçlar ile kullanıldığından etkileşimler oluşturur ve düşün kan şekerini etkiler. Kullanmadan önce muhakkak önce doktorunuza danışın.

Ashwagandha
Ashwagandha (Withania SOMNIFERA) enerji artırmak ve stresi ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur popüler Ayurveda bitkidir. Ayurveda Hindistan’da kullanılan bir tür sağlık sistemidir.
Kullanımı ile birlikte kortizal azaltılır ve adaptojen olarak görülür. Vücudun hormonal dengesini sağlamakta yardımcı olur. DHEA (dehidroepiandrosteron), testosteron ve androjen üretimini artırır. Ayrıca, tiroid fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
Birkaç ay boyunca günde iki kez Ashwagandha 300 mg alınabilir. Almadan önce muhakkak doktorunuza danışın.

Ek İpuçları
-Avokado ve ham tereyağı gibi sağlıklı yağlar tüketin.
-Organik olmayan gıdaları kullanmayın. Organik gıdaları seçin.
-Tüketimlerinizin arasına lahana, brokoli ve Brüksel lahanası gibi fitobesen yönünden zengin gıdaları ekleyin. Fitobesinler vücuttan toksinlerin -dışarı atmaya, karaciğer detoksifikasyon kapasitesini artırmaya yardımcı olur.
-Menopoz belirtileri ile uğraşırken, fermente soya ürünleri tüketin. Ancak Soya, tiroid bezinin normalden büyük olanlar için tüketilmesi iyi değil.
-İşlenmiş ve paketlenmiş karbonhidrat içeren gıdaları kullanmaktan kaçının
-Fazla kafein alımı tiroid fonkisiyonunu yavaşlatır, kortizol seviyelerini arttırır. Bu sebeple kafein tüketimini sınırlayın.
-Güzel uyku için stres yönetimini öğrenin.
-Doğum kontrol hapları gibi sentetik hapları kullanmaktan sakının.
-Özellikle plastik kullanımını sınırlayarak, çevresel toksinlere maruz kalmayı azaltın.

Adrenalin (epinefrin) ve noradrenalin (norepinefrin) ‘Sinir ileticiler’.Kortizol (hidrokortizon) -kan şekerini yükseltir ve bağışıklık reaksiyonlarını azaltır. Ekinezya kortizol üretimini artırır.
 
Ostrojenler -fitoöstrojenler (arpa, siyah kokoş, ay- nısefa, mısır, karahindiba, ginseng, ısırgan otu, kızıl yonca, kırmızı çalı, çay, kekik, kediotu, mine çiçeği ve muhtemelen Vitex agnus castus''''''''ta) yüksek ya da düşük seviyeleri dengelemeye yardımcı olur. Karahindiba, parçalanmasına yardımcı olarak yüksek öst- rojeni düşürebilir. 
 
Vitex agnus castus östrojen üretimini azaltır (yumurtalık uyarıcı hormonu azaltarak).Progesteron -karahindiba etkisini artırır. Vitex agnus castus progesteronu artırır (yumurtlamayı teşvik ederek ve dopamini artırarak, ‘Sinir iletici etkinin artırılması’), böylece prolaktin hormonunu engeller.Testosteron -ginseng testosteronu yükseltebilir.Tiroit hormonu -limon otu yüksek seviyelerini düşürebilir. Ama bir otoimmün bozukluktan hafif bir tiroit çalışmama durumu da oluşturabilir (muhtemelen selenyumu nedeniyle).
 
Bağışıklık artırma: Aynısefa, karahindiba, dong quai, ekinezya, mürver çiçeği, ginseng, kerkede, nane, kuşburnu, çay (özellikle yeşil); ayrıca dolaşımı artıran bitkiler (beyaz hücre üretimini artırır).Kabızlık giderici (bağırsak uyarıcı): Kuş otu, karahindiba, dong quai, mürver çiçeği, ıhlamur, kuşburnu, mine çiçeği.Sinir iletici (sinir-mesaj taşıyıcı) -faaliyet artırıcı: Hücre alıcılarının azalan parçalanması ya da faaliyetinden kaynaklanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp