Dalmaçya Papatyası Faydaları

Dalmaçya Papatyası Faydaları :

Tanacetum cinerariifolium (Dalmaçya Papatyası)

Sinonim : Chrysanthemum cinerariifolium İngilizce : Pyrethrum, Dalmatian Pellitory, Dalmatian chrysanthemum
Türkçe : Dalmaçya Papatyası(?), Dalmaçya Kasımpatısı(?)
Aile : Asteraceae
Cins : Tanacetum (eskiden Chrysanthemum)
Tür : Tanacetum cinerariifolium

Yaz akşamlarını çekilmez kılan sivrisinek belasından, sentetik kimyasallar kullanmadan nasıl başedebilirim diye araştırırken bu bitkiye rastladım. Aşağıdaki bilgiler internetten derlemedir. Kendi tecrübem (henüz) yok. Gerekli gördüğünüz yerlere -mış, -muş eklerini koyabilirsiniz. Keza türkçe adını da ben uydurdum. Daha doğrusu ingilizceden çevirisini kullandım. Çevirisi "Dalmaçya Kasımpatısı" olsa da, bitkinin görünüşünün patpatyaya çok benzemesi ve her telafuz ettiğimde dilimin sürçmesi nedeniyle "Dalmaçya Papatyası" ismini yakıştırdım.Bilinen türkçe bir ismi var ise hatayı düzeltmek her zaman mümkün.

"Anavatanı Balkanlar olan çok yıllık, 30-100cm boylanabilen otsu bir bitkidir.

Beyaz taç yaprakları ve sarı orta bölümü ile çiçeğinin görüntüsü papatyaya çok benzer. Çiçeklenme zamanı haziran-eylüldür. Çiçekler hermafrodittir, kendine verimlidir. Tohum oluşturma zamanı ağustos-eylüldür. Toprak seçiciliği pek yoktur, yine de zengin içerikli geçirgen toprakları tercih eder. pH tercihi de yoktur. Fazla sulanmaktan hoşlanmaz, arada hafifçe kurumasına izin verilen nemli toprak tercih eder. Hafif donlara dayanır (Bölge 6). Tam güneş ister, gölgede yaşamaz. Toprağının fazla ıslak kalmasıyla oluşan mantari hastalıklara hassastır. Thrips, yaprak biti, kırmızı örümcek, nematod zararlıları arasındadır.

Dalmaçya Papatyası''''nı değerli kılan, çiçeğinin (sarı bölümünde) içerdiği piretrin bileşiğidir.

Pirentrin, (sirisinek dahil ) bazı böceklerin sinir hücrelerindeki sodyum kanallarını bloke ederek böceklerin ölmesine neden olur. Bu nedenle doğal insektisid olarak kullanılır. İki avuç dolusu kurumuş çiçeğin 1 litre sıcak suda bekletilip süzülmesi ile elde edilecek karışım sprey şeklinde insektisid olarak kullanılabilir. Evcil hayvanlarda da pire-kene öldürücü olarak kullanılır. Uygulandıktan 5-6 saat sonra degrede (yok) olur. Memelilere zararı yoktur (not: tartışmalı). Ancak hassas bünyelerde allerjik reaksiyon yapabilir.
Anavatanı Balkanlar olsa da, günümüzde Afrika, Avustralya ve Çin''''de başta olmak üzere ticari tarımı yapılmaktadır. Google ve Ebay''''da "pyrethrum" olarak aratıldığında karşımıza birçok hazır ürün çıkmaktadır."

Görünümü: Dalmaçya papatyası çok yıllık bir otsu bitkidir. Mürekkep çiçekliler ailesindendir. Boyu 50-70 santimetreye ulaşır. Çok dallı kökleri vardır. Bazen kökler 3-4 metre yerin altına iner. Çiçekler gövdenin uç taraflarında yer almaktadır. Papatya dalının uç kısımlarında birer adet yer almaktadır. Taç yaprakları beyaz, ortası ise sarıdır. Meyveleri tohumlandır. 
 
Çiçeklenme dönemi mayıs-haziran, meyveleri ise haziran-temmuz aylarında olgunlaşır. Tıpta çiçeklerinden yararlanılır. Yurdumuzda yaygındır.Toplanması ve

Kurutulması: Çiçekleri tıpta pi- retrum isminde ilaç üretiminde kullanılır. Muhafaza süresi 1 yıldır.Kimyevi Terkibi: Pektinler ve cinerinler bütün bölümlerinde mevcuttur.Tıpta Kullanım Alanları: Papatya preparaü olan piretrum, uyuz tedavisinde haricen ve hayvanlarda helmintlerin tedavisinde kullanılır.
 
 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp