Osman Müftüoğlu Meyve Ve Sebzelerin Faydaları

Osman Müftüoğlu Meyve Ve Sebzelerin Faydaları : Hızlı hayat temposunda, aslında çok yararlı olan bu besinlere daha az önem verir olduk. Aslında içerdikleri lif, vitaminler ve kompleks karbonhidratlarla, bu besinler sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdırlar.Meyve ve sebzeleri çiğ veya pişmiş, tek başlarına veya diğer yiyeceklerle, çorba ve salatalarda, iştah açıcı veya tatlı olarak kullanabilirsiniz. Sebze ve meyveler mükemmel bir renk, tat ve koku yelpazesine sahiptir. Ayrıca besin maddeleri, lif ve diğer sağlıklı maddeleri bize çok az kalori eşliğinde sunarlar. Sebze ve meyveler “sağlıklı beslenmeye” yeni bir anlam katmışlardır.

Sebzeler:

Sebzelerde kolesterol bulunmaz. Yağ, sodyum ve kalorileri düşüktür. Vitaminler, mineraller, fitokimyasallar ve lif açısından çok zengindirler. Taze sebzeler besin bakımından en iyi olmalarına rağmen, donmuş sebzeler de onlara yakındır. Mevsim sebzelerini seçmek, daha taze olanı almak açısından önemli olabilir. Organik sebzeleri daha çok tercih edin.

Sebze seçimi:

parlak renkli sebzeleri arayın. İyi kalite sebzelerin parlak yüzeyleri ve düzgün, karakteristik şekilleri olur. Yaralı sebzeleri almayın. Bu tür yaralarda mantarlar yerleşmiş olabilir. Yapraklı sebzelerin yaprakları sert olmalıdır, buruşuk olmamalıdır. Sadece önünüzdeki birkaç gün içerisinde yemeyi düşündüğünüz taze sebzeleri alın. Uzun süre saklanmış sebzelerin besin değeri azalır.Mevsim sebzeleri dışındaki sebzelerin dondurulmuş olanlarını alabilirsiniz. Mısır ve bezelye bunlara en güzel örnektir. Toplandıktan sonra hemen paketlenen sebzeler, toplandıktan sonra bekleyen mevsim sebzelerinden daha fazla besin maddesi içerebilirler. Konserve sebzelerin tuzsuz olanlarını tercih etmelisiniz.

Saklama:

Taze sebzeler uygun şekilde saklanmalıdır. Sebzeleri saklama öncesi yıkamayın. Patatesleri serin, karanlık bir yerde, diğer sebzeleri buzdolabında saklayın. Buzdolabına koymadan önce sebzelerin kuru olmasına dikkat edin. Pişirmeden önce, sebzeleri iyice yıkayın. Mantarları yıkarken yumuşak bir bezle nazikçe ovarak temizleyin. Mümkünse, sebzeleri kabuklu olarak pişirin. Birçok sebzenin ve özellikle patatesin kabukları önemli besin maddeleri ve lif içerir.Kullanma: Sebzeleri çiğ olarak yemekten zevk almalısınız. Pişirilen sebzeler de en kısa sürede pişirilmelidirler. Yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişen sebzeler, besin değerlerinin bir kısmını kaybederler. Sebze yemeklerinin suları da bazı besin maddeleri içerir ve çorba, sos gibi yiyecekler hazırlanırken kullanılabilir

Meyveler:

Sebzeler gibi meyveler de büyük bir lif, vitamin, mineral ve fitokimyasal kaynağıdır. Kalorileri düşüktür ve avokado dışında yağ içermezler. Taze meyveler tabii ki tercih edilmelidir ama kurutulmuş, dondurulmuş, konserve meyveler de iyi birer alternatif olabilirler.Seçim: mevsim meyvelerini seçin. Büyüklüklerine göre ağır olan meyveleri alın. Ağırlık, sululuğun göstergesidir. Meyveleri karakteristik kokuları açısından koklayın. Ara sıra kuru meyveleri de kullanın. Kuru meyvelerde bol miktarda lif bulunur, ama aynı zamanda kalorileri de daha fazladır.

Donmuş ve konserve meyvelerin şeker eklenmeden hazırlanmış olanları kullanılmalıdır.

Kullanma:

Tat, koku ve yapısının bozulmasını önlemek için, taze meyveleri yemeden en fazla 1 saat önce hazırlayın. Yemeden önce bütün meyveleri bol suyla yıkayın. Meyveleri yıkamadan önce ellerinizi yıkamayı da unutmayın. Yenebilecekse, meyveleri kabuklu olarak tüketin. Elma, armut ve diğer birçok meyvenin kabuğunda ekstra besin ve lifler bulunur.

Sebze ve meyveleri daha çok kullanmanın yolları:

1. Kahvaltıda yediğiniz hazır tahılların içine kuru veya taze meyve katın.

2. Kek ve kurabiyelerin içine kuru veya rendelenmiş taze meyve parçacıkları ekleyin.

3. Salatalarınıza ıspanak, ebegümeci, semizotu, nane, maydanoz gibi yeşil sebzeler ekleyin.

4. Ispanaklı veya domatesli makarna kullanın.

5. Etli yemekleri mutlaka yanında sebzeyle yiyin.

6. Çorbalarınıza değişik sebzeler ekleyin.

7. Meyve soslu tatlılar yapın.

8. Kola yerine madensuyuyla karıştırılmış % 100 meyve suyu için.

9. Taze üzümleri dondurun ve bonbon yerine yiyin.

10. Çantanızda ara öğünler için kuru meyve bulundurun.

11. Ara öğünlerinizi çiğ meyve ve sebzelerle geçirin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp