Osman Müftüoğlu İşe Temel Besin Gruplarını Tanımakla Başlamalısınız

Osman Müftüoğlu İşe Temel Besin Gruplarını Tanımakla Başlamalısınız : BİRİNCİ GRUP:

Et, yumurta ve kuru baklagillerHer türlü büyük baş hayvan, kümes ve av hayvanları, suda yaşayan hayvanların yenilebilen kısımları “et” olarak değerlendirilir. Fasulye, nohut, mercimek, börülce gibi yiyecekler “kuru baklagil” başlığı altında toplanır. Susam, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, yumurta gibi besinler de bu grupta yer alır. Bu gruptaki yiyeceklerin ortak özellikleri proteinden ve yağdan zengin olmalarıdır. Yağı az olan etler arasında kümes hayvanları (derişiz) ve balık gelmektedir. Bu gruptaki yiyecekler demir, B6 ve B12 vitaminleri yönünden zengindir. Her gün bu gruptaki yiyeceklerden biri ya da birkaçının karışımı yenilmelidir. Yüksek posalı diyetlerde kuru baklagiller, yağı sınırlı olan diyetlerde tavuk, hindi ve balık eti tercih edilmelidir.

İKİNCİ GRUP:

Süt ve türevleriSüt, yoğurt ve peynir bu gruba girer. Bu gruptan her gün en az bir kibrit kutusu kadar peynir ile bir su bardağı süt-yoğurt tüketilmelidir. Bu gruptaki besinler kalsiyum, A vitamini ve B vitaminlerinden zengindir. Büyüme ve kemik sağlığının korunmasında büyük yararı vardır. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların diğer yetişkinlere göre, bu gruptan daha çok besin tüketmeye ihtiyacı vardır. Yağı azaltılmış ve enerjisi sınırlanmış diyetlerde yarım yağlı ve yağsız olanları tercih edilmelidir.

Daha İyi beslenmek, daha az hastalık

Bilimsel çalışmalar sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ilişkisinin önceden düşünülenden daha önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yaşamı tehdit eden en yaygın 6 hastalık (kalp hastalıkları, kanser, felç, diyabet, kronik karaciğer hastalıkları ve siroz, aterosklerozis) insanların yiyip içtiklerinden etkilenir. Her ne kadar diğer faktörler (öncelikle genetik oluşum) hastalık riskinizi belirlese de sağlıklı bir diyet bir hastalık gerçekleşmeden genetik eğilimi önleyebilir veya azaltabilir.

Üçüncü grup:

Sebze ve meyveler

Taze sebze ve meyveler, diğer besin gruplarından alamadığımız C vitaminini sağlarlar. C vitamininden zengin besinler; yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, çilek, şeftali, domates ve patatestir. Sebze ve meyvelerden yeşil ve sarı renkte olanlar A vitamini öncüsü karotenlerden zengindir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler B vitaminlerinden, birçoğu da E ve K vitaminlerinden zengindir. Bu gruptaki yiyeceklerin birkaçının çiğ ya da pişmiş olarak 4-5 porsiyon halinde günlük mönülerde yer alması önerilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp