Osman Müftüoğlu İle Proteinler

Osman Müftüoğlu İle Proteinler : Proteinler insan yaşamı için vazgeçilmezdir ve vücudumuzdaki her hücre protein içerir. Proteinden zengin besinler arasında kümes etleri, deniz ürünleri, et ve baklagiller bulunur. Sağlıklı bir diyetle bu besinleri birleştirmek için biraz yaratıcılık gerekebilir. Bu besinleri yemeklerin ana öğesi olarak kullanmak yerine, bunları sebze, tahıl ve baklagillerin yanında sunmak daha akılcı olur.

Böylece eti daha az miktarda kullanabilirsiniz. Günde 150-200 gramdan fazla et tüketilmemelidir. Etsiz yemeklerden de tat almayı öğrenmek gerekir. Örneğin, baklagiller, sert kabuklu yemişler gibi proteinden zengin maddeler içeren vejetaryen yemeklerini deneyebilirsiniz.Hücrenin önemli bir parçası olan protein, büyüme ve gelişme için esastır. Bazı proteinler kas, kemik ve deri gibi bedenimizin bazı bölümlerinde depolanır.

Diğerleri de enfeksiyonla savaşan bağışıklık cisimlerinde, bazı maddeleri ihtiyaç duyulan yerlere taşıyan vücut sıvılarında bulunur.Vücudumuzdaki protein blokları yediğimiz besinlerden sağlanıyor. Besinlerden alman proteinler, aynı zamanda enerji kaynağıdır. Et, balık, kuru baklagil ve süt ürünleri zengin protein kaynaklarıdır. Vejetaryenlerin yeterli miktardaki proteini kuru baklagil, bezelye, mercimek, tüm tahıllar, yumurta ve süt ürünlerinden alma olanağı bulunuyor.Aslında insanların çoğu, ihtiyaçlarından fazla protein tüketiyor. Total günlük kalorinin yüzde 10-15’inin protein olması öneriliyor. Kadınlar için günlük miktar, kg başına 1 g olarak tavsiye ediliyor.

Bunu da küçük tavuk göğsü, 1 su bardağı kaymaksız süt, f kâse az yağlı veya yağsız süt karşılayabiliyor. Sporcular ise, kas yapılanması için fazla protein alarak daha güçlü olacağına inanıyor. Aslında fazla miktardaki protein vücut yağma çevriliyor ya da idrarla vücuttan atılıyor.

Kümes etleri:

Tavuk ve hindi başlıcalarıdır. En az yağlı kısımlar, derişiz beyaz etler, yani göğüs kısımlarıdır. Derişiz but da az yağlı olmasına rağmen, göğüs etinden 2 kat daha fazla yağ içerir.Kuru görüntüsü ve rengi bozuk olmayan etler seçilmelidir. Taze tavuk eti kötü kokmaz, parlak bir rengi olur. Taze kümes hayvanları 2 gün içinde tüketilmelidir. Tavuk ve hindi etleri buzdolabının en soğuk köşesinde, gevşekçe paketlenmiş olarak saklanmalıdır.

Dondurmak için, hava geçirmeyen bir kaba konmalıdır. Bu şekilde, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir. Dondurulmuş tavuk eti, buzdolabının içinde çözdürülmelidir, çünkü oda sıcaklığında bunların üzerinde kolayca bakteriler üreyebilir.Pişirmeden tavuğu yıkamak gerekmez ancak bu etler ayrı bir kesme tahtasında ve temiz bir bıçakla kesilmeli, sularının diğer besinlere bulaşması önlenmelidir. Kümes etleri iyice pişirilmeli, kesildiklerinde orta kısımlarında pişmemiş veya kan- lı-sulu pembe bir alan bulunmamalıdır.

Deniz ürünleri:

Deniz ve tatlı su balıkları tüketilebilir. Kötü, balık gibi kokan balıkları almayın. Taze bir balıkta şu özellikler olmalıdır:Nemli, parlak bir yüzey 'â Temiz kokuKuru noktalar ve renk değişimi olmamalı ® Parlak gözler'â Parlak, vücuda iyice yapışık yüzgeçler & Parlak pembe veya kırmızı solungaçlar tâ Sert, taze bir et

Balıklar plastik torbalarda veya yağlı kâğıda sarılmış olarak, buzdolabının en soğuk yerinde saklanmalıdır. Taze balıklar 1, en fazla 2 gün içinde yenilmelidir. Yağsız balıklar derin dondurucuda 6 ay, yağlı balıklar ise 3 ay saklanabilir. Dondurulmuş balıklar, buzdolabının içinde ve pişirmeden hemen önce çözdürülmelidir.Balıkları fazla pişirmekten kaçınılmalıdır. Piştiğini düşündüğünüz balıkların etlerini sivri uçlu bir bıçakla kesin.

Etinin beyazlaştığını ve parçalara ayrıldığını görürseniz, pişmiş demektir.Etler:Dana ve kuzu etleri mümkün olduğunca az olarak ve yağsız kısımlarından tüketilmelidir. Seçimde, parlak görünüşlü, nemli ve içerisinde beyaz yağ parçacıkları görünmeyen etler tercih edilmelidir. Etin pembe görüntüsü, tazelik belirtisidir,ancak hava geçirmeyecek şekilde paketlenmiş etlerde mor bir renk olması normaldir. Mutlaka en az yağlı etler tercih edilmelidir.Etler buzdolabının en soğuk bölmesinde saklanmalıdır. Tüm parçalar 2-3 gün içerisinde, kıyma ise 2 gün içerisinde pişirilmelidir.

Etler, dükkândan alındıkları paketin üzerine hava almayacak şekilde başka bir buzluk torbası geçirilerek dondurulmalıdır. Dondurulan etler, buzdolabında çözdürülmelidir. Çözdürülen etler 1-2 gün içinde pişirilmelidir.Pişirmeden önce, et üzerindeki görülebilir bütün yağlar ayıklanmalıdır. Et pişirilmeden önce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Etleri pişirmeden önce alıştığınızdan daha küçük parçalara keserek, daha çok sebze yemekleri ve sebze püreleriyle kullanmak et tüketimini azaltmanın en iyi yollarından biridir. Etler iyice pişirilmelidir. Etin pişip pişmediğini anlamak için, bir parçası kesilerek içine bakılabilir

Baklagiller

Baklagiller proteinden zengin oldukları için, hayvansal proteinlere önemli bir yardımcıdırlar. Alırken baklagillerin o yıl kurutulmuş olanları tercih edilmelidir. Satışı çok olan bir yerden alınmaları, tazelikleri açısından önemlidir. Yeni kurutulmuş baklagiller daha çabuk pişerler. Baklagiller oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağzı sıkıca kapalı kaplarda, ışık ve nemden uzak tutulmalıdırlar. Bu şekilde 1 yıl saklanabilirler.Baklagiller pişirilmeden önce ayıklanmalıdır. İçerisindeki çöpler ve rengi değişik olanlar atılmalıdır. Baklagillerin pişirmeden birkaç saat önce suya konulması, bunların kururken kaybettikleri suyu geri almasını sağlar ve pişmeye hazır hale gelirler.Baklagilleri daha sık ve daha fazla kullanmak için şunları yapabilirsiniz:

-> Salatalarınıza, çorbalarınıza bezelye ve fasulye katabilirsiniz.

-> Soya kıyması kullanımınızı artırabilirsiniz.

-> Garnitür olarak bezelye püresi kullanabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp