Zihin Ve Mide-bağırsak Sistemi

Zihin Ve Mide-bağırsak Sistemi : Bu, hem hekimler hem de sıradan insanlarca içinde duygusal etkenlerin rolü olduğunun kabul edilegeldiği bir alandır. Ancak hâlâ pek çok kimsenin ülserin gerilim kaynaklı olduğunu söylemesine karşın bunun aksini ısrarla kanıdamaya çalışan pek çok doktor bulunmaktadır. Mide-bağırsak sistemi konusuna odaklanan herhangi bir nbbi dergiyi (ilginç bir ada sahip olan Gut (Bağırsak,) bunlardan biridir) incelerseniz tamamen “bedensel” nedenleri öne süren ve asla duygulara değinmeyen pek çok makale bulabilirsiniz. Bu sözünü etmiş olduğumuz, hastalığın fizik ve kimyasını gitgide daha da odak haline getirmeye yönelik tavnn bir uzanüsıdır. Bu konu üzerinde yürüttüğüm on yedi senelik çalışmalarım süresince mide-bağırsak durumlan ve GMS arasında sürekli bir bağlaşıklık olduğunu gördüm.

En yaygın olarak hastalarda mide ekşimesi, mide fıtığı (ki bu mide ülserinin bir parçası gibi görünmektedir), huzursuz bağırsak sendromu, spastik kolon, kabızlık ya da gaz sorunları görülmektedir.GMS’de de olduğu gibi bunlar anormal otonom işlev olarak adlandırdığım şeyin sonuçlandır ve bana kalırsa GMS’den sorumlu olan duygusal etkenlerin aynılan tarafından harekete geçirilmektedir. Bu rahatsızlıklar otuz-kırk sene öncesine göre seyrelmiştir ancak bunun nedeni endişe ve öfkeye karşı bedensel savunma olarak GMS’nin tercih edilir olmasıdır.

Artık ilaçlar bu rahatsızlıkları gide- rebildiklerinden hastanın dikkatini bu yöne çekecek bir şey de kalmamaktadır ve psikofizyolojik bir sürecin temel ereği de budur; dolayısıyla beyin GMS gibi yeni yollara yönelmektedir. Görülme sıklığındaki bu düşüş up literatüründe de belgelenmiştir.Mide-bağırsak sorunlarının duygularla ilişkili olduğunun en vurucu örneği de GMS öykülerinden birinde seminerlerde eşine eşlik eden bir adamın bu sırada yaşam boyu çektiği mide belirtilerinin zihnin bedeni nasıl etkilediğini öğrenmesi üzerine kaybolduğunu görmesidir (bölümün başlarında değinilmiştir).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp