Zencefil Nasıl Kullanılır

ZENCEFİL NASIL KULLANILIR

Doğu Hindistan ve Karayip- lerde yetişen Zingiber officinale kökündenhazırlanan ve sindirimi uyarıcı ya da bağırsak gazlarını giderici olarak kullanılan bir maddedir. Beyaz zencefil, üstü kazınmış köke verilen addır.

  • İştah açıcıdır,
  • Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,
  • Mideyi düzenler,
  • Mide bulantılarını giderir,
  • Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,
  • Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),
  • Solunum yollarını açar,
  • kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışmaı demektir)
  • Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.
  • Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)
  • Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,
  • özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
  • Baş ağrılarını gideici özelliği vardır,Zencefil
  • Uykuyu rahatlatır,
  • Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür,
  • Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin.

Zencefil Bitkisi Zayıflatır mı?

Bunun yanı sıra Diyabet uzmanları da aynı fikirdedir. Çünkü zencefil vücut fonksiyonlarını çalışma hızını etkileyerek hızlandırır. Bu sayede kilo verebilir, Vücudun terlemesini sağlayarak sağlıklı bir şekilde kilo kaybı yaşatarak zencefil otonu kullanan kişinin zayıflamasını sağladığı bilimsel olarak ta onaylanmıştır.

Kilo veren kişi ter sayesine aşırı kilolarından yağlarının erimesiyle güzel bir vücuda sahip olur. Zencefil bitkisi ile kilo vermek için bu otun çayını yapılmasını tavsiye ediyoruz. Yapmış olduğunuz zencefil çayı öncesinde yemiş olduğunuz besinleri kolay sindirmenizde de aktif rol oynayarak bu sayede de kolay bir şekilde kilo vererek vücudunuzu dengeye sokabilirsiniz.

Özellikle bağırsak problemi yaşayan hastalar için çok etkili bir görev üstelenen zencefil otu. Yaz dönemine giren bayanlar için vazgeçilmez bir yardımcı olmaktan çıkmamaktadır. Bu otu kullanarak zayıflayan bayanlar sağlıklarına kavuşuyor ve aynı zamanda fazla kilolarından kurtularak zayıflatır.Bu sayede zayıflayabilirsiniz.

Bal Zencefil Karışımı

Bildigimiz gibi doğadaki bitkiler birer doğal ilaç olarak kullanılıyor. Özellikle bitki çiçeklerindeki özleri toplayan arılar balın doğal bi eczane olmasına vesile oluyorlar Zencefil ve bal, soğuk algınlığının doğal ilacı Kışın soğuk günlerinde sıkça yakalandığımız soğuk algınlığı, nezle, Grip gibi rahatsızlıkları en iyi tedavi eden doğal ürünlerden biri zencefildir. Binlerce yıldır Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu baharat, aynı zamanda soframızda güzel bir lezzet kaynağıdır. Zencefili hangi hastalıklarda, nasıl kullanabiliriz? Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda bir tatlı kaşığı toz zencefil bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp macun yapılarak yenildiği zaman insanın içini ısıtarak bronşlarını açar ve temizler. Balgamı söktürür, öksürüğü keser. Zencefil aynı zamanda doğal aspirindir; kanı sulandırır, damarları açar, pıhtılaşmayı önler. İyi bir zihin açıcıdır, hafızayı güçlendirir. Zencefil yeni projeler üretmek isteyen insanların ilacıdır, beyni canlandırır. İlaçların mide ve bağırsaklara yaptığı yan etkiyi yok eder. İyi bir bulantı ilacıdır. Ameliyatlardan sonraki anesteziden kaynaklanan bulantılar, deniz ve araba tutmasındaki bulantılarda etkilidir.

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır

Özellikle sindirime bağlı bazı rahatsızlıklara iyi gelen zencefil çayını, taze kök zencefilden veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz. Taze zencefil kullanacaksanız; 1 büyük bardak zencefil çayı için 15-20 gram yeterli olacaktır. Taze zencefili iyice yıkadıktan sonra sert kabuğunu temizleyin.
Kaynamış suyun içine atmak için zencefili ince ince dilimleyebilir ya da rendeleyebilirsiniz.

Çayı demlemek içinse yine iki seçeneğiniz var; eğer suyu kettle’da kaynatırsanız zencefili bardağa koyup üstüne sıcak su dökebilir, suyu tencerede kaynatırsanız taze zencefili tencereye atabilirsiniz. Her iki yöntemde de 10 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz.
Demleme süresi uzarsa çayın tadı biraz acılaşabilir. Çayınızı tatlandırmak için 1 adet ince kesilmiş limon dilimi veya 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.

Çayı toz zencefilden hazırlayacaksanız çayın acı olmaması için koyacağınız miktara dikkat etmelisiniz. Genellikle toz zencefil için hazırlanan çayın içimin keyifli olması için 1 adet siyah poşet çay kullanılması önerilmektedir. Ancak çayınızı sadece toz zencefil kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
1 büyük bardak için yarım çay kaşığı zencefil tozu yeterli olacaktır. Kaynamış suyu bardağa aldıktan sonra toz zencefili atıp iyice karıştırın ve 4-5 dakika demlenmesini bekleyin.

Ağız tadınıza göre toz zencefil miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Toz zencefil ile hazırlanan çay, taze zencefile göre daha yoğun bir tada sahiptir. Bal veya limonla çayınızı tatlandırabilirsiniz.

Zencefilin Zararları

Zencefil, kararınca alındığında komplikasyonlara neden olmamaktadır. Fakat uzmanlar tarafından fazla alınması sakıncalı olabilmektedir. Zencefilin olası yan etkileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Zencefil yakıcı ve keskin kokusu nedeni ile yüksek ölçekte alınması mide ekşimesi ve tahrişlerine neden olabilmektedir.

Gene aşırı dozda kullanım çeşitli ilaçlarla etkileşimlere olanak sağlar. Özellikle kan sulandırıcılar veya pıhtılaşma önleyicilerle(antikoagülan) kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Zencefilin Kan Sulandırıcı etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Doz aşımı ritim bozuklukları(aritmi), deri döküntüsü ve depresif etki de yapabilmektedir.

Zencefil safra salgısının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle safra sorunları olan kişiler kullanmadan önce doktor tavsiyesi almalıdırlar.

Cerrahi operasyon öncesi kan sulandırma özelliğinden dolayı zencefil kullanımı durdurulmalıdır.
Doktorlar olarak bu süreyi 3-4 gün olarak nitelendirmektedirler. Fakat operasyon sonrası bulantıları önlediğinden dolayı zencefil kullanılması doktorunuzun inisiyatifindedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp