Zekayı Geliştirme Egzersizleri

Zekayı Geliştirme Egzersizleri

Yenilenmeyen beyin hücrelerini geliştirmek, zekanızı artırmak aslında gün içerisinde yapacağını çok basit bazı alıştırmalara bağlı. İşte o basit ama etkili yöntemler;

1- Ters el alıştırması
Sağ eliniz yerine biraz da sol elinizi kullanmaya başlayın. Saçlarınızı sol elinizle tarayın, kalemi ters elinizle tutun gibi… Sonuç olarak, rutin alışkanlıklarınızı kırar ve beyninizin kullanmadığınız diğer yarısını da harekete geçirmiş olursunuz.

2-Çocuk oyunu alıştırması
İşe veya alışverişe giderken, tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duyularınızı harekete geçirin. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın. Bu şekilde çok ender yaptığınız bağlantıları canlandırır, beyninizin kapasitesini artırırsınız. Duyu organlarınızın ne kadar fazlasını kullanırsanız, hafızanız her zaman canlı kalır.

3-Harf alıştırması
Elinize bir gazete ve bir fosforlu kalem alın. Sırasıyla paragrafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üzerini çizin. Mesela, çift ‘t’ ve ‘m’lerin üzerini işaretleyin. Böylelikle konsantrasyonunuzun ne kadar uyarıldığını hemen hissedecek-siniz. Bu, zihnin canlanmasını artırır.

4-Polisiye alıştırması
“Dün akşam şu saatte ne yaptım, neredeydim, iki saat önce ne yaptım?” gibi, genellikle polisiye romanlarında sorulan soruları kendinize yöneltin. Ve tabii cevaplayın. Bu alıştırma sonucunda yaptıklarınıza karşı dikkatinizi geliştirebilirsiniz.

5-Yürüyüş alıştırması
Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda, önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Böyle çaprazlama hareketlerle beyninizin her iki tarafını kullanmış olursunuz.

6-Ressam alıştırması
Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu çizim hareketleri, yorgun zihninizi hemen canlandırır. Aynı zamanda beyni bloke eden stresi etkili biçimde yok eder.

7-Ajan alıştırması
Bu alıştırmayı daha çok sokakta yapacaksınız. Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına bakın ve plakadaki harflerden kelimeler, hatta cümleler türetmeye çalışın. Böylece hem kelime hazinenizi geliştirir hem de beyninizi canlandırırsınız.

8-Resim alıştırması
Bu alıştırmayla alışveriş listelerini çok kolay ezberleyebilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bunun için kalem kağıt alın ve kağıdın üzerine mum, kaktüs, yonca gibi semboller çizin. Her resim bir sayıyı sembolize ediyor. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin. Bu alıştırmayla, zihninizde listeler oluşturmayı kolay başarırsınız.

9-Otobiyografi alıştırması
Düşünün ki, hayat hikayenizi tekrar yazmanız gerekiyor. Burada, işe, gittiğiniz ilkokuldan başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın arkadaşınızı, tipini, sınıfınızın düzenini hatırlamanız gerekiyor. Bu alıştırmayla, kişilerle ilgili hafızanızı harekete geçirirsiniz.

10-Hipnoz alıştırması
Özellikle stresli anlarınızda olumlu kelimelerden destek almaya bakın. Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi yok edersiniz. Mesela, “Benim için gerekli olan her şeyi biliyorum ve çok sakinim” cümlesini tekrarlayabilirsiniz.

Zekayı Güçlendirmeye Yardımcı Dua

«YÂ GAYYUMU FE LÂ YEFÜTÜ ŞEY’ÜN MİN İL-MİHÎ VELÂ YEUDÜHÜ»
İlâhî isimlerden bir ism-i şerifde «El Kayyum» dur. Gökleri, yeri ve her şeyi yerli yerinde tutan demektir.

Mânâsı:
Ey vücudu zâtı hakıkıyesi ve kemâli sıfa-tiyesi ve efâliyesi ve evsafı zâtiyesi kendi zâtıyla kaim ve celâl zâtiyesi kaim bizzat olan Allahım! Bütün âlemler İçinde bütün mahlûkatın mesalihi sûrî’lerini ve umuru mânevilerini tedbir etmekde ününden bir şeyin zerresi fevt olmaz.

Zekayı Geliştirmek İçin Ne Yapabiliriz

Aşağıdaki aktivitelerin bir kısmı, beyninizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olurken, diğerleri bilişsel yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlıyor.

Belli türdeki televizyon şovlarını izleyin. “Everything Bad is Good for You: How Today’s Popular Culture Is Actually Making Us Smarter” kitabının yazarı Steven Johnson’a göre; tutarlı ancak karışık bir senaryosu olan, ana karakter bakımından zengin ve kurgusunu hemen çözemeyeceğiniz tarzda programlar, zekanızı geliştiriyor. Bir kaç örnek vermek gerekirse; House M.D, 24, Mentalist, Six Feet Under gibi.

Video oyunları oynayın. Oynadığınız tüm oyunlar bu tezi doğrulamayacaktır. Ancak yapılan araştırmaların sonuçları, zeka geliştirme odaklı bilgisayar oyunları oynayan 9-10 yaş çocukların, sınıf içi davranışlarının ve matematik kabiliyetlerinin geliştiği yönünde. Eğer oyun oynamayı seviyorsanız; rakamlar içeren, problem çözme becerisi gerektiren ve hafıza oyunlarını tercih edebilirsiniz.

Müzik dinleyin. Yapılan araştırmalar, müzik dinlemenin hafızayı güçlendirdiği, matematik ve fen bilimlerine olan yeteneği de arttırdığı yönünde. Müzik dinlemek ayrıca, odaklanma kabiliyetini geliştiriyor ve rahatlamanızı sağlıyor. Daha fazla etki için, yabancı dilde müzik dinlemeyi ve şarkıların sözlerini ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

Sosyal etkileşim. Discover Magazine’de yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre, sosyal etkileşim sinaptik aktiviteyi arttırarak beynimizi daha etkin kullanmamıza yardımcı oluyor. Etkileşim sonrası uyumak ise, gereksiz sinapsları aradan çıkararak olumlu etkileri olanları güçlendiriyor. Bu araştırma meyve sinekleri üzerinde yapılmış olsa da, sosyal aktivitenin insan beynini geliştirdiğini reddetmemiz mümkün değil.

Motosiklet kullanın. Nintendo’nun oyunları geliştiricisi Ryuta Kawashima; 40-50 yaş arası motosiklet ehliyeti olan Japon erkekleri üzerinde yaptığı araştırmada; katılımcıları, her güne işe giderken motosiklet kullanan ve kullanmayanlar olarak ikiye ayrılmış. Motor kullananlar, kavrama becerilerinde gelişme göstermelerinin yanı sıra, iş yerinde daha az hata yaptıklarını ve daha mutlu olduklarını da belirtmiş.

Gün boyunca su için. Su içmenin vücut için ne kadar faydalı olduğu ortada. Yakın zamanda yapılan bazı araştırmalar , gün boyu su içmenin vücuda olan faydasının yanı sıra; vücudun sıvı dengesini ayarlayarak, oksijen ve besinleri beyne daha etkin şekilde taşıdığını gösteriyor.

Yeterli uyku alın. Her gün yeterli uykuyu almak (bünyeye göre değişmekle beraber ortalama 7-8 saat), beynin gün içerisinde yaşananları işleyerek hafızayı güçlendiriyor ve nöronların daha etkin şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Zekanızı uykuyla güçlendirebilmek için; kendiniz için optimum uyku süresini bulmanız, sağlıklı bir uyku için spor yapmanız ve yatmadan önce kafein ve alkol alımını durdurmanız gerekiyor.

Dizi ve seriler içeren hafıza egzersizleri yapın. Psikolog Susanne Jaeggi tarafından zekayı geliştirmek için geliştirilen bu egzersizleri (dual n-back), birçok oyunda ve çeşitli iPhone uygulamalarında (Brain Workshop, IQ Boost gibi) bulabilirsiniz.

Yabancı dil öğrenin. Birçok araştırma, yabancı dil öğrenmenin genç yaştakiler için önemine odaklanmış olsa da, herhangi bir yaşta yeni bir dil öğrenmek; beynin yeni nöron bağlantıları kurmasını sağlayarak, beyni daha etkin kullanmaya ve zekanın artmasına yardımcı oluyor.

Transandantal meditasyon yapın. Transandantal meditasyon, uygulayıcılarının sesi ve zihni bir araya getirerek huzur ve mutluluk sağlayan mantraları okurken, gözleri kapalı bir şekilde oturması şeklinde uygulanıyor.Araştırmalar, Transandantal meditasyonun lise ve üniversite öğrencilerinin performansını arttırdığını gösteriyor.

Hafızanızı zorlayın. Şehirdeki tüm sokakları ezbere bilmesi gereken taksiciler, bu madde için iyi bir örnek olabilir. Araştırmalar, taksi şoförlerinin, hafıza kullanımı ve zekayı arttırıcı şekilde, normalden daha büyük hipokampüsleri olduğunu göstermiş.

Bulmaca çözün. Düzenli olarak bulmaca çözmek, zihni açık tutmasının yanı sıra, bunamayı da önlüyor. Eğer yeterince iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, kolay olanlardan başlayıp, gittikçe zorlaştırmayı deneyebilirsiniz.

Satranç oynayın. Satranç oynamayı bilmiyorsanız, öğrenmekle başlayabilirsiniz. Öğrencileri satranç oynamaya teşvik ederek zekalarını ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik araştırmaların yanı sıra, yetişkinler için de uygulanabilecek eğlenceli bir yol biliniyor.

Yaşlanmak. Araştırmalar, insan beyninin yaşlanmasıyla, belli süreçlerin zekayı geliştirecek şekilde ilerlediğini ortaya koymuş. Yaşlı beyinler, daha çok şey öğrenip daha karmaşık süreçlerden geçtikleri için; beynin iki lobu, birbiriyle daha etkili şekilde çalışmaya başlıyor. Sonuç, 40’larına gelimiş kişilerin beyinleri en yüksek etkinlikle çalışarak, saha bilge ve zeki olmalarına yardımcı oluyor.


SENDE YORUM YAP!

Whatsapp