Beyin Kanaması Çeşitleri Nelerdir?

Beyin Kanaması Çeşitleri Nelerdir? :

Beyin kanaması


beyni besleyen damarlardan birinin ani olarak yırtılması sonucu meydana gelir. Travma sonucunda veya kendiliğinden gelişebilir. Travma sonucunda kanama olmuşsa ve bu kanamalar beyin zarının üzerinde oluşmuşsa epidural kanama diye adlandırılır. Beyin zarınm üstünde ama dışında oluşmuşsa ise yerine göre sübdüral kanama veya subaraknoid kanama diye adlandırılır. Eğer kişinin beynindeki damarlarda bir bozukluk, bir anormallik varsa ve beyin kanamaları damar veya damar bozukluğuna bağlı ikincil olarak gelişiyorsa o zaman da subaraknoid kanama diye adlandırılır. 
 
Bir diğer beyin kanaması çeşidi ise, beyinin içinde bulunan tümörün sebep olmasıyla ikincil olarak gelişir ya da yüksek tansiyona bağlı beyin içindeki damarların etkilenmesiyle gelişir ki bu kanama çeşidi de beynin içinde olması nedeniyle intraserebral kanama diye adlandırılır.İntraserebral (beyin içinde) kanamada, ani ve çokşiddetli baş ağrısı, hırıltılı solunum görülür. Baş ve gözler kanama olan tarafa doğru çevrilir. Hastanm yüzü kırmızıdır ve hasta koma halindedir. Daha çok yaşlılarda görülür.
 
Subaraknoid kanama, daha çok genç ve orta yaşlılarda görülür. En sık nedeni beyinde balonlaşmanın olmasıdır. Bu kanama da daha çok şiddetli baş ağrısı, menigeal irritasyon bulguları, tüfek tetiği manzarası, kusma ve çift görme olur.

Epidural kanamanın en sık nedeni kafa travmalarıdır

Göz dibinde kanama görülür. Beyin ve beyin sapı yani kanamaya bağlı direnç altında kalırsa koma tablosu gelişebilir.Subdural kanamanmda en sık nedeni kafa travmalarıdır. Epidural kanama gibi bulgular verir. Ama epi-dural kanama hızlı ilerler. Subdural kanama ise daha yavaş ilerler. Belirti vermesi, travmadan çok sonra (haftalar, aylar sonra) yavaş yavaş ilerleyerek gelişir.

Beyin Kanamasına Yol Açan Durumlar:

1-Travmalar: Başın darbe almasıdır. Darbenin geldiği yer ve kafada yarattığı hasara bağlı olarak kemik kırığı, beyin dokusu hasarı, damar zedelenmesi gibi nedenlerle gelişen beyin kanamaları çeşitli tip ve kompartımanlarda olabilir. İş kazası, trafik kazası, düşme en sık sebeplerdir.
 
2- Hipertansiyon( Yüksek Tansiyon): Kanbasıncının yükselmesi sonucunda beyin dokusu içerisine veya beyni saran zarların arasına kanama oluşabilir. Düzeltilebilir bir durumdur ve tamamen tıbbı tedaviye bağlıdır. Kişi kendi takibini yaptırır ve tansiyon ilacına sürekli devam ederse böyle bir risk ve sebep ortadan kalkar.
 
3- Damar hastalığına bağlı olarak: Anevrizma gibi damar cidarında zayıflama ve buna bağlı oluşan baloncuk gibi durumlarda ortaya çıkan beyin kanamaları genellikle beyni saran zarların araşma olur. Damar hastalıkları bir bütündür ve vücudu saran tüm damarlar aşağı yukarı aynı nedenlerden etkilenir. Bu nedenle sigara, alkol, stres ve yemekler gibi... Sebep olacak, neticesinde damar bozukluğu meydana gelecek her türlü şeylerden kendimizi uzak tutmalıyız. Aslında tansiyona neden olan tüm sebepler burada da geçerlidir. Çünkü travmadan sonra ikinci en büyük beyin kanaması nedeni hipertansiyondur. Yani tansiyon yüksekliğidir.
 
4- Beyin içerisindeki küçük toplardamarlarda veya beynin ana toplardamarlarında ortaya çıkan tıkanıklık sonucunda oluşabilir.
 
5- Yeterli kan gelmediği için veya başka nedenlerle hasar görmüş beyin dokusu içerisinde kanama gelişebilir.
 
6- Bazı beyin tümörlerinde tümör içi kanamalar oluşabilir.
 
7- Bazı kan hastalıklarında vücudun diğer organlarında olduğu gibi, beyin kanaması da görülebilir.
 
Genç yaşlarda beyin damarlarının cidarının zayıflaması sonucunda balonlaşması ve bu balonlaşan kısmın yırtılması neticesinde beyin kanaması oluşabilir. Damarlarda oluşan bu balonlara "ANEVRİZMA" adı verilir. Anevrizma rüptürü, yani anevrizma yırtılması her yaşta görülebilir. Önceden tespit edilmeleri mümkün değildir. Hastanın hiçbir şikâyeti olmaz. 
 
Ani bir zorlanma, heyecanlanma ile balonlaşan damar yırtıla- bilir.Sanatçı Ebru Gündeş''''''''in kameralar önünde hastalanmasını hatırlarsınız. Anevrizma yırtılması ve oluşan beyin kanaması sanatçıyı anında komaya soktu. Yaşı 40 civarında olanlar hatırlarlar. Türk sinemasının kralı Ayhan Işık da yine anevrizma kanaması sonucunda vefat etmişti. Anevrizma kanamaları aniden oluşur ve hastaların büyük çoğunluğu komaya girerler. Tedavi ameliyattır. Ameliyat ile balonlaşan ve yırtılan damar bağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp