Beyin İltihabı (ensefalit)tedavi

Beyin İltihabı (ensefalit)tedavi : Virüslerin etken olduğu beyin-beyin za­ rı iltihabının özgün bir tedavisi yoktur; bu nedenle hastanın sıkıntılarını hafıfle- tebilen ve hastalığın gidişini iyileştirebi­ len tüm önlemler büyük önem taşır. Hastalığın klinik gidişi oldukça üzücü olsa da, sonucu genellikle iyidir. Akut virütik beyin zan iltihaplannda yapılabi­ lecek fazla bir şey yoktur. Hasta yatakta tutulur, çevreden akılcı bir şekilde so­ yutlanır ve genellikle tam olarak bilin­ meyen enfeksiyon etkeninin yayılmasını önlemeye yönelik bazı sağlık önlemleri alınır (dışkının uzaklaştınlması, kişisel eşyasmı başkalannın kullanmaması vb). İki temel belirti olan baş ağnsı ve ateş aspirin ile denetlenebilir. Çırpınma nö­ betleri görülürse, barbitürat türevleri (fe- nobarbital) verilebilir. Virüslerin etken olduğu beyin ilti­ haplannda, daha önce değinilen önlem­ lerin yanı sıra, hastanın kolayca girebi­ leceği stupor ya da koma durumunu yönlendirmek gerekir. Özellikle solu­ num yollanna yabancı maddelerin kaç­ ması sonucunda gelişen zatürreeler, id­ rar yolu enfeksiyonlan ve yatak (deku- bitus) ülserleri gibi istenmeyen sonuçla- n önlemeye yönelik önlemler alınır.

En iyisi hastayı yüzü aşağıya dönük olarak yatırmaktır, böylece mide içeriğinin ak­ ciğerlere kaçması önlenebilir. Aynı so­ nuç yatağın ayakucunun başucuna göre biraz yüksek tutulmasıyla da sağlanabi­ lir. Bu yatış biçimi soluk borusu ve bronş salgılarının çıkarılmasını da ko­ laylaştırır. Bu salgılardan korunmak için gerekirse, burun-yutak ya da burun- soluk borusu yoluyla konulan sondalarla emilim (aspirasyon) uygulanabilir. Fizik tedavi uzmanı denetimindeki hemşireler yatak ülserlerini önlemek için hastanın konumunu sürekli değiştirmeli ve aşırı kas sertleşmelerini (kontraktür) önle­ mek için hastaya uygun hareketler yap­ tırmalıdır. Beslenmenin burun-mide sondası ile yapılması en iyi yöntemdir. Virüs ensefalitlerinde en önemli teh­ likelerden biri sinir dokusunda önemli miktarda sıvı tutulmasıdır (beyin öde­ mi). Beyin kütlesi, esneme yeteneği ol­ mayan bir kutu olan kafatasında yer alır. Dolayısıyla beyin hacmindeki küçük bir artış bile mekanik bir baskıya ve buna bağlı sinir ve damar zedelenmelerine yol açabilir. Beyin ödemi gelişirse alına­ cak ilk önlem, damar yoluyla yüzde yir­ milik mannitol eriyiği verilmesidir.

Bu maddenin böbrek glomerül (kıl­ cal damar yumağı) süzgeçlerinde yüksek yoğunlukta bulunması, nefron borucuk- lan düzeyinde suyun geri emilimini sı­ nırlar ve idrar yapımını artım. İdrar ya­ pımının artması, kan hacmini azaltarak interstisyel (doku ve organ yapısındaki küçük boşluk ve aralıklardaki/aralıksal) sıvıların dolaşıma dönmesini sağlar ve böylece beyin ödemi azaln. Beyin öde­ minin uzun süreli tedavisinde kortikoste- roitler yararlı olabilir. Son zamanlarda virüslere karşı etkili bazı ilaçların bulun­ ması, virüs ensefalitlerinde özgün bir te­ davi sağlayamamamıştn, yalnızca de­ neysel olarak bazı umut verici sonuçlar elde edilmiştir. Enfeksiyonlarla birlikte gelişen ya da aşılan izleyen beyin- omurilik iltihaplannda tedavi önlemleri daha önce anlatıldığı gibidir, yalnız has­ talığın klinik belirtilerinin şiddetine bağ­ lı olarak bazı değişiklikler yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp