Beyin Sintigrafisi Nedir ?

Beyin Sintigrafisi Nedir ? : Bazı radyo-aktif maddelerin intravenöz enjeksiyonu ile tıpkı karaciğer, tiroid v.b. organların olduğu gibi, beynin de sintigrafisini yapmak mümkündür. Radyo-aktif maddenin yaydığı gamma ışınlarının dışardan kaydedilmesi esasına dayanan yöntem 1948 den beri uygulanmaktadır. Bu amaç için geliştirilen çeşitli radyo-aktif izotoplar arasında pratik kullanıma en elverişli olanlardan biri Tachnosium 99 m Pertechnetate (Tc 99 m) dır. Enjeksiyondan 15-60 dakika sonra beyinde yeterli bir aktivite tesbit edilebilir. Başta beyin tümörleri olmak üzere birçok patolojik oluşum, radyo-aktif maddeyi normal beyin dokusundan daha çok tuttuğu için, yaydıkları gamma ışınları fazladır. Bu özellikleri nedeniyle sintigramlarda görünür hale gelirler. Tümörler arasında damardan zengin olanlar (meningiom, glioblastom v.b.) çok izotop tutarlar ve sintigrafi ile hemen daima tesbit edilebilirler.

Bunun yanında kistik tümörler, abse ve hematom- lar düşük aktivite gösterdikleri için kolay saptanamazlar. Beyin en- farktları ve yumuşama odakları ancak birkaç hafta sonra sintigrafi- de görülebilirler. Yöntem, kolay ve atravmatik olduğu için rutin taramalarda önem taşır.

Ayrıca, B.O.S. dinamiğini araştırmak amacıyla geliştirilen “izotop sistemografi” başlıca komunikan hidrosefali olgularının incelenmesinde kullanılır. Doğrudan doğruya ventrikül içine radyo-aktif madde vererek yapılan “izotop ventrikülografi”, ventrikül içi tümörlerin ve obstrüktif hidrosefali olgularının tanınmasında yararlanılan bir yöntemdir.Aynı ilkelere dayanan ve daha çok tıkayıcı serebrovasküler hastalıkların araştırılmasında kullanılan bir başka yöntem de “radyo - arteryografi”dir. Bu amaç için, radyoaktiviteyi anında tesbit edebilen “gamma kamera” kullanılır. Hızla yapılan intravenöz enjeksiyondan sonra (bolus), 10-15 saniye beklenir ve seri gamma kamera resimleri alınır.

Böylece izotopun büyük arterlerden beyne gelişi ve dağılışı izlenebilir. Bu yöntemle özellikle a. carotis interna, a. cerebri media ve a. cerebri anterior gibi büyük damarların tıkanmaları saptanabilir. Radyo-opak maddelerle yapılan serebral arteriyografiye bir üstünlüğü olmamakla beraber, travmatik olmadığı için rutin taramalarda kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp