Zehirli Guatr Belirtileri Ve Tedavisi

Zehirli Guatr Belirtileri Ve Tedavisi : Tiroid bezesinin kanser dışı büyümesi guatr hastalığı olarak bilinirken, tiroid bezesinin salgıladığı hormonun çok fazla olduğu guatr türü ise zehirli guatr olarak adlandırılmaktadır. Hipertiroidi hastalığı olarak bilinen zehirli guatr tiroit bezesinin aşırı hormon üretmesiyle meydana gelir. Fazla üretilen tiroit hormonu, vücud için zararlı etkilere neden olur.Zehirli guatr iç guatr olarak da bilinmektedir. Basit guatr hormon düzeyi normal olan guatr türüdür. İçinde nodül olan guatr türüne ise, nodüllü guatr denir. Nodüllü guatr, tek nodüllü ya da çok nodüllü guatr olarak iki çeşittir.

Zehirli Guatr Nedenleri

Zehirli guatrın sebebi tam olarak bilinmemektedir. ancak aşırı ve ani stres zehirli guatrda tetikleyici faktörlerdir. Aşırı iyotlu tuz tüketimininde zehirli guatrda rolü olduğu düşünülüyor.

Zehirli Guatr Belirtileri

• Kalp çarpıntısı
• Ellerde titreme
• Avuç içlerinde terleme görülmesi
• Ani ve hızlı kilo kaybı
• Aşırı yorgunluk, halsizlik
• Adet düzensizliği
• Saç dökülmesi
• Öfke ve sinirlenme

Kalp hızını ayarlayan tiroit hormonunun aşırı salgılanması halinde taşikardi ve aritmi meydana gelir. Çarpıntı şeklinde kendini gösteren bu bulgu, genellikle psikolojik kökenli hastalıklarla karıştırılır. Bu kişiler antidepresan ya da ritm düzenleyici kullanmalarına rağmen sorunları geçmez. Tiroit hastalığına yönelik ilgili tedaviye başladıklarında ise ritm hızla düzelir ve kişinin bu yakınması biter.

.Zehirli guatr hastalarında yüksek metabolizma hızına bağlı olarak meydana gelen bir başka sık belirti ise terlemedir. Tiroksin hormonunun aşırı salgılandığı zamanlarda sıcak basmaları hisedilir.
.Bir diğer belirti ellerde görülen titremedir.
.Zehirli guatr hastalarında zayıflık proplemi görülür. Fazla yemelerine rağmen kilo alamazlar.
.Tiroit hormon seviyesinin fazla olması kişinin psikojisini olumsuz olarak etkileyerek onun öfkeli ve sinirli olmasına yol açar.
.Tiroksin hormonunun aşırı salgılanmasının yol açtığı bir diğer sebep saçların dökülmesidir.

Zehirli Guatr Tedavi Yöntemleri

Zehirli guatr tedavisi ameliyat, anti-tiroid ilaçlar ve radyoaktif iyot (RAI) kapsül tedavisiyle yapılmaktadır.
• Uzmanlar tüm guatr türlerinde ameliyatın artık tercih edilen bir uygulama olmaktan çıktığını ve, özellikle de zehirli guatrda ameliyatı önermekdiklerini belirtiyorlar.
• Carbimazol ve propilthiouracil türü ilaçlar tiroid hormonlarını geçici olarak azaltır. Ancak ilaçlar karaciğer fonksiyonunu bozabilir, beyaz kan hücreleri ve diğer kan hücrelerine zarar verebilir. Uzun vadeli kullanımı tiroid bezesinde nodül oluşumuna yol açar.
• RAI Kapsül Tedavisi; Bu tedaviyle zehirli guatrın tekrarlamasını önleyecek biçimde, yüksek hormonların normalin altına düşürülmesi amaçlanır. RAI kapsül tedavisinde zehirli guatr hastasına düşük doz radyoaktif iyot kapsülü verilmekte ve tedaviden 2 ay sonra guatr küçülmeye başlamaktadır.
Radyoaktif iyot ile ameliyatsız olarak tedavi edisi yapılabilmekle birlikte tedavi sonrasında tiroit hormonunun ömür boyu kullanılması gerekiyor.

Zehirli Guatr Zararları

.Zehirli guatr hastalığı tedavi edilmezse kalp yetmezliği, kalp büyümesi, göz proplemleri, kemik erimesine yol açar ve yüksek tansiyon ve şeker hastalığına zemin oluşturur.
.Harvard Üniversitesi araştırmaya göre sigara kullanan kadınların zehirli guatra yakalanma olasılığı daha fazla olmaktadır. Sigara içen kadınlarda zehirli guatr 2.5 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
.Sigara içen tiroid hastalıklarında göz rahatsızlıkları daha fazla görülmektedir. Ayrıca sigara içmek, tiroid hastalığının tedavisini de zorlaştırmaktadır.
.Her tiroid hastalığında iyotlu tuz ve iyotlu yiyeceklerin yenmesi önerilmektedir. Ancak bazı tiroid hastalıklarında iyotlu tuz ve iyot bakımından zengin besinlerin tüketimi sakıncalıdır. Zehirli guatr, tiroidin Haşimato hastalığı ve tiroid kanserlerinde aşırı iyotun zararlı olduğu son dönemlerde yapılan birçok bilimsel araştırmayla tespit edilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp