Tiroid Nedir

Tiroid Nedir : Tiroid yaygın şekilde bir hastalık olarak bilinmektedir fakat tiroid bir hastalık değildir. Troid tüm insanlarda bulunan bir organdır. Tiroid'e, "tiroid bezesi, tiroid guddesi" de denir. "Tiroid" ile "tiroit" aynı anlama gelir. Her insanda 1 adet tiroid bulunur. Bu organ, boğazımızda hava aldığımız gırtlağın önünde yer alır. Deri ile gırtlak arasında kalır. Hormon üretir ve kanımıza verir. Bu hormon ise vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Ömür boyunca bu hormona ihtiyaç duyarız. Bu hormonun adı "tiroksin" dirtiroid

Tiroksin, vücudumuzda T3 ve T4 şeklinde bulunur. Troid'in bulunduğu yerden dolayı, tiroid‘de ortaya çıkan kitlelerin (nodül ve kanser) kendini çabuk belli etmesini sağlar. Tiroksin hormonundan başka, halk arasında daha az bilinen diğer bir hormon daha tiroid tarafından üretilir. Bu hormona "kalsitonin" deriz. Kemik metabolizması ile ilgilidir. Tiroidin boyundaki önden görüntüsü, U harfine benzer. 2 adet bacağı, 1 adet de birleşme noktası vardır.

Tiroidin görevi nedir?

Tiroksin ve kalsitonin isimli 2 hormonun üretmektir. Tiroksin hormonu, halk arasında T3, T4 olarak bilinir. Bu hormonlar çok sayıda yaşamsal fonksiyonu yönetir. Tiroid bezinin çalışması, beyindeki hipofiz bezi adı verilen organdan salgılanan TSH ile kontrol edilir. Tiroit hormonlarının, vücuddaki her hücre ve dokunun fonksiyonlarını düzenleme görevi vardır. Bu hormonların üretim aşamasının herhangi bir bölümündeki bozukluk tiroit hastalığına neden olur.

Tiroid Bezi Ne İşe Yarar?

Tiroid bezi, insan metabolizmasının hızını ayarlayan T3 ve T4 hormonlarını salgılar. Bu hormonlar çok sayıda yaşamsal fonksiyonu yönetir. Tiroid bezinin çalışması, beyindeki hipofiz bezi adı verilen organdan salgılanan TSH ile kontrol edilir.Tiroit bezi anne karnındaki dönemden başlayarak tüm yaşam boyunca tiroit hormonu (T3, T4) salgılar. Bu düzenin sağlanmasında hipofizden salgılanan TSH‘ın da varlığı gerekir. Tiroit hormonlarının, vücuddaki her hücre ve dokunun fonksiyonlarını düzenleme görevi vardır. Bu hormonların üretim aşamasının herhangi bir bölümündeki bozukluk tiroit hastalığına neden olur. Tiroidin büyümesi guatr olarak adlandırılır ve basit guatr, nodüllü guatr, nodülsüz guatr gibi farklı gruplara ayrılır. Ayrıca bağışıklık sistemindeki sorundan kaynaklanan otoimmun tiroit hastalıkları da vardır. Tüm bu durumlar tiroidin çalışmasını bozarak hipertiroidi veya hipotiroidiye sebep olabilir.

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması (Hipertiroidi)

Tiroid bezinin fazla çalışması, tiroit bezinin kendi başına, sürekli ve vücut ihtiyacından fazla olacak şekilde tiroit hormonu üretmesi durumudur.Hipertiroidinin en çok görülen sebebi Graves hastalığıdır. Burada bağışıklık sistemi yanlışlıkla kendi tiroid hücrelerine karşı saldırır. Bu otoimnün hastalık tiroid bezini harap eder ve tiroid hormonları T3 ve T4‘un fazla oranda üretimine yol açar. Haşimoto tiroiditi, tiroid bezi tümörleri, diffuz ya da nodüller guatrları da tiroid bezinin fazla çalışmasına neden olabilir. Ayrıca tiroid hormonlarının yüksek dozda kullanımı da hipertiroide yol açabilir.

Tiroid Bezi Fazla Çalışırsa Ne Olur?

Tiroid bezinin çok çalışması fazla tiroid hormonu üretimine ve çeşitli sorunlara neden olur. Tiroid hormonu çok sayıda organı ve metabolizma fonksiyonlarını etkilediğin için çeşitli belirtiler meydana gelir. Hormon yapımının artış derecesine göre belirtiler hafif veya şiddetli olur.Tiroid bezi fazla çalıştığında kilo kaybı, çarpıntı, nabız sayısında ve tansiyonda artış, saç dökülmesi, sıcağa tahammülsüzlük, sinirlilik, ellerde titreme, gözlerde ileri derecede büyüme ve öne doğru ilerleme gibi sonuçlar doğar.

Tiroid Bezinin Az Çalışması (Hipotiroidi)

Tiroid bezinin az çalışmasının birçok nedeni vardır. Tiroid bezinin iltihabı fonksiyon azalmasına sebep olabilir. Boyun bölgesine uygulanan ışın tedavisi tiroid fonksiyon kaybına yol açar. En çok görülen sebep kronik lenfositer troiditisdir. Lenfositer troiditis durumunda bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonuna bağlı olarak TPO-antikorları meydana gelir ve bu antikorlar tiroid hücrelerini tahrip ederler. Bunun sonucu olarak da hormon üreten tiroid hücreleri zamanla azalır ve kan hormon seviyesi azalır. Tiroid bezi ameliyatları ve radyoiyod tedavisi de tiroid bezinin az çalışmasına yol açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp