Hipotiroid Ve Zayıflama

Hipotiroid Ve Zayıflama : Öncelikle sağlıklı günler diliyorum. Şuanki mevcut kilonuz normal beden kütle indeksi değerleri aralığındadır. Basit bir hesaplama yöntemi ile bulabilirsiniz. Yaşınızı da düşündüğümüz zaman bu rakam 1 basamak daha düşürülmelidir. İhtiyacınız olan 5kg ‘lık kilo kaybı ise düzenli, dengeli ve yeterli beslenmenin yanı sıra mutlaka fiziksel aktivitenin artırılması ile mümkündür.

Hipotiroidi olan kişilerin metabolizma faaliyetlerinin yavaşlaması sebebi ile kilo verimi de yavaştır. Bu canınızı asla sıkmamalı ve konsantrasyon kaybı yaratmamalıdır. Bunun için genel geçer önerilerden ziyade mutlaka kan bulgularınız eşliğinde uzman doktor ve diyetisyeniniz ile koordine olarak sürece başlamalı ve devam ettirmeniz gerekir. Verilen kiloların kalıcı olması en önemli noktadır. Bunun için mutlaka ve mutlaka ideal kiloya kavuştuğunuzda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve düzenli fiziksel aktiviteyi bırakmamanızı öneririm. Ayrıca belirli aralıklarla doktor ve diyetisyeninizin gözetimi altında olmanızda fayda vardır.

Hipotiroid için bazı diyet önerileri;

.Yeterli ve dengeli bir beslenme modeli uygundur. Diyetiniz karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral, posa ve su tüketimi beslenme uzmanınızın size en uygun şekilde hazırladığı beslenme planı doğrultusunda belirlenmelidir.
.Omega 3 kaynağı balık diyette muhakkak yer almalıdır. Tüketim haftada en az 2 porsiyon olmalıdır.
.Az yağlı kırmızı et, tavuk ve hindi (derisiz) etinin tüketimi haftada 1-2 porsiyon olmalıdır.
.Kompleks karbonhidrat kaynağı kurubaklagiller ve tam tahıllar diyette muhakkak yer almalıdır.
.Yumurta sarısı, sarımsak, çiğ lahana, yer fıstığı, çam fıstığı, şalgam, hardal, darı tüketimleri sınırlandırılmalıdır.
.Tiroid hormonlarının çalışmasını yavaşlatan besinlerin (guatrojenik besinler) tüketiminde, aşırıya kaçılmamalıdır. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı, turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.
.Ayrıca mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
.Yeterince iyotlu tuz tüketimi sağlanmalıdır.
.Vücudun selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ay çekirdeği ve susam tüketilmelidir.
.Çinko bakımından zengin olan besinlerden; tavuk, hindi, yengeç, badem, tofu diyettae yeralmalıdır.
.A, C, E, riboflavin, niasin, pridoksin vitaminleri yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır. Multivitamin olarak tiamin içeren tabletler tiroid hormonlarını azalttığından alınmamalıdır.
.Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Düzenli egzersiz, tiroid bezinin salgısını ve salgılanan tiroid hormonuna karşı doku duyarlılığının artmasını sağlar. Bu sayede yavaş çalışan metabolizmanın hızı artırılabilir.
.Kafein içeren kola, kahve, çikolata azaltılmalıdır.
.Sigara içilmemelidir. Sigara tiroid hormonlarının üretimini azaltır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp