Zatürre Tedavisi

Zatürre Tedavisi

Zatürre tedavisi, hastalığın şiddetine göre belirlenir ve şiddete göre farklı tedaviler gerektirir. Hafif yaşanan zatürre, antibiyotik kullanımı ve balgam söktürücü ya da yumuşatıcı ilaçlarla tedavi edilebilir. İlaç kullanımından belirli bir süre sonra hasta tekrar muayene edilerek, kontrol edilir ve hastalığın ilerleyişi hakkında bilgi edinilir. Aşırı ağır zatürre yaşayan hastalar içinse gözlem altında tutularak, yani hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi şarttır. Hasta 7-10 gün arası gözlem altında tutulur ve bu süre içerisinde tedavi uygulanır. Tedavi süresi hastanın durumuna göre değişir. Bu durumda antibiyotik damardan sıvı olarak verilir ve solunum, oksijen desteği ile verilerek tedavi edilir.

Zatürre Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Zatürre belirtisi olan veya zatürre tanısı konulan bir hasta erken tedavi edilmezse ölüm riskiyle karşı karşıya kalabilir. Zatürre tedavisi yapılmadığı sürece ölüm riski yüksek olan bir hastalık türüdür. Zatürre tedavisine geç kalındığında; üst solunum yolu hastalıklarına, kalp hastalığına, şeker, karaciğer, kanser, boğaz hastalıkları, yutkunma güçlülüğü gibi birçok hastalıklara sebep olabilir.

Zatürre hastalığına yakalanmamak için veya zatürreden korunmak için her 5 yılda bir düzenli olarak zatürre aşısı yaptırabilirsiniz. Zatürre aşısını hastalık sırasında yaptıramazsınız. Çünkü hastalığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Uzman veya doktor tavsiyesi alarak aşı yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüs ağrısı
  • Hızlı nefes alma
  • Kaslarda ve boğazda ağrı yaşanması
  • Üşüme ve titreme
  • Aşırı su içme
  • İdrarda azalmalar olması
  • 39-40 dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş
  • Kendini çok yorgun hissetme ve dalgınlık
  • Söylenenleri güçlükle anlayabilmek
Zatürre Nedir
Zatürre, akciğerlerde meydana gelen iltihaplanma neticesinde ortaya çıkan son derece ciddi bir hastalıktır. Tıbbi literatürde pnömoni olarak isimlendirilen bu hastalık; virüs, bakteri ve parazitlerin akciğere yerleşmesi neticesinde gelişmeye başlar. Zatürre, Türkiye'de ölüme sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada yer alırken enfeksiyona bağlı ölümler arasında birinci sıradadır. Zatürreye yakalanan kişilerde ölüm oranı ise yüzde 5'tir ve bu hiç de hafife alınacak bir rakam değildir. 

Zatürre Bulaşıcımıdır
Bu sorunun cevabı maalesef evet! Zatürre bulaşıcıdır ancak bu mikrobu alan herkes zatürre olmaz. Kimi bünyelerde hafif öksürük ve ateşle atlatılabilir. Son derece ciddi sonuçlar doğurabilen bu hastalık, ilgili virüsün vücuda girmesiyle başlar. Bu bakteri ve virüsler, sıcağın etkisiyle bozulan yiyeceklerden, kirli sudan, egzoz gazı gibi çevreyi kirleten gazları solumaktan bulaşabilir. Soğuk su içildiğinde, özellikle çocukların zatürre olmak konusunda ikaz edildiğini duymuşsunuzdur. İlk başta hurafe gibi gelen bu tembih, aslında bilimsel bir temele dayanıyor. Çok soğuk içecekler içildiğinde boğazdaki bakteri florasında bozulmalar yaşanabilir ve bu durum, fırsatçı mikropları harekete geçirerek hastalığın oluşmasına sebep olabilir. Zatürre mikrobu taşıyan kişilerle yakın temasta bulunmak ve aynı çatal ve kaşığı kullanmakla hastalık, kişiden kişiye de geçebilir. Ayrıca vaktinde tedavi edilmeyen bronşit de zatürreye dönüşebilir. 

Alternatif Zatürre Tedavisi

Beslenme

1. Zatürrenin tedavisinde yüksek orandaki hayvansal proteinleri diyetten çıkarmak gerekir. Mümkün olduğunca sebzeleri içeren protein kaynaklarını tüketmelidir. Yüksek orandaki hayvansal protein içeren besinler sindirim sistemini zorlayabilir. Çabuk emilimi sağlayacak ve enfeksiyonlarla kolayca mücadele edecek besinleri tüketmek önemlidir. Bu açıdan protein zengini sebzeler ön plan çıkar. Özellikle patates, patlıcan, bezelye, karnabahar, ıspanak, enginar ve pancar önemli besinler olup, zatürre sorunu olan kişilerin tüketebileceği oldukça faydalı besinlerdir.

2. 4 – 6 diş sarımsak ve yarım soğan ince ve küçük doğranır. Buna 250 gr su ve 2 çay kaşığı bal ilave edilir. İlk yemek yenmeden 30 dk önce bu karışım blenderda iyice karıştırılır ve içilir. Bu karışım bronş yollarının açılmasına yardımcı olacaktır. Böylelikle hasta gün boyunca kendisini daha rahat hissedecektir.

3. Kahvaltıda 330 gr civarında kızılcık ve elma suyu içmek antioksidan etkisi yapacaktır. Bu da bağışıklık sistemi için oldukça fayda sağlar.

4. Öğlen yemeğinde potasyum içeren sebze suyu içmek fayda sağlar. 2 büyük havuç, 2 kereviz sapı, 4 diş sarımsak, 2 turp ve birkaç maydanozdan sebze suyu yapılır ve içilir. Potasyum akciğerlerdeki hasarı onarır. Fakat kalp hastası olanlar bu karışımı içmemelidir. Çünkü fazlası tehlikeli olabilir. Kalp hastası olanlar bu tür bir karışım içmeden önce hekime danışmalıdırlar.

5. Akşam yemeğinde 330 gr civarında havuç suyu içilir. Buna bir yemek kaşığı kırımızı biber eklenir. Havuç akciğerlerin iyileşmesine yardım eder. Ve antioksidan özelliği vardır. Havuç suyu a vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir mineralleri ve B kompleks vitamini açısından zengindir. Kırmızıbiber ise havuç suyunun etkisini artırır. Ayrıca akciğerlerin onarımına yardım eder.

Vücut Bakımı

1. Günde en az 1 defa oksijen banyosu rahatlamaya yardım eder. Oksijen banyosu, sıcak banyoya 2 fincan hidrojen peroksit, çeyrek kap deniz tuzu ve yarım fincan soda eklenmesini içerir. Bu şekilde en az 15 dakika sıcak suda oturulmalıdır. Bu akciğerlerin onarımına yardım ederek solunumu kolaylaştırır.

2. Haftada 2 defa göğse hardal yakısı uygulanabilir. Hardal yakısı 2 yemek kaşığı hardal tozu, 2 yumurta, 6 yemek kaşığı buğday çiçeği ve 1 fincan su karıştırılarak mamur haline getirilerek yapılır Bu göğse uygulanır ve 20 dk kadar kalır. Fakat hardal, yumurta ve buğdaya karşı alerjisi olanlar bunu uygulamamalıdırlar.

3. Haftada en az 1 defa ve 20 dk. sıcak saunada veya buhar banyosunda durmalıdır. Eğer böyle bir imkan yoksa sıcak suya 10 – 20 damla okaliptüs yağı damlatılarak buhar yavaşça soluma yoluyla içine çekilir. Bu gözenekleri açarak toksinlerin ciltten dışarı atılmasını sağlar.

Zatürrenin tedavisinde dikkate alınması gerekenler

1. Her gün 3,000 mg C vitamini alınmalıdır.
2. Günde 8 – 10 bardak su içilmelidir.
3. Gerekirse bitkisel oksijen spreyi kullanılmalıdır. Oksijen spreyi gözeneklerden içeri girerek ağrıyı hafifletir.
4. Zatürreyi iyileştirmek için antibiyotikler en iyi yoldur. Antibiyotik kullanımı veya tedavinin kesilmesi tamamen hekimin tavsiyesiyle olmalıdır. Ayrıca bitkisel çözümleri kullanmak için hekime danışmakta fayda vardır.
4. Sigara içmekten kaçınmalıdır. Çünkü sigara vücuttaki oksijeni azaltır.
5. Soğuk havalarda dışarı çıkılacaksa ağız ve burun bir atkı, eşarp v.b. gibi bir şeyle kapatılmalıdır.
6. Bol uyumak gerekir. Yorucu aktivitelerden uzak durulmalıdır.
7. Kafeinli içecekler ve yiyecekler tüketilmemelidir.
8. Zatürre belirtileri olanlar bitkisel çözümlerden önce mutlaka hekime görünerek tıbbi tedavilerini yaptırmalıdırlar. Bitkisel tedavilerde ise hekim tavsiyesi alınmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp