Grip Sonrası Öksürük

Grip Sonrası Öksürük :


Grip tedavisine yardımcı bitkiler ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz bütün herşey bu makalede yer almaktadır..

Grip / Üşütme sonrası öksürükler

Ateş, boğaz yangısı, burun akıntısı, halsizlik gibi diğer grip bulguları ile birlikte veya salgına neden olan virüsün karakterine göre birkaç gün sonra ortaya çıkarlar. Genellikle kuru bir öksürük şeklinde olurlar. Bazen birkaç gün sonra akıntının artması ile daha ifrazatlı bir öksürük haline dönüşebilirler.

Ne yapmalı?

· Öncelikle sakin olun. Hemen öksürük şuruplarına sarılmayın. Öksürük ilaçları ve şurupların çoğu dekonjestan dediğimiz burun akmasını önleyen maddeler ihtiva eder. Bu ilaçlar, burun içindeki damarları büzerek burnun salgı yapmasını engelledikleri için görüntüde nezlenin şiddeti azalmıştır ama aslında hastalık devam eder, hatta ilaçların mikroplu bölgedeki kanlanmayı önlemesi yüzünden daha kötüye gider. Sadece ABD‘ de 1996 - 2006 yılları arasında dekonjestan ihtiva eden öksürük ilaçlarına bağlı 54, antihistaminik, allerji ilaçlarına bağlı 64 çocuk ölümü vakası bildirilmiştir. Pek çok çalışma öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının geçici rahatlama dışında hiçbir faydası olmadığını göstermektedir..

· Sıvı alımını artırın. Ihlamur kaynatın, sıcak olarak günde en az üç bardak için.

· 6 bardak suya; 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı kekik, 3 tane papatya çiçeği, 1 çorba kaşığı ıhlamur koyup 10 dakika kaynatın, sıcak olarak günde birkaç bardak için.
En iyi öksürük ilaçlarından birisi "bal"dır. Bir çay bardağı ılık çayın içine 1/4 limon sıkın ve bir tatlı kaşığı bal koyup için. 1 yaşından büyük çocuklara da verebilirsiniz. (Çocuklara sadece çay ve bal karışımı da verilebilir.) 2007 yılında yapılan bir çalışmada boğaz enfeksiyonu ve bronşiti olan 2 yaşından büyük çocuklara yatarken bir tatlı kaşığı bal verildi. Balın hem uyku kalitesini artırdırdığı hem de uyuma süresini uzattığı gösterildi. Ballı çayın öksürük şurupları ile yapılan kıyaslamalarda öksürüğün rahatlatılması, balgam söktürmesi açısından şuruplardan daha etkili olduğu gösterilmiştir.
· Ne yaparsanız yapın grip sonrası öksürüklerin iki üç hafta kadar devam edebileceğini unutmayın.

· ÖNEMLİ: Öksürük başladıktan 21 gün sonra öksürüğünüz hala geçmediyse veya eskiye göre belirgin şekilde azalmadıysa doktora başvurun.

21 gün sonra hala öksürüyorum, ne yapayım?

· Grip sonrası birkaç aya kadar uzayan öksürükler olabilir. Önemli olan öksürüğün şiddetinin ve sıklığının gittikçe azalmasıdır.

· Burun akıntısı koyulaşmış ve kanlı geliyorsa sinüzit ihtimali akla gelir. Grip sonrası sinüzitlerin bir kısmı viral olur, antibiyotik fayda etmez. Bakteriyel sinüzitlerde ise antibiyotik tedavisi ile diğer şikayetlerle birlikte öksürükte geçer. Sinüzitde basit antibiyotikler çözüm olmaz aksine hastalığın uzamasına ve kronikleşmesine neden olabilirler bu yüzden kendi başınıza antibiyotik almak yerine bir doktora başvurmanızda yarar var.

· Öksürükle birlikte mide yanması, midde ekşime, kazınma gibi şikayetler varsa öksürüğünüz reflü hastalığına ait olabilir. Mide asidini bloke eden bir ilaçlar birkaç hafta içinde öksürüğü azaltır. Dahiliye uzmanı bir hekimle görüşmeniz uygun olur.

· DİKKAT! Bazı tansiyon ilaçları gıcık şeklinde kuru öksürük yaparlar. Tansiyon ilacı kullanıyorsanız üzerinde ACE inhibitörü yazıp yazmadığına bakın. Yazıyorsa hemen doktorunuzla temasa geçin. Kuru öksürük nedeniyle aylar boyu doktor doktor gezip boşyere antibiyotik kullanan ve iyi olamayan hastalar bu ilacın kesilmesi ile birkaç gün içinde iyileşirler.

Bir ay sonra hala öksürüyorum ne yapayım?


· Yeni başlayan ve bir aydan fazla devam eden kronik öksürüklerde mutlaka bir akciğer filmi çekmek gerekir. Bu tip öksürüklerde aşağıdaki hastalıkların dikkatle araştırılması yararlı olacaktır.

1. Allerjik öksürükler ve astım

2. Zatüre

3. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (Amfizem, Kronik Bronşit)

4. Kronik Sinüzit

5. Akciğer tümörleri

6. Bronşektazi

7. Reflü hastalığı

8. Sigara öksürükleri veya sigaraya allerji

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp