Yumurtalık Tümörleri Folikül Kistleri Ve Lütein Kistleri

Yumurtalık Tümörleri Folikül Kistleri Ve Lütein Kistleri : Çok sık görülürse de gerçek yumurta­lık tümörleri oldukları söylenemez. Yumurtalıkta yer alan içi sıvı dolu boş­lukların normal sınırlarının ötesinde büyümesiyle ortaya çıkar. Yumurtalık­taki foliküllerden folikül kistleri, sarıcisimden (corpııs lııteum) ise lütein kistleri oluşur.Folikül kistleri, folikülün düzensiz geliştiği ve içinde sıvı biriktiği bir sü­recin sonucunda oluşur. Oluşum meka­nizması tam olarak bilinmemektedir; nedenler arasında folikül duvarının (tu- nika albuginea [akkılıf]) kalınlaşarak folikülün çatlamasını engellemesi ya da hipofizden aşırı miktarda folikül uyarıcı hormon salgılanması sonucunda folikülün çatlamadan sürekli büyü­mesi olduğu düşünülür.

Normal olarak bu kistler, içinde sıvı birikmedikçe çok büyük boyutlara ulaşmaz, çaplan ge­nellikle 1-2 cm'dir. Kistin duvan düz ve incedir; genellikle yumurtalığın yü­zeyinden dışan doğru çıkıntı yapar ve içi suya benzeyen berrak bir sıvı ile do­ludur.Polikistik yumurtalık (polikistik över) olarak adlandmlan klinik tabloda yumurtalığın hacmi artar, çok sayıda folikül kisti nedeniyle biçimi az çok bozulur. Yumurtalıklann her ikisi de kistler içerir, biri ötekinden daha fazla büyümüştür. Polikistik yumurtalıkla basit folikül kistlerinin aynı nedenler­den kaynaklandığı düşünülmektedir.Lutein kistleri, âdet çevriminde ya da gebelikte oluşan san cisimden (cor- pus luteum) kaynaklanabilir. Normal âdet kanamasının artışı sonucunda kan ve doku parçalarının bir bölümü vücut tarafından emilir, geride bulanık ve san renkli bir sıvı kalır. Kistlerin çapı en fazla 3 cm'dir. Kistin kesitinin dalgalı ve san renkli olduğu görülür.

Bütün yu­murtalık kistleri oldukça hafif belirti­lerle ortaya çıkar. Hastaların çoğunda yakınmalara bile yol açmayan kistler, başka yakınmalan nedeniyle hekime başvuran hastalarda rastlantı sonucu saptanır. Bazı olgularda, dölyatağında kistin temelinde yatan olağandışı hor­mon etkinliğine bağlı değişiklikler ve âdet bozukluklan görülebilir. Polikistik yumurtalık âdet kanamasının tümüyle kesilmesine (amenore) varabilen bo­zukluklara ve kısırlığa yol açabilir.Küçük boyutlarda ve tek başına olan kistler, yetersizliği görülen hor­monların (östrojen ya da progesteron) verilmesiyle tedavi edilebilir. Büyük kistler cerrahi girişimle çıkarılmalıdır. Polikistik yumurtalıkta hormon tedavisi temeldir. Cerrahi girişim son çare ola­rak gündeme gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp