Yüksek Ateş Kaç Derece

Yüksek Ateş Kaç Derece : Ateş, insan vücudunun incinmeye karşı gösterdiği sayısız tepkilerden biridir. Hemen hemen bütün hastalıklarda ateş az çok yükselir. Ateş bu nedenle hastalık varlığını yansıtan çok sağlam bir belirtidir; yükselişindeki ve düşüşündeki özellikler, teşhise götüren ipuçları olabilir.İnsan vücudunun sıcaklığını denetleyen mekanizma çok etkili olarak çalışır. İnsan ve memeli hayvanların vücutlarının sıcaklığı, ortamın çok değişebilen sıcaklığına ve uyanıkken gösterilen faaliyetle uykudaki durum arasındaki büyük farklara rağmen, çok dar bir sınır içinde dalgalanır, öte yandan, hastalanan bir kimsenin vücut sıcaklığı yükselir ve yüksek bir düzeye ulaşır.

Vücut sıcaklığı, başta karaciğer ve kaslar olmak üzere, vücudun çeşitli organlarında besinlerin karmaşık bir kimyasal değişiklik geçirerek yanmaları sonucu oluşur. Derinin ışınım, buharlaşma ve konveksiyon ile soğuması, akciğerlerden nemin uçup gitmesi ve sindirim sırasında gerekli enerjinin harcanması işlemleri ısının kaybını gerçekleştirir. Vücudun yüzeyinde akan kan miktarı ve terbezlerinin işleyişleri ısı kaybını düzenleyen önemli öğelerdir. Bu işlemler beynin hipotalamus adı verilen bölgesindeki bir merkezden yönetilir. Bu bölgede meydana gelen urlar, vücut sıcaklığında büyük değişikliklerin ortaya çıkmasına yol açar, vücut sıcaklığı normal sınırların üstüne ya da altına taşabilir. Vücut sıcaklığının normalin altına inmesine hipotermi, üstüne çıkmasına ise hipertermi adı verilir.

Ateş Yükselmesinin Nedenleri

Ateş yükselmesinin çeşitli türlerini anlatmadan önce, ateşin neden ve hangi mekanizma ile yükseldiğinin kesinlikle bilinmediğini belirtmek doğru olur. insandan insana değişen özelliklerin de nedeni, kesinlikle bilinmemektedir. Bazı kimseler en küçük bir sıcaklık yükselmesine dayanamayıp bitkin bir duruma gelirler. Bazı kimseler ise vücut sıcaklıkları çok yüksekken bile fazla rahatsız olmazlar. Bazı insanlar vücutlarındaki ufak bir sıcaklık yükselmesini farkederler. Bazı insanlar, çok fazla yükseldiği halde vücut sıcaklığındaki artısı ancak derece yardımıyla öğrenirler. Genellikle, veremli hastalar böyledir; yükselen vücut sıcaklığına rağmen kendilerini iyi hissedebilirler.

Baş ağrısının, kas ağrısının, iştahın azalmasının ve uykunun kaçmasının ateşe eşlik eden bulgular mı, yoksa ateşin yükselmesine yol açan nedenlerin birer belirtisi mi olduğu sorusunun cevabı da verilmemiştir. Bazı belirtilerin ateş yükselmesine özgü olduğu kesindir; titreme, ateş yükseldiği zaman vücutta görülen üşüme duygusu, böyle belirtilerdir. Titreme sonucu kaslarda ısı meydana gelmekte ve böylece vücut kaybettiğinden fazla ısı üretebilmektedir. Buna karşılık, ısının düşmesini sağlamak için de terbezleri etkinliğe geçer ve hastanın aşırı şekilde terlediği görülür. Ateş yükselmelerinde dudaklarda birtakım kabarcıklar görülebilir. Bunlara tıp dilinde herpes labialis adı verilir. Çocuklarda vücudun istek dışı kasılmalar göstermesi, ihtiyarlarda ve alkoliklerde uzun süreli ateş yükselmeleri sırasında bilinç bulanıklığı ve anormal davranışlar görülmesi olağandır.

Gece Yükselen Ateş

Normal durumlarda insanın vücut sıcaklığı 37°C civarındadır. Bunun üst ve alt sınırları 36°C ve 37,3°C dir. Vücut sıcaklığı yirmi dört saat içinde değişiklikler gösterir. Uyanıldığı zaman genellikle düşükçe olup, yavaş yavaş yükselir ve yaklaşık olarak saat 22′de en yüksek noktasına ulaşır; bundan sonra yeniden düşmeye başlar. Bu değişiklik insanın yirmi dört saat içinde gösterdiği etkinliğin sonucu değil dir. Çünkü gündüz uyuyan ve gece çalışan gece işçilerinde bile, vücut sıcaklığının yükselip alçalması bu özelliklerini korur. Hastalarda da bu dalgalanma devam eder; hastanın vücut sıcaklığı geceleri daha yüksek olur.Çocuklardaki sıcaklık düzenleme mekanizması erişkinlerdeki kadar verimli çalışmaz. Bu nedenle, sıcak havalarda biraz fiziksel faaliyet gösteren çocuğun vücut sıcaklığı anormal şekilde yükselebilir. Bu tür yükselmeler anormal kabul edilmemelidir. Yükselme hemen bir terleme ile dengelenecek ve vücut sıcaklığı düşecektir.

Ölçü Aletlerinin Doğruluğu

Vücut sıcaklığı erişkin kimselerde ağızdan ya da koltuk altından, komada bulunanlarda ve çocuklarda rektumdan ölçülür. Rektum sıcaklığı, ağzınkinden genellikle yarım derece kadar daha yüksektir. Vücut sıcaklığının ölçülmesi için kullanılan termometrenin, yerinde en az iki dakika bırakılması gerekir. Termometre, kullanılmadan önce soğuk suyla yıkanmalı ve silkelenerek içindeki cıva sütunu düşürülmelidir. Hasta, ağzında termometre tutarken ağzını sıkı sıkı kapatmalı ve ağzından değil burnundan soluk alıp vermelidir.

Hastanelerde hastanın ateşi genellikle sabah ve akşam belirli saatlerde alınır. Bazen her dört saatte bir, derecenin alınması gerekebilir.Alınan derece yanında nabız ve solunum sayısı da saptanır. Evinde yatan bir hastanın derecesinin günde iki defadan fazla alınması gerekmez. En uygun saatler sabah 9 ile öğleden sonra 19′dur. Antibiyotiklerin keşfinden önce, hastanın ateşi hastalığı boyunca sürerdi. Bugün, penisilin ve öbür antibiyotiklerin kullanılması hastalıklarda uzun süren ateşli devreleri ortadan kaldırmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp