Yorgunluk Nedenleri

Yorgunluk Nedenleri


Yorgunluk Hakkında Bilgiler


Yorgunluk,yorgunluk probleminin giderilmesine yardımcı olan bitkisel yöntemler hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Yorgunluk probleminin giderilmesine yardımcı olan konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıda bulunan makalemize göz atmanızı öneririz.

Yorgunluk Problemine Yardımcı Bitkisel Ürünlerimizin Olduğu Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız..

Yorgunluk,Nedenleri

Kişinin kendini bitkin hissetmesi, küçük enerji gerektiren işleri tamamlayamaması veya böyle bir işin sonunda hemen dingin hale geçememesi, kişinin yorgunluk açısından sorgulanması gerektiğini düşündürür. Yorgunluk bir hastalık değildir. Yaşam tarzımızdaki düzensizliğin bir sonucu olabileceği gibi, bir hastalığın belirtisi de olabilir. Ancak 15 günden fazla süren bir yorgunluk varlığında hekime başvurmak gereklidir. Önce yorgunluk sebebi olabilecek durumlardan daha sonra bunlara ait yapılması gerekli tahlillerden bahsedeceğim.

Yorgunluk sebebi olabilecek durumlar nelerdir ?

*Düzensiz yaşam; yetersiz uyku ve uyku düzensizliği, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı sigara ve içki tüketimi, aşırı çalışma
*Bunaltı ve stres
*Anemi (kansızlık) ve vitamin ve mineral eksiklikleri
*Enfeksiyonlar; kronik gizli enfeksiyonlar, Lyme hastalığı, virüsler, bağırsak paraziti, brusella
*Hipotiroidizm, hipertiroidizm
*Metabolik hastalıklar
*Ameliyat veya travma
*Depresyon
*Aşırı kilo veya aşırı zayıflık
*Uyku apnesi
*Alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığı
*Aşırı kafein tüketimi
*Kanser
*Sistemik hastalıklar; akciğer, kalp, karaciğer, böbrek, sinir ve damarların kronik hastalıkları
*Otoimmün hastalıklar
*Hormonal hastalıklar
*İlacın yan etkisi, antidepresanlar, antihistaminikler, hipertansiyon ilaçları veya prostat kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
*Kronik yorgunluk sendromu

Günlük rutin düzenden sapma, yoğun stres ve aşırı enerji harcama aslında yorgunluğun en önemli nedenleridir. Buna bir de düzensiz yaşam, yetersiz uyku ve uyku düzensizliği, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı sigara ve içki tüketimi, aşırı çalışma da eklenirse yorgunluk işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir, günlük performansı etkileyebilir. Özellikle böyle zamanlarda tabloya eklenen bir hastalık gözden kaçabilir. Artarak gelişen veya birden oluşan yorgunluğun sebebi mutlaka tahlil edilmelidir. Eğer bir tanı konulamıyorsa yukarıdaki fizyolojik kökenli nedenler akla gelmelidir.

Bazı Önemli Yorgunluk Nedenleri ve Yaptırılması Gereken Tahliller

-Anemi (kansızlık) ve vitamin ve mineral eksiklikleri:

Özellikle kadınlar ve çocuklarda yorgunluğun en önemli nedenlerinden birisi anemi olabilir. En sık demir eksikliği anemisi görülür. Kadınların mensturasyon kanamaları en sık nedendir. Özellikle yoğun adet kanaması olan kadınlarda sık görülür. Çocuklarda beslenme yetersizliği, barsak paraziti, toprak yeme alışkanlığı önemli nedenlerdir. Erkekde ise barsakda veya mesanede gizli kanama varlığı akla gelmelidir. Demir eksikliği anemisi erkek için ciddiye alınması gereken bir durumdur ve kanserin, özellikle kolon, mide gibi kanserlerin bir habercisi olabilir.
Vitamin B12 eksikliği, folik asit eksikliği, D vitamini eksikliği başta olmak üzere vitamin ve mineral eksiklikleri de çok önemli yorgunluk nedenleridir.
Neleri tahlil etmeliyiz;
Tam kan sayımı; Hemoglobin, hemotokrit, lökosit, trombosit
Depo demirleri (Ferritin, Demir, Serum demir bağlama kapasitesi); ilk bozulan, son düzelen depo demiri ferritindir. Tam kan sayımı normal bir kişide sadece ferritin düşüklüğü olabilir ve bu da demir eksikliğinin bir göstergesidir ve önemli bir yorgunluk nedenidir. Hemoglobin kanda bulunan bir proteindir ve bünyesindeki demir oksijeni bağlar, böylece kandaki oksijeni dokulara taşır. Kansızlık durumunda dokularda hipoksi yani oksijensizlik olur ve yorgunluk gelişir.

Vitamin B12 eksikliği; vitamin B12 eksikliği özellikle et tüketimini az yapanlarda, düzensiz beslenenlerde görülür. Bazı metabolik olaylar da eksiklikte etken olabilir. İdeal olarak 300 pg/ml‘ün üstünde bulunmalıdır. Yorgunluğun yanı sıra konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık önemli bulgular olarak karşımıza çıkabilir.

· Folik asit; folik asit eksikliği düzensiz beslenme sonucu karşımıza çıkabilir. Özellikle gebelikte bebek için çok önemli risk yaratmaktadır.

· 25OH vitamin D3, Paratiroid Hormonu (PTH), Kalsiyum (Ca), Fosfor (P); kemik metabolizmasının başlıca bileşenleri olmakla birlikte özellikle D vitamini sistemik etkili bir vitamin aynı zamanda hormondur. Eksikliğinde öncelikle PTH yüksek bulunur. İlerlemiş vakalarda D vitamini ile birlikte kalsiyum ve fosfor düzeylerinde de değişiklikler görülebilir. Güneş ışığı ile az temasta olmak en önemli nedendir. Bunda da en önemli neden kadınlardaki kapalı giyim tarzıdır. Ayrıca kapalı ortamda çalışma, güneş allerjisi gibi nedenlere bağlı da gelişebilir. Barsaklardan emilimi etkileyen sebepler, ileri yaş önemli diğer nedenlerdir. Yorgunluğun yanı sıra özellikle sırt ağrısı, ateş basması, terleme diğer önemli bulgulardır. Kalsiyumdaki düşüklük veya fazlalık da yorgunluk nedeni olabilir.

· Magnezyum: İnsan vücudu için önemli minerallerden biri olan magnezyum, enerji gerektiren pek çok metabolik olayın yürütülmesinde rol alır. Eksikliğinde yorgunluğun yanı sıra kaslarda uyuşma ve kramplar da görülebilir. Özellikle diyabeti bulunanlarda, yaşlılarda magnezyum eksikliğine daha sık rastlanır. Yine düzensiz beslenme de önemli bir magnezyum eksikliği nedenidir.

- Enfeksiyonlar:

Bazen tespit edilemeyen kronik bir enfeksiyon yorgunluğun sebebi olabilir.
Hangi tahlilleri yaptırmalıyız?
Tam kan sayımı; özellikle lökosit (beyaz küre-akyuvar) de tespit edilen yükseklik veya düşüklük yol gösterici olabilir.
Sedimentasyon; özel bir tüpe konulan eritrositlerin (kırmızı küre-alyuvar) belli bir süredeki dibe çökme hızına verilen addır. Enfeksiyon varlığında yüksek bulunur. Ama sadece enfeksiyonda yükselmez. Romatizmal hastalıklar, kanserler, bazı kan hastalıkları gibi pek çok hastalıkta yükselebilir.
CRP (C reaktif protein); adı üzerinde akut fazda reaksiyoner olarak yükselen protein yapısındaki bir maddedir. Hastalığın erken döneminde yükselir, iyileşme durumunda en erken olarak düşer. Enfeksiyon yanı sıra başta romatizmal hastalıklar olmak üzere pek çok hastalıkta yüksek bulunabilir.
Tam idrar tahlili; idrar yolları enfeksiyonunu gösterebilir. Gereğinde idrar kültürü alınmalıdır.
Özel testler; özellikle sedimentasyon ve/veya CRP yüksek bulunması durumunda olası enfeksiyonlara karşı araştırma yapılmalıdır. Bu hastalıklarda birlikte ateş yükselmesi olabileceği gibi bazı durumlarda ateş olmayabilir. Brusella, tifo, lyme hastalığı, hepatit önemli nedenler arasındadır. Yine gaitada parazit bakılmalıdır. Yorgunlukla birlikte kronik ishal varlığında giardiazis adı verilen özel bir parazit aranabilir.

Hipotiroidizm, hipertiroidizm:

Tiroid bezinde T3 ve T4 adı verilen iki hormon yapılır ve dolaşıma salınarak tüm hücre ve dokulara ulaşır. Tiroid hormonları vücudun motor hormonlarındandır ve her türlü sistemin çalışmasına katkı sağlarlar. Bu nedenle az (Hipotiroidizm) veya çok (Hipertiroidizm) çalışması durumunda bütün sistemler etkilenebilir. Yorgunluk en önemli bulgulardan birisidir.
Neleri tetkik etmeliyiz;
TSH (Tiroid stimülan hormon); bu hormon beyindeki hipofiz bezinden salgılanır. Tiroid bezini uyararak T3 ve T4‘ün hem yapımını hem de tiroidden dolaşıma salınmasını sağlar. Dokuda tiroid hormon seviyesi azaldığı veya arttığı durumlarda hemen ilk olarak TSH uyarılır ve seviyesini artırarak veya azaltarak hormon dengesini sağlamaya çalışır. Tiroid fonksiyon bozukluklarında ilk olarak TSH bozulur, tedavi edilince de son olarak TSH düzelir. Bu nedenle tanı ve takip de en önemli parametre TSH‘dır. Eğer bir kişide özel bazı durumlar hariç tutulmak kaydıyla Hipotiroidizm varsa TSH yüksek, Hipertiroidizm varsa TSH düşük bulunur.
T3 ve T4; dokuda etkiyi sağlayan aktif hormonlardır ve bu etki serbest formları vasıtasıyla olduğu için ölçümlerde serbest T3 ve serbest T4 bakılır.
Anti Tg, Anti TPO; Haşimoto Tiroidit, Graves Hastalığı, Geçici Tiroidit gibi otoimmün tiroid hastalıklarını belirlemede kullanılır.

-Metabolik hastalıklar:

Yorgunluğa neden olabilecek en önemli metabolik hastalık Diabetes Mellitustur. Ayrıca insülin hormonuna direnç oluşumu sonrasında gelişen ve metabolik sendrom dediğimiz durumda da kan şekerinde ani düşmeler olabilir. İnsülin hormonundaki ani yükselmeye reaksiyoner olarak özellikle yoğun yenilen bir yemek sonrasında kan şekerinde düşme olur. Reaktif hipoglisemi dediğimiz bu durum yorgunluk sebebidir.
Neleri tetkik etmeliyiz;
Açlık ve Tokluk kan şekeri; Diabetes mellitus kan şekeri ölçülerek tanı konulur.
İnsülin düzeyi; özellikle metabolik sendromdan şüpheleniliyorsa açlık, hatta tokluk insülin düzeyleri ölçülebilir
OGTT (şeker yükleme testi); gerek diabetes mellitus, gerekse reaktif hipoglisemiyi tespit etmede kullanılabilir.
Diğer sistemik ve hormonal hastalıklar
Herhangi bir romatizmal hastalık, kanser veya diğer hormonal hastalıklara bağlı da yorgunluk olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Neleri tetkik etmeliyiz;
Rutin biokimya; Öncelikli olarak karaciğer, böbrek, safra yolları gibi sistemik etkili büyük organları inceleyen kan testleri istenilir. Şüphe varlığında röntgen, ultrason, tomografi, manyetik rezonans v.b görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.
Özel testler; sedimentasyon, crp gibi parametrelerin yüksekliğinde kollajen doku hastalıkları adı verilen romatizmal hastalıklardan şüphelenilebilir. Yanı sıra kanser vakalarında da gerek duyulduğunda tümör belirleyicilerden yararlanılabilir.
ANA, RF, Anti-ds-DNA, ENA panel; kollajen doku hastalıklarını belirlemede kullanılır.
Tümör belirleyiciler; CEA (karsino embriyojenik antijen) gastrointestinal sistem, CA-125 yumurtalık, CA-15.3 meme, CA-19.9 pankreas, PSA prostata özgü tümör belirleyicileridir.
Kortizol; böbrek üstü bezlerinden salgılanan, vücutta pek çok sistemin çalışmasına katkı sağlayan önemli bir hormondur. Strese yanıt olarak salgılanan hormonlardan biridir ve strese yanıtı düzenlemede ana hormonal etkiyi gösterir. Böbrek üstü bezlerini ilgilendiren hastalıklarda az veya çok salgılanması yorgunluğa neden olur. Ayrıca stres yanıtını yeterli veremeyen kişilerde kanda düzeyi düşer ve yorgunluğun nedeni olabilir. Kronik yorgunluk sendromunda kanda düşük düzeyde bulunabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp