Yorgunluk Hissi

Yorgunluk Hissi


Yorgunluk Hissi hakkında bilgiler.


Aşırı Yorgunluk,aşırı yorgunluk probleminin giderilmesine yardımcı olan bitkisel yöntemler hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Aşırı Yorgunluk probleminin giderilmesine yardımcı olan konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız makalemize bir göz atın.



Günümüzde pek çok insan yorgunluktan şikayet eder. Yeterince dinlenmemek, fazla çalışmak, yeterli uyku uyumamak yorgunluğun ilk akla gelen nedenlerindendir. Ancak yorgunluk her zaman bu nedenlere bağlı olmayabilir. Bunun da ötesinde uzun süredir devam eden ve nedeni açıklanamayan yorgunluk önemli hastalıkların habercisi olabilir. Gerekli önlemleri vaktinde almanız için yorgunluk nedenlerini çözümleri ile birlikte sizler için derledik:

Yorgunluğun 1. Nedeni: Yeterli Uyku Uyumamak

Yeterince uyku uyumamak gözle görülebilir bir yorgunluk nedenidir. Bu durum konsantrasyonunuzu ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Yetişkinler her gece 7 ila 8 saat uyku uyumalıdır.

Çözüm: Önceliği uykunuza verin. Uyku saatlerinizi belirli bir düzende tutun. Laptop ve cep telefonunuzu yatak odanızın dışında bırakın. Eğer tüm bu önlemlere rağmen hala uyku sorunu yaşarsanız, yardım için bir doktora başvurun. Uyku düzensizliği rahatsızlığınız olabilir

Yorgunluğun 2. Nedeni:

Uyku ApnesiBazı insanlar yeterince uyku uyuduklarını düşünürler ancak uyku apnesi buna engel olur. Uyku apnesi gece boyunca belirli aralıklarla solunumu durur. Solunumdaki her bir kesinti sizin o an uyanmanıza sebep olur ancak siz bunun farkında olmayabilirsiniz. Sonuç: Yatakta 8 saat harcamanıza karşın uykudan mahrumsunuzdur.
Çözüm: Eğer olmanız gerekenden daha kiloluysanız zayıflayın. Sigara kullanıyorsanız bırakın. Gece boyunca solunum yolunuzun açık olması için CPAP cihazı takarak uyuyun.

Yorgunluğun 3. Nedeni: Yetersiz Beslenme


Çok az yemek yemek bitkinliğe yol açar ancak yanlış besinler tüketmek de yorgunluğa sebep olabilir. Dengeli beslenme kan şekerinizin normal seviyede kalmasına yardımcı olur ve kan şekeri düşmesi sonucu oluşan ağırlık hissini önler.

Çözüm:
Her zaman kahvaltı yapın. Her öğününüzün protein ve kompleks karbonhidratları içermesine özen gösterin. Örneğin sabah kahvaltısında tam buğday ekmeğinden yapılmış bir tost ile birlikte yumurta yiyin. Ayrıca uzun süreli enerji için gün boyunca yemek ve atıştırmalıklar (çerez, meyve) tüketmeyi ihmal etmeyin.

Yorgunluğun 4. Nedeni: Anemi (Kansızlık)


Anemi kadınlarda yorgunluğa yol açan nedenlerden biridir. Regl döneminde oluşan kan kaybı demir eksikliğine sebep olabilir. Demir eksikliği kadınlar için riskli bir durumdur. Çünkü demir, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) yapısına katılır. Kırmızı kan hücreleri ise doku ve organlara oksijen taşıdıkları için oldukça gereklidirler.

Çözüm:
Demir eksikliğinden kaynaklanan anemi varlığında demir takviyeleri alın. Yağsız et, karaciğer, kabuklu deniz ürünleri, fasülye gibi zengin demir içeren besinler tüketmek de demir eksikliğini önlemeye yardımcı olacaktır.

Yorgunluğun 5. Nedeni: Depresyon


Depresyonu emosyonel bir bozukluk olarak görebilirsiniz, ancak depresyon birçok fiziksel semptomun da ortaya çıkmasına sebep olur. Halsizlik, baş ağrısı, iştah kaybı en sık görülen belirtilerdendir. Eğer 2 haftadan daha uzun süredir kendinizi yorgun ve kötü hissediyorsanız, bir doktora başvurun.

Çözüm: Depresyon psikoterapi ve/veya ilaç terapisi ile başarılı bir şekilde tedavi edilir.


Yorgunluğun 6. Nedeni: Hipotiroidizm


Tiroid boynun alt tarafında bulunan küçük bir bezdir. Tiroid bezi metabolizmayı kontrol eder. Tiroid bezinin normalin altında çalışması ve metabolizma fonksiyonlarının çok yavaşlaması halinde kişi kendini halsiz hisseder ve kilo alır.

Çözüm: Eğer kan testleri tiroid hormonları seviyenizin düşük olduğunu doğruluyorsa, ilaç tedavisine başlamanız gerekebilir.


Yorgunluğun 7. Nedeni: Aşırı Kafein Yüklemesi


Kafein makul dozlarda alındığında uyanıklık halini ve konsantrasyonu arttırır. Ancak çok fazla kafein tüketmek kalp atım hızını, kan basıncını ve sinirlilik halini artırır. Araştırmalar çok fazla kafein tüketiminin bazı insanlarda yorgunluğa yol açtığını göstermiştir.

Çözüm: Kafein içeren içecek, ilaç, çay, kahve ve çikolata tüketimini kademeli olarak kesin. Kafein alımını aniden durdurmak kafein yoksunluk belirtilerine ve halsizlik oluşumuna yol açabilir.


Yorgunluğun 8. Nedeni: Gizli İdrar Yolu Enfeksiyonu


Eğer daha önce idrar yolu enfeksiyonu geçirdiyseniz yanma hissi ve acil işeme hissine büyük bir ihtimalle aşinasınızdır. Ancak enfeksiyon her zaman kendini bu tarz belirgin semptomlar ile belli etmez. Bazı durumlarda yorgunluk tek belirti olabilir. İdrar testi yaptırarak hızlıca idrar yolu enfeksiyonunuzun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Çözüm: Antibiyotikler idrar yolu enfeksiyonunu tedavi eder. Yorgunluk ise 1 hafta içerisinde genellikle geçer.

Yorgunluğun 9. Nedeni: Diyabet (şeker hastalığı)


Diyabet hastası olan kişilerde anormal derecede yüksek miktarda şeker, vücut hücrelerine girip enerjiye dönüşmek yerine kan dolaşımında kalır. Sonuç olarak vücut yeterince besin tüketmesine rağmen enerjisiz kalır. Eğer sürekli olarak açıklanamaz bir yorgunluğunuz varsa doktorunuza başvurarak diyabet testi yaptırınız.

Çözüm:
Diyet ve egzersiz gibi yaşamsal değişiklikleri, insülin terapisi ve yüksek kan şekerini düşürmeye yarayan ilaçları içeren kompleks bir diyabet tedavisi görmeniz gerekebilir.


Yorgunluğun 10. Nedeni: Dehidrasyon


Yorgunluğunuz dehidrasyonun bir belirtisi olabilir. Dışarıda veya masa başında nasıl bir ortamda çalışıyor olursanız olun vücudunuzun iyi çalışması ve nem dengesini koruması için yeterli suya ihtiyacı vardır. Eğer susadığınızı hissediyorsanız, bu aslında vücudunuzun belirli bir süredir susuz kaldığının bir göstergesidir.

Çözüm: Gün boyunca su için. Önceden planlanmış herhangi bir fiziksel aktiviteden bir veya birkaç saat önce en az 2 bardak su için. Daha sonra aktiviteniz süresince ve sonrasında olmak üzere 2 bardak su daha için. Yeterli su tüketildiği zaman idrar rengi açık olur. Su tüketiminizin yeterliliğini idrarınızın rengine bakarak tayin edebilirsiniz.


Yorgunluğun 11. Nedeni: Kalp Hastalığı


Ev temizleme, çim biçme, alışveriş yapma gibi günlük aktiviteleriniz yorgunluk hissiyle bölünüyorsa bu durum kalbinizin normal çalışmadığının belirtisi olabilir. Eğer daha önceden kolaylıkla yaptığınız işleri bitirmekte zorlandığınızı ve bu durumun giderek daha da ağırlaştığını hissediyorsanız, kalp hastalığı hakkında doktorunuz ile görüşün.

Çözüm: Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç kullanımı ve tedavi edici prosedürler kalp hastalığını kontrol altına alır ve eski enerjinize kavuşmanızı sağlar.

Yorgunluğun 12. Nedeni: Vardiyalı İşten Kaynaklanan Uyku Düzensizliği


Geceleri çalışmak veya vardiya dönüşümü vücut saatinizi altüst edebilir. Uyanık olmanız gereken zamanda yorgun hissedebilirsiniz. Gün içerisinde uyku uyuma sorunu yaşayabilirsiniz.

Çözüm: Dinlenme ihtiyacı duyduğunuz zamanlarda gün ışığına maruziyetinizi sınırlandırın. Odanızı karanlık, sessiz ve serin tutun. Hala uyuma probleminiz varsa, doktorunuz ile konuşun. Besin takviyeleri ve ilaç kullanımı size yardımcı olabilir.


Yorgunluğun 13. Nedeni: Besin Alerjisi


Bazı doktorlar gizli besin alerjilerinin uykulu hale yol açtığını düşünürler. Eğer yorgunluğunuz yemeklerden sonra yoğunlaşıyorsa, yediğiniz herhangi bir şeye karşı hafif bir alerjiniz olabilir. Alerjiniz, kaşıntı veya kurdeşene yol açacak denli şiddetli olmayabilir ancak yorgun hissetmeniz için yeterli şiddettedir.

Çözüm: Yemek yedikten sonra yorgunluğunuzun artıp artmadığına dikkat edin. Eğer yorgunluğunuzda bir artış hissediyorsanız, buna yol açan açan yiyecekleri tespit etmeye çalışın. Ayrıca doktorunuza başvurarak besin alerjisi testi de yaptırabilirsiniz.


Yorgunluğun 14. Nedeni: Kronik Yorgunluk Sendromu ve Fibromiyalji


Eğer 6 aydan daha uzun bir süredir yorgunluk hissediyorsanız ve bu yorgunluk hissi günlük aktivitelerinizi yapamayacak kadar şiddetliyse kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji rahatsızlığınız olabilir. Her iki rahatsızlığın da türlü türlü belirtileri vardır ancak sürekli olarak hissedilen açıklanamaz yorgunluk her iki hastalığın da ana belirtisidir.

Çözüm: Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji için henüz hızlı bir tedavi şekli yoktur. Ancak hastalar kronik yorgunluk sendromu veya fibromiyalji varlığında daha iyi bir uyku için gerekli alışkanlıkları edinme, uyku saatlerini belirli bir düzende tutma ve hafif bir egzersiz programı uygulama sayesinde sıklıkla fayda görürler.

-Hafif Derecedeki Yorgunluğa Hızlı Çözüm
Eğer herhangi bir sağlık problemine bağlı olmayan hafif bir yorgunluğunuz varsa, egzersiz yaparak bu sorununuzu çözebilirsiniz. Yapılan bir çalışmada katılımcılar hafif bir tempoda 20 dakika kondisyon bisikletine bindiler. Bu egzersizi haftada 3 defa yapmaları yorgunluk ile başa çıkmalarında etkili oldu. Araştırmalar sağlıklarında bir sorun olmayan ancak yorgunluk hisseden yetişkinlerin hafif bir egzersiz programı uygulamaları sonucunda enerjilerinde önemli ölçüde bir artış olduğunu ileri sürmüştür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp