Yılan Sokması

Yılan sokması durumunda, yılanın zehirli olup olmadığınakarar vererek tedaviye en kısa sürede başlamak gerekir. Genellikle zenirli bir yılanın dişle­riyle deriyi ısırması sonucu oluşan ya­raya yılan sokması denir. Zehirsiz yı­lanların sokması herhangi bir delici alet yarası gibi tedavi edilir. Buna karşılık zehirli yılan sokması çok tehlikeli ola­bilir. Ortaya çıkan belirtiler, sokulan ki­şinin vücut ağırlığı, yaşı, sokulan bölge, vücuda giren zehrin miktarı, kana karış­ma hızı ve yılanın sokmasıyla tedaviye başlama arasında geçen zamana göre değişir.Yılan zehri bilimsel araştırmaların önemli konularından biridir.

Ama hâlâ yılan zehrinin etkileri ve yılan sokması­nın tedavisine ilişkin aydınlatılması ge­reken birçok belirsizlik vardır.Yılanlar gözkapaklan ve bacakları bulunmayan, ince uzun gövdeli sürün­genlerdir. Tür sayılan 2.500'ü aşar. Bunlardan yüzde 15 kadannın zehirli, 200'den az bir bölümünün ise insan için tehlikeli olduğu sanılmaktadır. Yı­lanlar kutuplara yakın bölgeler dışın­da yeryüzünün hemen her yerinde, orman, çöl, göl ve deniz gibi birbirin­den çok farklı yaşama ortamlannda bulunur.

Coğrafi dağılımı Kuzey Ku­tup Bölgesi’ne giren bayağı engerek (Vipera berus) en kuzeyde görülen yı­lan türüdür. Yalnızca İzlanda, İrlanda, Yeni Zelanda ve açık denizlerdeki bazı küçük adalarda yılana hiç rastlanmaz.Yılanlar en çok Orta ve Güney Amerika ile Hindistan'da bulunur. Ke­sin istatistik verilere dayanmamakla birlikte Hindistan'da her yıl 30 bine ya­kın insamn yılan sokması sonucu öldü­ğü sanılmaktadır.Avrupa ve Türkiye'de az sayıda tür bir yana bırakılırsa, zehirli yılanlar yal­nız engereklerle sınırlıdır. Türkiye'de yedisi zehirli 30 dolayında yılan türü bulunur. Bunlardan beşi engerektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp