Yılan Sokması Belirtileri

Yılan Sokması Belirtileri

Benim şahsen en tiksindiğim, korktuğum ve hayvanlara karşı beslediğim sevgi duygusunu bir anda körelten yılanlar oldukça tehlikeli sürüngen hayvanlardır. Yılan sokmaları sonucu meydana gelecek belirtiler yılanın boyuna ve türüne göre değişiklik gösterir. Bazı yılanlar zehirsiz ve zararsız iken bazıları dakikalar içerisinde öldürebilecek kadar güçlüdür. Eğer yılan zehri kana karışırsa nefes darlığı, gözlerde kararma, baş ağrısı, kas kasılmaları, susuzluk hissi, çarpıntı ve bilinç bozuklukları meydana gelir. Alerjisi olanlarda komadan ölüme kadar gidebilir.

Yılan sokması sonucu meydana gelen belirtiler şu şekildedir;
  • Morluk
  • Şişlik
  • Şiddetli Ağrı
  • Karıncalanma Hissi
  • Yanma
  • Kanama
  • Duyu Hissi Kaybı
  • Kaşıntı
  • Kızarıklık
  • İltihaplanma
Yılanlar ile ilgili ufak bir anım var. 2013 senesinin ağustos ayında oturduğumuz yere 6 kilometre uzaklıktaki şehir merkezine inmek için bisikletimi garajdan çıkartmaya gitmiştim. Hava oldukça sıcaktı, evden çıktım garaja yöneldim. Tam garaj kapısını açacakken kapının köşesine hafiften yılan fark ettim. Boyu 1 metreden fazla ve neredeyse bir çocuk bileği kalınlığında gövdesi vardı. O an için beni bir korku ve öfke sardı, başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Neredeyse her gün girip çıktığımız garajın (ayrıca odunluk olarak kullanıyoruz) içine girmişti. İçeride odun, el aletleri, tahta, boya gibi hırdavat malzemeleri vs olduğu için herhangi bir köşeye saklanabilir ve içeride yerini koruyabilirdi.

Yılanı kapı önünde, kapının altından içeriyi girmeye çalışırken görünce korku ve sinirle birlikte garajın yan tarafında duran yaklaşık 1 buçuk metre uzunluğundaki demir çubuğa sarıldım ve hiddetle yılanın kafasına indirdim. Bu esnada içeri kaçmaya çalıştı ve neredeyse tamamen kendini içeri almayı başardı da… Kapıyı uzaktan uzaktan açarak içeri girdim ve saklandığı yerdeki bir takım eşyaları demir çubuk yardımıyla kaldırdım. Yılan tekrardan karşıma çıkmıştı ve bu sefer tıslayıp saldırdı.Bir kaç darbe daha vurduktan sonra öldüğünü anladım. Ardından demir çubuk yardımıyla yılanı sürükleye sürükleye dışarı attım… Ertesi gün başka yılan olma ihtimaline karşı garajı tamamen boşaltıp temizlik yaptık.

Yılan Sokmasında Yapılması Gerekenler

“Kene korkusunun yaygın olduğu yaz döneminde yılan, akrep, arı ve kırsaldaki bazı böcek sokmaları da kene kadar tehlikeli olabilmekte ve çocuklarda ölümlere kadar varan sonuçlara yol açmaktadır.”

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, yılan ısırmaları ve akrep sokmalarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu vakalara maruz kalan kişiler tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çekti.

Alan, yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla akrep sokması ve yılan ısırmalarına sıkça rastlandığını ve son 2 ay içerisinde 70 yılan ısırması ve akrep sokması vakasının D.Ü. Hastanelerine müracaat ettiğini belirterek şöyle dedi;

“Yılan sokmaları daha çok yaz aylarında, özellikle sıcakların arttığı dönemlerde görülür. Tarlalarda çalışma esnasında sıkça yılan ısırması olaylarına rastlıyoruz. Akrep sokması olayları ise daha çok topraktan yapılmış eski evlerde meydana geliyor. Yılan ve akrep sokmasına her yaştan insan muhatap olabiliyor. Ama özellikle çalışan, hareketli olan insanlarda daha çok görülüyor. Yılan ısırmalarında tedaviye olay yerinde başlanmalı. Hasta 24-48 saat süre ile müşahede altında tutulmalıdır. Bunlarla birlikte ısıran canlı hakkındaki bilgiler gelecek sağlık ekibine aktarılmalı, hatta mümkünse fotoğrafı da çekilmeli veya eğer etkisiz hale getirilmiş ise hekime gösterilmelidir. "

70 Hasta da Sağlığına Kavuştu
Başhekim Alan konuşmasını şöyle sürdürdü; “15 Mayıs, 15 Temmuz tarihleri atasında il genelinde 70 yılan ısırması ve akrep sokması vakası nedeniyle hastanelerimize başvurular oldu. Hastanemizde tedavi olan vatandaşlarımızın tümü sağlığına kavuştu.
Akrep zehrinin insanı öldürücü özelliği vardır. Akrep, kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda veriyor. Zehir santral (merkezi) sinir sistemine (beyin, beyincik ve omurilik soğanı) ve kalbe zararlı etki yapar. Bazen çocuklarda ve büyüklerde ölüme yol açabilir. Sokulan yerde ağrı, kızarıklık, yanma ve uyuşukluk olur. Bunun yanında vücutta bazı bulgular da ortaya çıkar; tükürük bezlerinin salgısı artar, baş ağrısı, kaslarda kasılmalar, idrar, büyük abdest kaçırma ve bazen de felçler görülür.

Akrep sokması sonrasında telaşa kapılmadan alınacak küçük bazı tedbirler önemlidir. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz. İlk önce kişi uygun bir sağlık kuruluşuna yetiştirilmelidir. Akrep sokulan kişi yürütülmemeli, hareket ettirilmemelidir. Sokulan yerin yukarısı eşarp ya da mendille sıkılmalıdır. İlk bir kaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konulmalıdır. Böylece zehrin emilmesi yavaşlatılmış olur. Sokulan yere amonyak sürmek faydalı olur. Eğer solunum durması ya da zayıflaması olursa ağızdan ağza yapay solunum yapılmalıdır. "

İlkel Yöntemlere Başvurmayın
Alan şöyle devam etti; “ akrep sokması ve yılan ısırmasında bazı vatandaşlar ilkel yöntemlere başvuruyor. Örneğin, ısırılan veya sokulan yeri kanatıyor, emiyor veya hastayı kaplıcaya sıcak suya sokuyor. Böyle durumlarda olay bazen kangrene de dönüşebiliyor. Bunlar çok yanlış ve bir sürü sıkıntıya yol açabilecek işlemlerdir. Bu tür işlemlerden mutlaka kaçınmalıyız. Ne olursa olsun akrep sokması ve yılan ısırmalarında en seri şekilde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü tedavide başarılı sonuçlar alınmaktadır. "

Pikniğe Gidenler Kene ve Arıya dikkat Etsin
Yaz ayları ile birlikte özellikle hafta sonlarını piknik alanlarında geçirenleri yılan, akrep, arı ve bazı böcek sokmalarına karşı uyaran Alan; “ Kene korkusunun yaygın olduğu yaz döneminde yılan, akrep, arı ve kırsaldaki bazı böcek sokmaları da kene kadar tehlikeli ve çocuklarda ölümlere kadar varan sonuçlara neden olmaktadır.

Özellikle piknik alanlarına gidenler ile kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların mümkün olduğunca kapalı giysiler giymeleri ve eve dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır.

Arı yada akrep sokmaları sonrasında kişilerin çamur ve yoğurt sürerek ilk müdahale yapmaları yanlıştır. Özellikle çamur sürülmesi bölgenin mikrop kapmasına neden olur. Onun yerine yemek sodası (karbonat) eritilerek su ile ıslatılmış bezin arının soktuğu yerin üzerine konulması faydalı olur.”
Kişide eğer solunum zayıflaması varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini belirten Alan, yaz aylarında hastanelere bu tür şikayetlerle başvuranların sayısında ciddi artış olduğunu kaydetti.

Yılan sokma / ısırmalarında ilk yardım

· Hasta sakinleştirilip, dinlenmesi sağlanır.
· Yara soğuk su ile yıkanır.
· Yaraya yakın bölgedeki baskı yapabilecek takı ya da eşyalar çıkarılır ( yüzük, bilezik, saat vb.).
· Yaraya soğuk uygulama yapılır.
· Yaralanan bölgenin dört parmak üst bölümüne dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır.
· Turnike uygulanmaz.
· Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez.
· Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz (kesilmez, emilmez, vb.).
· Yaralının yaşam bulguları izlenir.
· Tıbbi yardım istenir (112).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp