Yılan Sokması

Yılan Sokması : Engerek yılanı sokmasında kullanılacak serum elde yoksa,zehrin yayılmasını engellemek için alınması gerekenönlemlerin bilinmesi gerekir.Türkiye'de bulunan zehirli yılanla­rın hemen hepsi engerek türleridir. Tür­kiye'de yaşadığı bilinen beş engerek tü­rü aşağıda sıralanmıştır:

• Boynuzlu engerek ( V íp e r a a m m o d y -te s )

• Kara engerek (V. k a z n a k o v i)

• Koca engerek ( V. le b e tin a )

• Küçük engerek (V. u r s in ii)

• Şeritli engerek (V . x a n th in á ) .

İnsanların yüzlerce yıldır süren so­rumsuz davranışları, bu yılanların doğal düşmanı olan kartal, atmaca gibi yırtıcı kuşların, porsuk, kuyruksüren ve kirpi gibi memelilerin azalmasına yol açmış, böylece birçok yörede yılanların sayısı tehlikeli ölçüde artmıştır.Boynuzlu engerek Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleriyle Anadolu'nun ku­zeydoğu kesimlerine yayılmıştır. Ge­nellikle çalılık ve taşlık yerlerde bulu­nur, çalılara ve alçak boylu ağaçlara tır­manabilir. Kara engerek Türkiye'de yal­nızca Doğu Karadeniz'de bulunur. Tür­kiye'de yaşayan en iri ve kalın zehirliyılan türü olan koca engerek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Ada­na yöresinde yaşar. Ovalarda, ormansız ve taşlık dağ eteklerinde bannır. Terk edilmiş yapılarda, tarla ve bahçe arala­rında da rastlanır. Türkiye’nin kuzeydo­ğu kesimlerinde yaşayan küçük engere­ğin başka bir alttürü Antalya yöresinde bulunmuştur. Oldukça geniş bir yayılı­mı olan şeritli engereğin Marmara, Ege, Akdeniz, İç ve Güney Anadolu bölgele­rinde yaşadığı bilinmektedir. Genel ola­rak dağlık bölgelerin ormansız ve taşlık kesimlerinde bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp