Yetişkinlerde Boy Uzaması



Yetişkinlerde Boy Uzaması

Yetişkinlerde Boy Uzaması Hakkında Bilgi İçin Makalemizde Yararlanabilirsiniz.

Yetişkinlerde Boy Uzaması


Boy uzaması, büyüme ile birlikte kol ve bacak kemiklerinin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.

Kol ve bacak ameliyatla uzatılabilmektedir. Boy uzatılması ise gerçekte cerrahi olarak her iki bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Bu uzama esnasında diğer bacak dokuları da birlikte uzayarak kol, bacak ve de boy uzamış olur.
Tarihçe:
Kol, bacak ve boy uzatma işlemi yaklaşık 50 yıldır çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir.
İlizarov sirküler fiksatör yöntemi, bilinen en eski ve en yaygın kullanılan yöntemdir.

Bu yöntemde kol yada bacak kemiği cerrahi işlemle kesilerek her iki kemik parçasına 1.5-2 mm çelik teller bir taraftan sokularak diğer taraftan çıkarılmak sureti ile takılır. Bu şekilde en az 8 tel takılır. Bu teller aliminyum, çelik ya da karbondan yapılan (en az 4) halkalardan oluşan fiksatöre tutturularak gerilir. Bu sistemde damar sinir zedelenmesi ve enfeksiyon en önemli komplikasyonlardandır. Ayrıca hasta uyumu ve konforu açısından en sıkıntılı yöntemdir.

Wagner ve De Bastiani yöntemleri Monolateral pin türü fiksatör yöntemleri olup İlizarov yöntemine göre fiksatör kaynaklı komplikasyonlar daha az ve hasta uyumu daha iyidir

Kemik içine uzayan çivi uygulanması yöntemi hasta uyumu açısından en tercih edilebilecek yöntemdir. Ancak bu sistem her hastaya uygulanamamaktadır. Yeni bir teknik olması nedeni ile eğitim süreci tamamlanmamıştır. Ayrıca uzatma süresince hastanın üzerine basmasına müsaade edilmez ve tekerlekli sandalye kullanması tavsiye edilir. Enfeksiyon gelişmesi durumunda ise işleme devam edilemeyeceği gibi ciddi bir enfeksiyonla da uğraşmamız gerekecektir. Bununla birlikte en pahalı yöntemdir.

HOLYFIX YÖNTEMİ İLE UZATMA:
HOLYFIX Yöntemi 12 yıldır uygulanmakta olan Monolateral pin türü bir yöntemdir. Wagner ve De Bastiani yöntemlerinin geliştirilmiş şeklidir.

Yani kemiğe tek taraflı dışarıdan takılan çivilerin HOLYFIX cihazına takılması ile oluşur. Çiviler damar ve sinirin olmadığı, cilde en yakın ve en güvenli bölgeden takılır, ve çiviler kemik içerisinde kalır; karşıya geçmez. Enfeksiyon çok daha azdır ve işlemin tamamlanmasını engellemez. Ayrıca HOLYFIX yönteminin bir parçası olan HOLYPIN sayesinde bu risk minimuma indirilmiştir. HOLYFIX özel aliminyum ve titanyum

alaşımından yapılması nedeni ile daha hafif ve MRI uyumludur. Sistem biyomekanik olarak son derece stabil ve güvenli olup tedavi süresince hasta üzerine basarak yürüyebilir. Uzatma işlemi çok pratiktir; hasta tarafından kolayca yapılabilmektedir. Ayrıca HOLYFIX, kemik oluşumunu hızlandıran ve kısalma oluşturmadan kemiğe yük aktaran (dinamizasyon) özel tasarıma sahiptir.

Uzatma işlemi 6 safhadan oluşmaktadır:
1.Muayene ve tetkik
2.Ameliyat
3.Hastanede yatış
4.Uzatma süreci
5.Uzatılan kemiğin güçlenmesi (konsalidasyon)
6.Sistemin çıkartılması

1.Muayene ve Tetkik: Hasta merkez kliniğimizde kabul edilir. Gerekli muayene, görüşme ve ön bilgilendirme yapılır. Radyolojik tetkikler ve ölçümler, diğer gerekli tetkikler yapılır. Radyolojik ölçümler ve tetkiklerle tekrar muayene ve değerlendirme yapılır. Hasta detaylı olarak bilgilendirilir. Ameliyat ve ameliyat sonrası planlanarak ameliyat günü belirlenir.

2.Ameliyat: Hastanın ameliyattan en az bir gün önce hastaneye gelerek ameliyat öncesi tetkikleri yaptırması, hastane ve tedavi ekibini tanıması yerinde olacaktır. Ameliyat genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılır. Buna anestezi doktoru ile hasta birlikte karar verirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp