Yetişkinlerde Alt Islatma Nedenleri

Yetişkinlerde Alt Islatma Nedenleri :

Enürezis, halk arasında yatak ıslatma olarak biliniyor. Türkiye'de her beş aileden birinde görülüyor. Uzmanlık tezini gece işemeleri üzerine yapan Ürolog M. İhsan Karaman, ailelerin bu hastalığı psikolojik sanmalarını eleştiriyor: "Komşusu 'oğlu sidikli' diyecek diye annesi çocuğun hastalığına saçma sapan kulplar uyduruyor." Hastalık, en son geçtiğimiz yıl Brezilyalı futbolcu Ronaldo'nun enüretik olduğunu açıklamasıyla gündeme gelmişti.

Enürezis durumu, idrar kontrolünü kazanmış olması beklenen kişilerde görülen, istem dışı idrar kaçırma şeklinde açıklanıyor. Fakat pratikte doktorlar bile enürezis için yatak ıslatma tabirini kullanıyor. İdrar kontrolünü kazanma yaşı kızlarda üç, erkeklerde ise dört. Eğer bu yaşın üzerindeyseniz ve uykuda altınıza kaçırıyorsanız siz bir enüretiksiniz.

Ancak yaşınız kemale ermiş bile olsa senede bir-iki kez gerçekleşen kaçırmalar, İngiliz tıp adamlarının tabiriyle "kaza" olarak değerlendiriliyor ve tedaviye ihtiyaç duyulmuyor. Zira bu durumlar o günkü yorgunluğa ve uykuya yenik düşmekle açıklanabilir. Konuya 17 senesini vermiş

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Uroloji Kliniği Şefi Doç. Dr. M. İhsan Karaman bile bir zamanlar altına birkaç defa kaçırdığını itiraf ediyor: "Ben de idrarımı tutmam gereken bir yaşta altıma kaçırdım. Bu çok doğal. Mesele minimum haftada iki kez yatağını ıslatan insanlarda başlıyor. Araştırmalara göre Türkiye'de 1 milyon kişi enüretik. Bunun 70 bininin yetişkin olduğunu biliyoruz. 2. Dünya Savaşı'nda farklı ülkelerde askerler üzerinde yapılan araştırma, hastalığın tüm dünyada yaygın olduğunu gösterdi."

ZİLLE UYARI

Böylece hasta çabuk kaçırıyor. Bu sebepten altına kaçıranlar için bilim adamları, 1969'da Çekoslovakya'da ADH hormonu yerine geçecek sentetik benzeri üretmişler.

Uyumadan önce hastaya hap şeklinde verilen madde, gece işemesini önlüyor. Hastalığa bir diğer sebep olarak da uykudan uyanma zorluğu gösteriliyor. Tıpta bu durumda bedenin bir bozukluğu olarak kabul ediliyor. Zor uyanmayla birlikte idrar kesesinde gece kasılmalar meydana geliyor.

Böylece hacmi küçülen idrar kesesi böbreklerde ağır hastalıklara yol açabiliyor. Bu durumun pek kabul görmeyen yöntemi ise hayli ilginç.

Uyumadan önce hasta, kilodunun içine sensörler yerleştiriyor. Bir zil sistemine kablolarla bağlanan sensörler, işeme başladığında hastayı uyarıyor.

Dr. Karaman, Türkiye'de genelde çocuğun uyanmadığını anne babaların zili duyup çocuğu tuvalete kaldırdığını gözlemlemiş. Bu tedavi yöntemi, hastada bir süre sonra şartlı refleks geliştiriyor.

İngiltere'de yapılan araştırmalara göre bu yönteme hastaların sadece yüzde beşi rağbet etmiş

TIPTA YANLIŞ VAR

Hastalığa son sebep ise psikolojik. Ancak Dr. Karaman bu oranın çok düşük olduğunu söylüyor: "Yatak ıslatma deyince, tıp dünyasının büyük kısmı dahil psikolojik sebepler düşünülüyor.

Hatta bir çok kitap bu şekilde de yazar bunu. Ama hastalığın yüzde 85 sebebi organik.

Geriye kalan yüzde 15'lik bir oranda psikolojinin etkisini kabul ediyorum. Anne baba ayrılmaları, okulda başarısızlık ve dayak gibi stres durumları özellikle çocukları çok etkiliyor.

Böyle bir durum gözlemlediğimde hastayı anında psikologa yönlendiriyorum. Bunun yanında enürezise sebep olarak sinir uçlarında meydana gelen bozuklukları ve idrar kesesi iltihaplanmalarını da sayabiliriz.

" Dr. Karaman'a göre üzerinde durulması gereken bir başka önemli nokta, enüretik çocuklarda davranış bozukluğu semptomlarının daha fazla olduğu ve normal çocuklara göre uyum sorununun daha fazla görüldüğü: "Çocuk için en önemli tehlike güçlü, duyarlı veya cesur olmasına karşın, hâlâ yatağını ıslatması.

Bazıları sırf bu sır açığa çıkar korkusuyla evlenmekten bile kaçınabiliyor,"

Araştırmalara göre, enüretik çocuklardaki özsaygı normal çocuğunkinden hatta romatizma ya da kistik fibroz gibi kronik hastalıklı çocuklarınkinden bile daha düşük.

Bu oran toplumların algılayışlarına göre değişebiliyor. Araştırmacılar Enüretik çocuklara tedavi önerilmesi gerektiğini ve enürezisten kaynaklanan güven eksikliğinin psikolojik hastalıklar için bir risk oluşturabileceğini, iyi bir tedavi ile bu tür psikolojik problemlerin önlenebileceğini belirtiyor.

TOPLUMSAL SORUN

Üniversite birinci sınıfta okuyan bir bayan hastam vardı.

Ailesi Anadolu'da yaşıyor. Kız, yurtta kalıyor ve sürekli altına kaçırıyor. Aynı üniversitede üçüncü sınıfta okuyan ağabeyi kardeşini elinden tutup bana getirdi.

Hastanın ADH hormonu eksik salgılanıyordu. Dört yıl içinde hadise tamamen kesildi. Şimdi başarılı bir peyzaj mimarı. Bu hastalığın önemli bir özelliği de toplumsal problem yaratması.

Yurtta, okul kamplarında, kalıcı misafirliklerde veya askeri kışlada dışlanıp eziliyor. Bu da psikolojik çöküntüyü getiriyor."

Yorumlar

  • Şa*** Akg***
    7 yıl önce
    44 yaşındayım özellikle kış aylarında uyku sırasında yatağı ıslatıyorum.Ama yaz aylarında bu çok nadir oluyor.(Akşam çok çay,su veya karpuz gibi sulu yiyecekler aldığım zaman)Küçükken trafik kazası geçirdim.Acaba buna bağlı olarak kalıcı bir problem olmuş olabilirmi.Sinir uçları zarar görmüş yada idrar torbasını tutan kasların gevşekliği gibi.Bir makalede okumuştum.İdrar torbası normalden küçük oluncada bu durum ortaya çıkabiliyormuş.Çünkü bazen uyanınca nerdeyse altıma yapacak kadar mesanem dolu halde koşuyorum tuvalete.Zaten o anda uyanamasam yatağı ıslatmış oluyorum.Bu durum yüzünden bu yaşa kadar evlenemedim.2 ay önce bir evlilik yaptım.Ve bu 2 ay içerisinde yaz ayında olmamıza rağmen 2 kez yatağımı ıslattım.Ve eşimden utanır oldum kendisi yeteri kadar anlayışlı biri değil.Hastalığımın bu boyutu beni strese sokuyor ne yapacağımı bilmiyorum.Daha önce bunun için hiç doktora başvurmadım.Ne yapmamı önerirsiniz? Doktora gitsem bu hastalıktan kurtulabilirmiyim? Sigortalı değilim yeşil kartla tedavi oluyorum.Hastanenin hangi bölümüne başvurmam lazım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...saygılar...
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Yetişkinlerde idrar gelme hissini beyne ileten sinyalleri harekete geçirmeye faydalı, alt ıslatmaya çözüm olan en etkili setimizdir. İncelemek için linki tıklayınız
  • Bü**** *
    6 yıl önce
    Ben çok utanıyum artık ailemde bile alay konusu oldum kendi anne. babam bile benimde dalga geçiy ve hacettepe üniversitesinefroloji bölümüne gittim ve da herşey çok iyi demelerine rağmen halen devam ediyo bazen 5 gün ard arda oluyo bazen tamam artık hiç olmıcak diyum bir anda yine oluyo evlenince eşim beni kabul etmemesi bile beni çok kkutuy çok yardıma yönlendirilme ye ihtiyacım var :(
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8 bu numaradan uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz
  • Sem* Aca*
    6 yıl önce
    Altına kaciriyum. Ne yapmaliyim
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Yetişkinlerde idrar gelme hissini beyne ileten sinyalleri harekete geçirmeye faydalı, sinir sistemi düzenlemeye yardımcı aynı zamanda bağışıklığa destek alt ıslatmaya çözüm olan en etkili setimizdir.İncelemek için lütfen linki tıklayınız.canlı destek hattı:0224-234-56-78 ve 0224-224-55-92

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp