Yeni Doğan Çocuk İçin Normal Olup, Zannedilen Belirtiler

Yeni Doğan Çocuk İçin Normal Olup, Zannedilen Belirtiler : Yeni doğan çocukta görülen bazı normal belirtiler, anne ve babayı telâşa düşürür. Çünkü hastalık belirtileri zannedilir.

Bunlar sırası ile şunlardır :
a) Deride : Doğumdan sonra el, ayak ve yüz hafif şişer ve morumsu bir renk alır. Şişlik göz kapaklarında daha barizdir. Bu hal bir iki gün devam eder. Diğer deri kısımları 6-8 saat içerisinde haşlanmış İstakoz gibi kızarabilir. İkinci gün bu kızarıklıklar kaybolur. Derinin rengi açılır ve üzerinde ufak parçalar veya geniş plâklar şeklinde soyulmalar başlar.Ekseri çocuklarda doğumun 3-4 üncü günlerinde, değişik sayı ve büyüklükte küçük kırmızı lekeler belirir. Bu lekeler göğüsten başlar ve bütün vücuda yayılır. Bazan lekelerin ortası beyazlaşır ve ufak sivilce manzarasını alır. Bu belirtiler tamamen selimdir. Bir kaç gün veya bir kaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.

b) Ağızda : Yumuşak damakta, beyaz, ufak ve inci tanesi görünüşünde lekeler vardır. Bazan yine, aynı yerde daha büyük olarak kan oturmuş gibi lekeler görülür. Dudaklarda sarı renkte ve emmeyi kolaylaştıran yağ yastıkları bulunur. Bademcikler henüz teşekkül etmemiştir.

c) Genital organlarda: Kızlarda 4-5 gün devam eden kanlı bir akıntı olabilir. Bu hal, anneden geçen hormon sebebiyledir. Yine anneden geçen hormon, kız ve erkeklerde memelerde şişlik yapabilir. Ve ayrıca Büyücü sütü denilen bir ifrazata sebep olabilir. Sıkmak, ovmak doğru değildir. Kendi kendine geçer. Kızarma ve iltihabî bir durum olursa Antibiyotik tatbik edilir.Erkeklerde yumurta torbasında Hidrosel dediğimiz su toplanması olabilir, kendiliğinden geçer. Yumurtalardan biri veya her ikisi, torbaya inmemiş olabilir. 5-6 ay beklenir. İnmezse Hormon tedavisi yapılır (Androjen Hormon). Netice alınmazsa 5-6 yaşında ameliyat şarttır.

d) Tartı kaybı : Yeni doğan bir çocuk 3-5 gün kilo verir. Bu kilo düşüşü 200 - 700 gram arasındadır. Sebebi, çocuğun ilk günler tam gıda alamayışı ve idrar, dışkı, deri ve teneffüsle su kaybetmesin dendir.

e) Susuzluk ateşi: Tartının en düşük günü (3-6ncı günler) susuzluk ateşi diye 40-41 dereceye kadar yükselen bir ateş olabilir. Kilogram başına 50-60 gr. mayi alan çocuklarda görülmez. Susuzluk ateşi olan çocuklara ağız yolu ile su verilirse ateş düşer. Çocuğu daha çabuk rahatlatmak için bu su serum glikoze izotonik şeklinde (30 - 70 cm9) mümkünse damardan, değilse karın derisi altından yapılır.

f) İdrarın bezde kırmızılık bırakması: İlk günler berrak olan idrar, sonraları bulanır. Bez üzerinde kırmızı, sarı lekeler bırakır. Bu hadise çok zaman anne ve babayı telâşlandırır.Halbuki normaldir. Sebebi asit üriktir. Proteinli gıdaların hazmı için lâzım olan fermentlerin henüz eksik oluşundan ve akyuvarların parçalanmasından ileri gelir.Çoğunlukla yeni doğan bir bebek hemen idrarını yapar. Fakat çok defa bunun farkına varılmaz. 1-2 gün çocuk idrar etmeyebilir, meraklanmamak lâzımdır.

g) Sanlık : Doğumun 2-3 üncü gününe doğru, vak’alarm yarısından fazlasında görülür. (%60 vak’ada). Böyle bir sarılık yeni doğan bebek için fizyolojiktir yani tabiî bir hâdisedir. Bir haftada veya azamî 15 gün içerisinde geçer. Fakat doğumu takip eden ilk 24 saat içerisinde meydana çıkan ve doğum anında mevcut olan sarılık, kötü bir hastalığın belirtisidir. Bu hastalık Eritro Blâstosis-Fötalis denilen Rh. menfi annelerin Rh. müspet çocuklarında görülen bir kan hastalığıdır. Diğer taraftan 15 gün içerisinde kaybolmayıp gittikçe artan sarılıklar iyi bir belirti değildir.

Çocuğun tetkik ve tedavisi gerekir. (Daha geniş bilgi edinmek için Dr. Refet Ur al’m Anne ve Çocuk Sağlığı Bilgisi kitabına müracaat).Şu halde yeni doğan bir bebekte meydana gelen sarılık, fiziyolojiktir, yani tabiidir demek için, sarılığın doğumdan 2-3 gün sonra meydana çıkması ve azamî 15 gün içerisinde iyi olması icap eder. Daha önce çıkan veya uzayan sarılıklar çocuk için tehlikeli olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp