Yaralanmalar Nedir

YARALANMALAR NEDİR

Fabrikalarda meydana gelen ya da bombadan kaynaklı her türlü patlama ciddi yaralanmalara yol açabilir. Derin yanıklar, kırıklar, kulak zarında hasar, şoka yol açabileceği gibi, etrafa saçılan cam ya da beton parçaları da yaralanmanıza neden olabilir.
 
Yaralı kişiyi rahatlatın.Yaralı kişiyi olabildiğince zarar vermeden güvenli bir yere taşıyın.Eğer yaralının genel durumu ve yaraları müsaade ediyorsa, yaralıyı kafasını ve omuzlarım yaslayabileceği yarı oturur pozisyona sokun.Boyun, göğüs ve belde yaralıyı sıkan tüm giysileri gevşetin.Kanama, yara ya da yanığı kontrol edin.Eğer kırık bir uzuv varsa hareket ettirmeyin.10 dakika arayla yaralının nefes alışını ve nabzını kontrol edin.Yaralıyı sedye ile hastaneye götürün.

KAPALI ve AÇIK YARALAR

Yara açık ya da kapalı olabilir. Kapalı yarada derinin bütünlüğü bozulmamıştır. Darbe, zorlama, bükme veya ani düşme gibi nedenlerle oluşabilir. Açık yara ise keskin bir darbe veya cisim nedeniyle olabilir. Açık yara bedenden sıvı kaybına neden olur. Aynı zamanda patojen mikroorganizmaların girmesine yol açar. Açık ve kapalı yaralarda eksuda sonucu şişme, fonksiyon kaybı ve ağrı görülebilir.
Yaralanma ya amaçlı (cerrahi) ya da kaza sonucu (travmatik) olabilir. Cerrahi yara özel koşullarda yapılır. Deri ve mukozanın kenarlan düzgün ve temizdir. Kaza sonucu oluşan yaralanmada ise deri ve mukoza bütünlüğü bozulmuş, kenarları düzensiz, içinde mikroorganizmanın olduğu septik koşul vardır.

İNSİZYON: Cerrahi yara keskin bir aletle yapılır. İnsizyon yarasının kenarları oldukça düzgündür.

LASERASYON: Kaza sonucu oluşan yaradır. Yara kenarları cerrahi yarada olduğu gibi, yıldız şeklinde veya avülse (doku kaybıyla birlikte) olabilir.

ABRASYON: Derinin yüzeysel soyulması veya kay-masıyla oluşan bir yaradır. Epidermis veya dermiş et­kilenebilir.

KONTÜZYON: Kontüzyonda (çürük) deri bütün­lüğü bozulmamıştır. Fakat kan doku içine yayılmıştır. Şişme vardır. Ekimoz ve hematom oluşabilir. Eki-moz, kanın kan damarlarından açığa çıkması nede­niyle oluşan renk değişikliğine denir. Hematomda ise kanama lokalizedir.

Açık Yaralanmalarda İlkyardım

* Kanamayı durdur.
* Yaranın daha fazla kirlenmesini önle ( yara bandı veya steril gazlı bezle kapatarak).
* Yaralı kısmın hareket etmesini önle; dinlendir.
* Yara çok kirli ise mutlaka pansumanla kapatılmadan önce bulunabilecek en temiz su ile yıkanmalıdır. Bulunabilecek en temiz su : elimizin altında çaydanlıkta kalmış kaynamış ve soğumuş su, yoksa musluk suyu ya da şişe içinde satılan sular kastedilmektedir.
* Eğer açık yara, kirli-paslı metal veya toprakla temas etmişse, mutlaka TETANOS SERUMU ve/veya AŞISI yaptırılmalıdır.

* Yarada yabancı cisim varsa (Yabancı cisim batmışsa);
- Yabancı cisimleri çıkarmaya çalışmayın
- Yabancı cismi sabitlemek üzere kalın pansuman malzemesi kullanın
- Hastayı vakit kaybetmeden hastaneye götürün

Yaralanmaların Sınıflandırılması

Birleşik Devletler Bureau of Labor Statistics, Mesleki Yaralanmalar ve Hastalıklar Sınıflandırma Sistemi'ni (İngilizce: Occupational Injury and Illness Classification System (OIICS)) geliştirmiştir. Bu sistemde yaralanmalar şu şekilde sınıflandırılmıştır:

doğa,
vücudun bir kısmı etkilenmiş,
kaynak ve ikincil kaynak,
olay veya maruziyet.
Bu sistem ilk defa 1992'de yayımlanmıştır ve o zamandan beri birkaç kez güncellenmiştir.

Türk Ceza Kanunu'nda Tanımlanan Yaralanma Suçlarının Adli Tıp Açısında Değerlendirilmesi ve Adli Rapor Tanzim İçin Rehber'de ise yaralanmalar, şu başlıklar halinde incelenmiştir:

Yaralanmaların tanımlanması
Yaralanma ağırlığının belirlenmesi
Vücutta kemik kırılmasının değerlendirmesi
Zehirlenmelerde yaralanma ağırlığının değerlendirilmesi
Duyu veya organların işlevinin sürekli zayıflaması ya da yitirilmesi açısından değerlendirme
Dişler
Travma sonrası gelişen ruhsal bozuklukların değerlendirilmesi
Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Haricî Yaralanma Nedenleri Sınıflandırması'nı (İngilizce: International Classification of External Causes of Injury (ICECI)) üretmiştir. Bu sistemde yaralanmalar şu şekilde sınıflandırılmıştır:

yaralanma mekanizması,
yaralanmayı ortaya çıkaran nesneler/maddeler,
meydana gelme yeri,
yaralanma sırasındaki etkinlik,
insan kastının oynadığı rol,
ek kısımlar.
Bu sınıflama, araştırıcıların, yaralanma nedenlerini ve yaralanma önlenmesini incelemesine izin vermek için tasarlanmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp