Sıyrık Tedavisi

SIYRIK TEDAVİSİ


Vücudun, pürtüklü ve sert bir yüzeye sürtünme sonucu, en yüzeydeki deri bölümünün aşınmış olan bölgesidir. Örnek olarak, bisikletten düşen bir çocuğun dizinin yola çarpıp sıyrılmasını gösterebiliriz. 
 
Sıyrık bölgesi geniş ise, doktorun fikrini almak doğrudur. Küçük bir sıyrık olduğunda, o bölge su ve sabunla dikkatle yıkanmalıdır. Üzeri açık bırakılan sıyrık çok çabuk iyileşir, ama bazen, giysilere sürtünmeyi önlemek için, sıyrığın üstünü kapatmak gerekebilir. En iyi kapatma şekli, antiseptik gazlı, delikli yapışkan bantla örtmektir; bu bant kirlendikçe değiştirilmelidir, fakat ne kadar seyrek değiştirilirse sıyrığın iyileşmesi o kadar çabuk olur. Sıyrık, toprakla çok bulaşmış ise, âcilen bir doktora gidip tetanos aşısı yaptırtmalıdır.

Derimizin üstünün soyulması ya da yırtılması nedeniyle oluşan yaralara sıyrık adı veriliyor. Genelde yetişme dönemindeki çocuklarda görülen sıyrıklar; düşme, çarpma gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Vücutta en çok eller, dirsekler ve diz kapakları, bacaklar ve kalçalarda görülür. Çocuklar oyun oynarken, yetişkinler ise özellikle bisiklet gibi spor aktiviteleri esnasında bu sorunları yaşarlar. Spor aktiviteleri sırasında dizlik, bileklik ve koruyucu kılıflar kullanmak zarar görmenizi engelleyecektir. Yaşlıların düşme riskinin daha çok olduğunu göz önünden bulundurarak, evin içerisinde zeminin kaygan olmamasına, banyo-mutfak gibi zeminin ıslak olması muhtemel yerlere gitmemesine ve evde kaygan halı-kilim bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Sıyrık Ne Demek

  • Çarpma veya vurma sonucunda vücutta hafifçe kazınmış, zedelenmiş, soyulmuş, kanamış yer.
  • Sıyrılmış yer.
  • Yüzeyinden bir parça sıyrılmış olan.
  • Utanması olmayan.
  • Travmatik nedenlerle biçimlenen derinin yüzlek katındaki doku kayıpları, ekskorasyon.

Sıyrıklara Ne İyi Gelir

• Kanamayı kontrol altına almak için temiz bir gazlı bezle veya bezle bastırın.
• Yarayı ılık sabunlu suyla yıkayarak kiri ve bütün yabancı cisimleri temizleyin. Yıkamak kiri almamışsa, yarayı temiz, ılık suya batırabilirsiniz.
• Açılan deri parçaları temizse, tekrar dikkatle yerlerine yapıştınlabilir. Deri parçalan kirliyse, temiz bir tırnak makasıyla kesin. Acırsa, kesmeyi derhal bırakın.
• Sıyrık küçükse ve kanamıyorsa, yarayı açık bırakın.
• Yaradan kan sızmaya devam ediyorsa, yapışkan olmayan bir bandaj sarın. Antibiyotikli krem veya merhemler (basitrasin içermesine dikkat edin) prospektüse uygun olarak kullanılırsa, yaranın iyileşmesi hızlanır. Basitrasini 5 günden fazla kullanmayın. İyileşme olmazsa, doktora başvurun.

Sıyrıklar İçin Bitkisel tedavi

Civanperçemi: Haşlanarak demlenir. Kesikler için cilt losyonu olarak haricen kullanılabilir.

Uyanlar / yan etkileri: Nadiren alerji gelişebilir ve deri döküntüsü yapabilir. Güneş ışığına hassasiyet gelişebilir. Yüksek dozları baş ağrısı yapabilir.

Hatmi: Taze yaprağı kıyıldıktan sonra ciltte şişlik, böcek ısırığı, sıyrık ve kesiklere haricen uygulanabilir.

Isırgan: Yaprakları haşlanarak demlenir ve losyonu haricen sıyrık ve kesiklere uygulanabilir.

Sinirotu: Yaprağı ezilip haricen böcek ısırığı, alerjik döküntü, sıyrık ve kesiklere uygulanabilir. Taze yaprağın suyu çıkarılıp eşit oranda akışkan kıvamda balla karıştırılır ve şişelere konur. Günde 3 kez 1 çay kaşığı alınır. Haricen cilde uygulanabilir.

Yaraotu (erik otu): Tıbbi yağı hazırlanırken taze bitki kavanoza doldurulduktan sonra üzerine sızma zeytinyağı dökülür. Kavanoz iyice çalkalanır. Kavanozun ağzı bezle kapatılıp paket lastiğiyle sabitlenir ve pencere önüne konulur. Kavanoz birkaç günde bir kontrol edilerek, bitkinin zeytinyağın altında kalması sağlanır. 2-4 hafta sonra bitkinin rengi zeytinyağına geçtiğinde yağ süzülür ve şişelenir. Tıbbi yağ kesik lere, yaralara ve ağrılı bölgelere haricen uygulanabilir. Kremi hazırlanırken daha önce hazırlanmış olan tıbbi yağından faydalanılır. 60 ml tıbbi yağı ve 30 gr balmumu bir kâseye koyulur, benmari usulü ısıtılır. 60 ml çayı da aynı şekilde benmari usulü ısıtılır. Balmumu eridikten sonra çay yavaşça tıbbi yağ + balmumu karışımına dökülür. Karışım aynı esnada en düşük seviyede mikserle çırpılmalıdır. Kıvamı kalınlaştığında şişelenir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp