Yanıklı Hastalarda Anestezi

Yanıklı Hastalarda Anestezi : Büyük yanıklar vücudun fizyolojik ve ho- meostatik mekanizmalarında önemli değişikliklere yol açarak tüm sistemleri olumsuz yönde etkiler.Özellikle geniş yüzeyli yanıklar derinin yalıtkan fonksiyonunu bozarak sıvı elektolit ve ısı baybma yok açarlar. Ayrıca hava yollarının, trakeadan alveollere kadar ısı, toksik ve irritan maddelerin etkisiyle ciddi şekilde zedelenmesiyle hipoksi oluşur.Yanık büyük bir travmadır ve iyileşinceye kadar stres cevabı oluşturur. Beslenme bozukluğu,katabolik değişiklikler ve infeksiyon beklenen sorunlardır.

Bütün bu nedenlerle yanıklı hastaların hem yoğun bakıma hem de çeşitli dönemlerde farklı amaçlarla cerrahi girişim ve anesteziye gereksinimleri vardır.Acil bir girişim gerekmiyorsa yanıklı hasta öncelikle resusite edilmeli, sıvı, elektrolit imbalansı düzeltilmelidir. Hastanın stabilleş- tiği dönemde taşikardi ve ateşi olabilir, Kan ve sıvı kaybı, beslenme durumu, varsa pulmoner hasar, plazma potasyum düzeyi, ilaçların farmakokinetiğindeki değişiklikler anes- teziyoloğun göz önünde bulundurması gereken özelliklerdir. Daha ileri aşamalarda ise yanık kontraktürleri gelişerek bazı manipu- lasyonları engelleyebilir. Örneğin yüz ve boyun bölgesindeki kontraktürler entübasyonu güçleştirir, tansiyon aleti manşonu ve elekt- rodları yerleştirecek yer bulunmayabilir.Yanığı izleyen 4 aylık sürede, süksinilkoli- nin hiperkalemik yanıta yol açtığı unutulmamalıdır.

Yanıkta meydana gelen doku hasarının bu yanıttan sorumlu olduğu, ayrıca kas hücresi membranmda anormal bir fonksiyonun varlığı da ileri sürülmektedir. Tüm bu nedenlerle yanıklı hastada süksinilkolin kullanılmamalıdır.Nondepolarizan kas gevşeticiler ise daha yüksek dozda verilmelidir, çünkü distribüs- yon hacminin fazlalığı, plazma proteinlerine daha yüksek oranda bağlanma, yanık yüzeyinden kayıp, sinir-kas kavşağında yanıt depresyonu gibi nedenlerle geç ve azalmış etki gösterirler.Yanıkta, karaciğer enzim düzeyi yükselerek halotanın yüksek oranda metabolize olması ve toksik metabolitlerinin artmasına yol açar. Yanıklı hasta sık anestezi almak zorunda olduğundan halotanın tercih edilmemesi gerekir. Geniş yüzeyli yanık olan hastalarda ısı kaybı olabileceği unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp